Még egy bőr a Metallicáról

Vágólapra másolva!
Dokumentumfilm készül a Metallica tagjainak egykoron akciófilm jellegű, mára inkább szappanoperává szelídült életéről. Tavaly április óta a zeneírástól a dzsemborikig kamerák követik az együttes minden lépését.
Vágólapra másolva!

A Joe Berlinger és Bruce Sinofsky nevével fémjelzett produkció címe egyelőre még eldöntetlen. Mikor megkérdezték őket, miféle film is lesz ez, azt felelték: "Nehéz lenne meghatározni, hiszen az anyag jellege az újabb és újabb felvételek miatt folyamatosan változik. Tulajdonképpen miért nem kérdezik meg Larst, Jamest és Kirköt?"

Berlinger, Sinofsky és a Metallica még akkoriban találkoztak, amikor a két rendező Paradise Lost: The Child Murders At Robin Hood Hills című dokumentumfilmjét forgatta. Az három memphisi tinédzserről szól, akiket a bíróság emberölés miatt ítélt el, akik azonban sokak szerint ártatlanok.

Akkor a rendezők keresték meg az együttest a kéréssel, felhasználhatnák-e dalaikat a filmben. Nagy meglepetésükre a tagok azonnal beleegyeztek, sőt, a jogokért sem kértek egy fillért sem.

Arról nem szól a fáma, vajon az ügy fontossága vagy a számítás vezette erre a nem éppen önzetlenségéről híres csapatot, az azonban bizonyos, jó kapcsolat alakult ki köztük és a duó között.

A film készítésének ötletét még a rendezők vetették fel évekkel ezelőtt. Akkor a Metallica még azt gondolta, nem kész az efféle nyilvánosságra. Most viszont ők keresték fel a filmeseket, megdöbbentő módon egy meglehetősen viszontagságos periódusban.

Tavaly januárban lépett ki ugyanis a Metallicából a basszusgitáros Jason Newsted, és akkor már állapotos felesége mellől júliusban alkoholelvonó kúrára vonult James Hetfield, mivel már gitározni is képtelen volt. Az elvonókúra öt hónapig tartott, és az együttes kénytelen volt a nyári stúdiómunkálatokat is elhalasztani.

Az együttes mizériái ellenére a rendezők több száz órányi anyagot felvettek már. Ennek ellenére azt mondják, mindössze az anyag 30-40 százaléka készült csak el.

Sinofsky elégedett a felvételekkel. "Bár nyilvánvaló, hogy senkinek nem kívánok rosszat, ha a dráma ott zajlik a szemem előtt, és van engedélyem rá, forgatni fogok. Másként fogalmazva, ha az együttes egyre növekvő fájdalmait és bonyodalmait filmezhetem, mint rendező, jobbat nem is kívánok. Természetes, hogy van a személyességnek olyan szintje, amin nem lépünk túl, azt azonban megígérhetjük, hogy minden Metallica-rajongó talál majd magának érdekességeket" - mondta el a készülő filmről.

Korábban:
Elkészült Newsted albuma
Távozott az elvonóról a Metallica énekese

Önnek már megvan?
Metallica-albumok és-ereklyék