Vágólapra másolva!
Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepli a rendszerváltás előtt monopolhelyzetben lévő állami vállalatként, 1995 óta magyar magántulajdonú kft.-ként működő Hungaroton.
Vágólapra másolva!

Október 30-án a Hungaroton születésnapi koncertet rendez a Zeneakadémián, amelyen közreműködik Zádori Mária, Németh Pál és régizenei együttese, Vásáry Tamás, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Malek Andrea, Gerendás Péter, a Benkó Dixieland, valamint Korom Attila és zenekara. A műfaji változatosságot reprezentáló esten díjakat adnak át húsz olyan művésznek, akik az elmúlt fél évszázadban felvételeikkel jelentősen gazdagították a Hungaroton archívumát.

A Hungaroton Hanglemez Hetek a hetvenes-nyolcvanas évek sikeres kulturális rendezvénye volt, amelynek a rendszerváltás előtti időszakban a hanglemezkiadó egyre súlyosabb pénzügyi válsága vetett véget. Most - közel másfél évtizedes szünet után - felújítják ezt a hagyományt, bár Hollós Máté igazgató szerint "az akkori és a mai piaci helyzet között hatalmas különbség van. A rendszerváltás előtti időszakban a Hungaroton itthon szinte monopolhelyzetben volt, az országon belüli hanglemez-kereskedelmet is uralta, a boltok többségének működtetésében tulajdonosként vett részt. Ma már a boltok nem a Hungaroton érdekkörébe tartoznak, kiadványainkat kizárólag bizományba veszik át, s ez behatárolja a lehetőségeinket".

Novemberben így is féláron kínálják majd az ötvenedik születésnapra megjelenő jubileumi kiadványokat, amelyek közül Hollós Máté kiemelte az elmúlt fél évszázad legjelentősebb magyar zongoristáit, karmestereit, operaénekeseit, illetve vonós muzsikusait bemutató - egyenként három-négy lemezből álló - albumokat, illetve azt a hatlemezes könnyűzenei gyűjteményt, amelyben egy-egy CD ad keresztmetszetet az ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évekről, a hatodik lemez pedig ritkaságokat, eddig kiadatlan anyagokat tartalmaz. A további újdonságokról Hollós Máté elmondta: Vásáry Tamásnak új zongoralemeze jelenik meg, és Vásáry televíziós ismeretterjesztő műsoraiból videosorozatot is megjelentetnek. Egy másik sorozat is most indul: Halász Judit mesél a gyerekeknek a zenetörténet remekműveiről, amelyekből részletek is felcsendülnek (az első CD Mozart Varázsfuvoláját mutatja be). Ismerd meg Beethoven szimfonikus zenéjét! címmel a Hungaroton egy úgynevezett CD-extrát is piacra dob, amelyben a zenéhez számítógépen megjeleníthető életrajzok, műismertetések, minilexikon és játékok társulnak.

Az 1951-ben, állami vállalatként alapított Hungaroton a hatvanas évek közepétől nemcsak az egykori szocialista országokban, hanem Nyugaton is elismerést szerzett, jórészt magyar repertoárjával, illetve ritkaságokat tartalmazó felvételeivel. A rendszerváltás után a cég pénzügyi helyzete válságosra fordult, de az 1995-ös magánosítás után a magyar tulajdonban maradt vállalatnál stabilizáció következett be, s mostanra a Hungaroton visszaszerezte korábbi hírnevét, világpiaci pozícióját.

Ajánlat:

Hungaroton