A Chumbawamba kettős ügynöki szerepkörben

Vágólapra másolva!
A Chumbawamba a vállalat saját pénzén akarja megakasztani a General Motors szerinte arcátlan terjeszkedését és felhívni a figyelmet a multi egyes intézkedéseire és dolgozókkal szemben tanúsított magatartására.
Vágólapra másolva!

Az anarchistaként számon tartott brit Chumbawamba együttes nemrégiben 70 ezer fontot kapott a General Motorstól Pass it along című daluk reklámfelhasználási jogaiért. Azt természetesen nem közölték a céggel, hogy a pénz felét egy antikapitalista szervezetnek, a sokakban romantikus érzelmeket ébresztő nevű Corp. Watchnak adják, írja a brit Observer.

A szervezet feje, Joshua Karliner most úgy nyilatkozott, a pénz egy részét éppen annak dokumentálására fordítják, milyen hatással van a GM a környezetre és a társadalomra. Szerinte az ipari óriás ugyanis hírhedt arról, hogy késve vagy egyáltalán nem vezeti be a légszennyeződés következtében fellépő felmelegedést megakadályozó eljárásokat üzemeiben. Mindezek mellett természetesen a klímaváltozás megakadályozásáért indított kutatásokban sem vesz részt.

Az ördögtől szerzett pénz másik fele sem a tagok bankszámláit hizlalja majd, azt az IndyMedia elnevezésű független hírügynökség kapta, amely abból sejthetően szintén borsot próbál majd törni a nagyvállalatok orra alá.

Egyébiránt a Chumbawamba is részint hasonló akciókkal alapozta meg hírnevét. Az 1997-es Thubtumping sikeréhez és ismertségéhez nagyban hozzájárult az is, amikor Danbert Nobacon, az együttes tagja egy vödör vízzel támadt John Prescottra, a britek akkori miniszterelnök-helyettesére.

A botránykeltésből Alice Nutter dobos is kivette a részét, amikor a közismert Politically Incorrect című show-ban arra biztatta a nézőket, nyugodtan lázadjanak a magas CD-árak ellen bolti lopással, a bevételek nagy részét úgysem a művészek kapják.

Az EMI-hoz szerződésük előtt szinte teljes pénztelenségben éltek. "A pénz nélkül töltött évek során rájöttünk, milyen hatásos fegyver is az, ha jó kézbe kerül" - nyilatkozik a csapat kultikus anarchista színekbe öltöztetett fekete-vörös honlapján.

"Hosszas vita előzte meg a döntést, vajon elfogadhatjuk-e a felajánlott pénzt. Azután - csakúgy, mint számos esetben azelőtt is - közösen válaszoltuk meg a kérdést, azzal, hogy az összeget antikapitalista célokra fordítjuk majd" - így a Chumbawamba.