<P align="left">Az Osbourne-sztori

Vágólapra másolva!
Ozzy Osbourne, a birminghami proligyerek egykoron a műfajteremtő Black Sabbath alapító tagjaként volt híres, a köztudatba a Paranoid albummal vonult be, no meg egy denevér fejének nyilvános leharapásával. Harmincéves zenei pályafutása során énekestől producerig, koncertszervezőtől kiadótulajdonosig volt már minden. Jelen pillanatban legfőbb bevételi forrása saját családi élete.
Vágólapra másolva!

Ozzy egykor, a börtönben...

Még ez évben napvilágot lát a négy nap alatt elkészülő Paranoid-album, a címadó nóta, melyet a metálkedvelők ma is alapműnek tartanak, állítólag 15 perc alatt születik meg. A lemez hihetetlenül sikeres, az Egyesült Államokban több mint egy évig a listákon tanyázik. Az Ozzyval interjút készítő NME-riporter szerint a "fiatalembernek erős véleménye van az olyan dolgokról, mint például a drogok".

1971: A Black Sabbath világhírűvé válik. A harmadik lemez, a Master of Reality már a profi zenekarokat megillető ceremóniával lát napvilágot.

1972: Ozzy nemcsak énekel a drogokról, használja is őket. Az olyan számok, mint a Snowblind és az Am I going Insane? saját tapasztalatokra épülnek, s az énekes fizikai állapotának romlása szemmel látható.

1973-79: Bár együttese sikeres, Ozzy egyfolytában veszekszik a hozzá hasonlóan erős egyéniségű gitárossal, Iommival. Sem emberileg, sem szakmai tekintetben nem kedvelik egymást. A Black Sabbath sorra adja ki albumait, de népszerűsége egyre csökken. Végül Ozzy kilép a csapatból.

1980: Blizzard Of Ozz címmel megjelenik Ozzy szólóalbuma. Hála a Mr Crowley című szám előzetes sikerinek, Ozzynak bejön a nagy váltás, első saját albuma is előkelő helyezéseket ér el az eladási listákon.

1981: Az Egyesült Államokban a Columbia terjeszti az albumot. Ozzy a kiadó embereivel folytatandó megbeszélésre részegen érkezik, egy galambbal a zsebében, melynek fejét eltökéltségét szemléltetendő a helyszínen leharapja. A megdöbbent alkalmazottak elkotyogják az esetet a sajtónak, innentől rajongók különféle állatokkal felszerelkezve járnak koncertre.

1982: Egy különösen jó képességű ifjú élő denevért hajít a színpadra. Az ittas és zavarodott énekes a szájához emeli az állatot, és leharapja a fejét. Ozzyt kórházba szállítják, ahol veszettség elleni oltást kap. Az esetet követően a "denevéres" állandó jelzőt már nem tudja lemosni magáról. Ozzy azt mondja, műdenevérnek hitte az állatot.

Ozzy elválik feleségétől, és újranősül. Új választottja Sharon, aki egyben menedzsere is. Kapcsolatuk azóta is tart.

1986: A perek éve: Ozzy Texasban lecsukják, mert levizel egy polgárháborús emlékművet. Egy öngyilkos tinédzser családja azt állítja: a Suicide Solution című szám vezérelte kölyküket.

1989: Ozzy súlyosbodó mentális problémákkal küszködik. Egyik rohama alatt életveszélyesen megfenyegeti feleségét, Sharon elmenekül a közös otthonból.

... és ma, a Fehér Házban

1992: Ozzy Grammy-díjat kap. A korosodó énekes egy időre visszavonul.

1995: Új album; az Ozzmosis előkelő helyet foglal el a listákon.

1996: Megszületik az Ozzfest, Ozzy utazó fesztiválja. Egy új generáció ismeri meg a Panterával és Marilyn Mansonnal turnézó rockert. Az Ozzfest eleinte csak Amerikában a későbbi években Európában sokkolja a közönséget.

1997: Újra együtt a Black Sabbath. A turné eljut Magyarországra is.

2002: Az MTV felkéri Ozzyt és családját egy reality-showban való szereplésre. A család igent mond, Sharon kioperáltatja a fél gyomrát, hogy belefogyjon a sorozatba. Az első tíz epizódért 200 ezer dollárt kapnak.

Fotó: Epic Records

Kelly, Sharon, Ozzy és Jack

Ozzy eljut a Fehér Házba, a család életéről szóló könyv kiadási jogai hárommillió dollárért kelnek el. A rajongók zarándoklataik célpontjául választják az Osbourne-rezidenciát.

A jövő: az MTV jelen pillanatban is tárgyalást folytat a klánnal; a hírek szerint nem kevesebb, mint 20 millió dollárt kaphat a család az újabb 20 rész elkészítéséért.


Korábban:
A szexi Pamela követné Osbourne-ékat az MTV-n
Húszmillió dollár Osbourne-éknak a folytatásért
Osbourne-ék az MTV legsikeresebbjei
Ozzy Osbourne a kék tabletta rabja lett

Fórum:
I want my MTV

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
Ozzy és a Black Sabbath albumaival!