Woody és a pszichoanalízis

Vágólapra másolva!
A múlt héten történt, hogy Woody Allent, aki filmjeiben annyiszor hivatkozik és épít a pszichológiára, meghívták egy egyetemi kurzusra, ami történetesen arról szólt, hogyan hatott rá és így filmjeire is a pszichoanalízis. A legnagyobb meglepetésre Allen a nagy nyilvánosság előtt kirohanást intézett a tudományág és jelenlevő képviselői ellen.
Vágólapra másolva!

"Nincs semmiféle valós alapja az álomjeleneteknek a filmjeimben. Én magam találtam ki mindet" - mondta Woody Allen, akinek filmjei telis-tele vannak Freudra és követőire történő utalásokkal, no meg olyan jellegű látásmóddal, amilyennek ők is ábrázolták a világot. Egyértelmű szexuális tartalmú kijelentések, melyek mind az ő elméleteiket látszanak igazolni; poénok, melyek igazából csak az ő munkásságuk ismeretében érthetőek. Érthető hát, hogy a tanteremben nyolcszáz hallgató egyszerre hördült fel, mikor a színész és rendező Allen ezt mondta: "Egyik analitikusommal például az történt, hogy nyolc év után egyszerre csak fel akartam kelni a díványról, kezet nyújtani és felajánlani egy döntetlent."

Fotó: EPAMindez egy New York-i egyetem nagyelőadójában történt egy kurzuson, melynek a címe ez volt: "Pszichoanalízis Woody Allen filmjeiben". Az előadáson számos nagynevű, közszereplést is vállaló analitikus mellett maga a rendező is megjelent. Szürkében, szemüvegesen és szomorúan. "Anyám azt mesélte, négyéves koromig édes kis gyerek voltam. Csak aztán savanyodtam meg. Semmi trauma vagy ilyesmi. Meglehetős talány volt ez. Azt hiszem, akkoriban eszméltem rá az emberi halandóság tényére. Azóta sem jöttem rendbe."

Persze mindez hangozhatna úgy, mint egy monológ bármelyik Woody Allen-filmben. Nem úgy, mint a következő, nagyon is kiábrándító mondatok. "Nem voltak drámai pillanatok. Sem bepillantások az elmém mélyébe. Könnyek sem voltak." Nagyjából így foglalta össze Allen a több mint 40 évet, amit analízisben töltött. Persze voltak előnyös oldalai is a terápiának, ismerte el a rendező: "Pusztán a tény, hogy beszélhettem valakihez, akit végső soron érdekelnek a problémáim, már ez is segített."

A kurzuson a rendező nem csak a pszichoanalízis jelentőségéről nyilatkozott lesújtóan. "Az egyetlen dolog, ami a nagyság és közöttem áll, az én magam vagyok."

Woody Allent tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, három alkalommal neki is ítélték oda. Idén Cannes-ban életműdíjjal jutalmazták munkásságát.