A világ egyik legritkább állata látható egy brit állatkertben

ekevasteknős
Az ekevasteknős (Astrochelys yniphora) endemikus hüllőfaj, amely kizárólag Madagaszkáron él
Vágólapra másolva!
Igen ritka, veszélyeztetett teknősfaj, a kivételesen szép páncéljukról híres angonoka vagy ekevasteknősök négy egyede először látható a chesteri állatkertben a hétvégétől.
Vágólapra másolva!

Csempészektől kobozták el az állatkertbe került egyedeket

Az ekevasteknősöket (Astrochelys yniphora) csempészektől kobozták el Hongkongban 2009-ben. Madagaszkáron zsákmányolták őket, ahol az Európai Teknősmentő Programban vettek részt.

Az állatokat 2012-ben adták át a chesteri állatkertnek,

amelynek szakemberei elmondták, hogy a négy egyed bemutatásával szeretnék felhívni a világ figyelmét a vadon élő ritka teknősök helyzetére.

Az ekevasteknős (Astrochelys yniphora) endemikus hüllőfaj, amely kizárólag Madagaszkáron él Forrás: Wild Madagascar

Az ekevasteknősök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kihalással közvetlenül veszélyeztetett fajok között szerepelnek, mivel az illegális vadászat a kihalás szélére sodorta ezeket az állatokat.

Két éven belül az utolsó egyedek is az orvvadászat áldozatául eshetnek

"Arany és fekete páncéljuk miatt rendkívül magas áron kelnek el a nemzetközi feketepiacon. Az egyre agresszívabb orvvadászat miatt talán már csak ötszáz egyed él Madagaszkáron, az ekevasteknős tehát a világ egyik legritkább állata" - mutatott rá az állatkert szóvivője.

Gerardo Garcia, az állatkert hüllőkért felelős kurátora elmondta, hogy

a Madagaszkárról kicsempészett ekevasteknősök többségét Délkelet-Ázsiában adják el,

az ENSZ becslései alapján az illegális kereskedelem éves forgalma több milliárd dollár, ami a megfékezésére tett törekvések ellenére tovább növekszik.

A vadon élő populáció egyedszámát alig ötszázra becsülik Forrás: Reptiles Magazine


"Ezek a teknősök a hüllők világának koronaékszerei. Könnyen lehet, hogy két éven belül egyetlen vadon élő példány sem marad belőlük" - tette hozzá a szóvivő.
Az ekevasteknősök kizárólag Madagaszkár észak-nyugati részén, egy homokos, sziklás, bambuszos területen élnek, amelyet védelmük érdekében nemzeti parkká nyilvánítottak.