Bob Dylan kiadja élete történetét

Vágólapra másolva!
Bob Dylan, akit dalai már életében legendává emeltek, a közeljövőben kiadja az életéről írt, háromkötetes könyvet. Októberben jelenik meg az első része.
Vágólapra másolva!

A Chronicles: Volume One című kiadvány - melyet majd még két kötet követ - októberben kerül a könyvesboltok polcaira, a Simon & Schuster kiadó gondozásában, írja a CNN. A szöveg végig egyes szám, első személyben íródik, hogy így személyesebb legyen a hangvétel. A könyvben a 63 éves, népzenével, vallási muzsikával, rockzenével és lassú balladákkal kísérletező zenész pályafutásáról, az elmúlt négy évtized sikereitől, bánatairól vall.

"Nagyon jól megírta az emlékeit, ez egy egyedülálló cselekedet. Az első kötet különleges és meglepő" - kommentálta a Dylan életének legfontosabb mérföldköveit, legjelentősebb állomásait bemutató írást a muzsikus szóvivője.

A 304 oldalas könyv október 12-én kerül majd a boltokba, és egy hétre rá már követi is a Lyrics: 1962-2001 című kötet aktualizált, frissített verziója, ebben megtalálható lesz a zenész-szövegíró szinte összes dalszövege. 1971-ben már volt ennek előzménye, akkor jelentették meg az első válogatást.

Bár Dylan több millió lemezt adott el saját neve alatt is, sok dalát más zenekarok, előadók vitték sikerre, például Joan Baez és a Byrds együttes is sokat profitáltak a közös munkából. A zenész (akit szakértők előszeretettel gyömöszölnek a politikai folk vagy a country-rock kategóriákba) már a hatvanas évek eleje óta színpadon van: 1962-ben jelentette meg első nagylemezét. Rengeteg albumot adott ki, és tengernyi lemezen közreműködött: dolgozott Eric Claptonnal, Mark Knopflerrel és több tucat jelentős zenésszel.

Ennek ellenére Dylan nem csak a régmúlt muzsikusa: pár évvel ezelőtt a Time out of mind című albumáért három Grammyt is kapott: 1998 legjobb lemeze lett, a "folk" kategóriát is megnyerte, Dylan pedig a legjobb rockénekes díját vihette haza. Immár saját borát szürcsölgetheti, miközben aranylemez-kollekcióját mustrálgatja békésen, a hintaszékben megpihenve.