Gazdaság és szamba: Forintos Percek Vol. 2

Vágólapra másolva!
Rendhagyó zenei összeállítást vehet a kezébe, aki a Forintos Percek gazdasági rádióműsor válogatáslemezét emeli le a polcról: első hangzásra - és a műsort nem ismerők számára - furcsa lehet, hogy egy gazdasági tematikájú adás zenei világával próbál imponálni a közönségnek. A műsort és a válogatást hallgatva azonban egyértelművé válik, hogy  készítői nem csak az üzleti világ ismertetését vállalják magukra.
Vágólapra másolva!

A Forintos Percek, illetve utódműsora, a Milliók Reggelire - a készítők szerint "gazdasági muppet show", válogatáslemeze már a második ilyen CD. Az első lemez sikerén és a hallgatók unszolásán felbuzdulva a műsorkészítők ismét a salsa, samba, ska, reggae és swing vonalon haladva próbáltak képet nyújtani a műsorban hallható zenékről.

Csakúgy, mint az első, a második lemez is több olyan újdonságot sorakoztat fel, melyek unikumnak számítanak a hazai piacon. Ezek közé sorolható Juca Chaves briliáns bossa-novája, a Take Me To Paui, amelyre a válogatást készítő és a műsor zenéjét biztosító Nesta szerint fonetikusan talán könnyebb ráismerni: "Héhé, dzsidzsi, tékmi bek to biájdzsi." Ide tartozik még az algériai származású művésznő, Suad Massi dala, az Ech Edani is, arról az albumról, amely a tavalyi év egyik világzenei szenzációja volt. Kiemelni azonban szinte lehetetlen dalokat, a válogatás zenei világához hasonló nincs a piacon, mondta Nesta.

Talán sokan vannak, akik nem tudják, hogy a kereskedelmi médiában egyedülállóan hosszú ideig futó Forintos Percek miért kellett, hogy átalakuljon utódműsorává, a Milliók Reggelire cíművé. Ez a szomorú esemény a műsor szellemi atyja, Feyér Zoltán hirtelen és megdöbbentő halála volt. A Forintos Percek első válogatáslemezén a számok között található műsorbetétek is bizonyságot adnak arról, hogy Feyér Zoltán milyen szellemiséggel vetette bele magát nap mint nap a munkába.

Ennek a humorral és nyelvi leleménnyel fűszerezett stílusnak állít emléket a második válogatáslemezen található két műsorrészlet, annak a stílusnak, amely több mint egy évtizeden keresztül emberközelivé tette a gazdaság rejtelmeit, közérthetővé és fogyaszthatóvá varázsolta a rideg számokat és elemzéseket az ezekben nem jártas hallgatók számára is. Ugyanezt a célt tűzte maga elé a Milliók Reggelire stábja is, akik Feyér Zoltán emlékének ajánlották a válogatáslemezt - a műsorrészletek azonban nem zavarják a mindennapi hallgatást, ugyanis diszkréten az összeállítás végére kerültek.

"Feyér Zoli kedvence volt az Esküvő monszun idején című indiai film betétdala, a Chunari Chunari, ezt is ráégettük a lemezre" - mondta Nesta, aki szerint az újdonságokhoz hasonlóan említést érdemelnek a klasszikus darabok és előadók, mint Ella Fitzgerald, Nina Simone, vagy Gilberto Gil is.