A hüvelyeseket nem érdekli a globális felmelegedés

mezőgazdaság
A fenntartható mezőgazdaság megteremtése égető feladat
Vágólapra másolva!
Az emberiséget fenyegető globális problémák egyike a túlnépesedés és ennek következménye az éhínség, amihez hozzájárul a klímaváltozás, a szárazság okozta élelmiszerhiány. Ennek egyik megoldása, illetve a káros hatások csökkentése a fenntartható mezőgazdaság, amelyben kiemelkedő szerepe van a hüvelyes növényeknek.
Vágólapra másolva!

A FAO felismerte a hüvelyes növények kínálta nagy lehetőséget

Az ENSZ szervezete a FAO (Food and Agriculture Organization) a 2016. évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította, ezzel is felhívva arra a figyelmet, hogy

e növények megoldást jelenthetnek az élelmezési problémákra,

valamint hogy fontos szerepük van az egészségmegőrzésben, betegségek gyógyításában, továbbá a környezetszennyezés hatásainak enyhítésében.

A hüvelyes haszonnövények termelésének felfuttatása reális alternatíva a globális felmelegedés negatív élelmiszertermelési következményeivel szemben Forrás: Old Farmer's Almanac

Magyarországon legutóbb 2016 novemberében a Francia Intézetben került terítékre a téma, francia és magyar kutatók előadásában.

Az ENSZ szakosított mezőgazdasági szervezete a FAO felismerte a fenntartható mezőgazdaság megteremtésében a hüvelyesek jelentőségét Forrás: FAO


Ha a globális klímaváltozás következtében Magyarország éghajlata a meghatározó mediterrán hatás alá kerül, a csicseriborsó és a szegletes lednek válhat elsődleges táplálékunkká. A szegletes lednek egyelőre csak az Alföldön termesztett növény - ez a leginkább aszályos területünk, és talaja sem túl kedvező adottságú -, de ha a mostaninál gyakoribbá válnak az aszályos időszakok, akkor nagyobb területen is elterjedhet. A szegletes lednek igénytelen, szárazságtűrő növény, amely erősen kötött és laza talajon is megterem.

Mik is azok a hüvelyes növények?

A hüvelyesek a valódi kétszikűek egyik rendjét alkotják.

A hüvelyesek a valódi kétszikűek egyik rendjét alkotják Forrás: Department of Agriculture and Food

E rendbe tartozó növények közös tulajdonsága, hogy egyetlen termőlevelük van,

a magházból kialakuló több magvú termése és két falrésze (kopács) is jellemző, amely a háti főér és a hasi varrat mentén felnyílik. A legismertebb hüvelyes a borsó és a bab.

Jótékony hatást gyakorolnak az egészségre

A hüvelyesek rendkívül értékes tápanyagforrások, és nagyon változatosan készíthetők el.

A gabona-hüvelyes párosítás teljes értékű táplálkozást nyújt,

amely minden korábbi kultúrában alapvető táplálék volt. Egymás hatásait kiegészítve, nagyon előnyös táplálék kombinációt alkotnak. A finomított gabonának magas a glikémiás indexe, de ha hüvelyesek fogyasztása csökkenti azt.

A fenntartható mezőgazdaság megteremtése elsőrendű feladat a túlnépesedés jelentette élelmezési válság leküzdéséhez Forrás: FAO


A hüvelyes növények rendkívül gazdagok fehérjékben (kétszer annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza, és háromszor annyit, mint a rizs), ásványi anyagokban - például kalciumban, magnéziumban, cinkben, vasban, vagy a sejtképződéshez szükséges folsavban , foszforban, káliumban, rézben, és szelénben -, valamint a kilenc esszenciális aminosavat és rengeteg makro- továbbá mikrotápanyagot is tartalmaznak. A vas felszívódását segíti, ha a hüvelyeseket C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel, például zöldségekkel, citrommal, citrusfélékkel kombináljuk..

A hüvelyesek citrusfélékkel való kombinálása különösen jótékony egészségügyi hatással rendelkezik Forrás: Thinkstock

Glutént nem tartalmaznak, ezért gluténérzékenyeknek is megfelelő táplálékot jelentenek.

Mivel szénhidráttartalmuk alacsony és lassan felszívódó, cukorbetegeknek és inzulinérzékenyeknek is ajánlott a hüvelyesek fogyasztása.Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, kiváló székrekedés ellen, csökkenti a koleszterinszintet lassítja a glükózfelvételt, és védi a pajzsmirigyet.

A hüvelyesek magas rosttartalma segíti az emésztését Forrás: Old Farmer's Almanac

Nem is gondolnánk, hogy milyen nagy szerepük van az anyagcserében és a szív- és érrendszeri betegség elleni küzdelemben, valamint a rák elleni harcban, főleg a vastagbélrák és a végbélrák esetén a benne lévő antioxidánsok miatt.

A fogyni vágyóknak is célszerű sok hüvelyest fogyasztani, mert kontrollálja a testsúlyt,

a rosttartalom pedig nem csak az emésztésre van jótékony hatással, de teltségérzetet is okoz, ezen kívül. kevés zsírt tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.

Gladiátorok kedvenc étke volt

Kevéssé ismert, hogy a Római Birodalomban a gladiátorok is hüvelyeseket fogyasztottak, vegetáriánusok voltak. Főleg babot ettek és hozzá egy „hamu-italt" - egy kalcium-pótló tápanyag kiegészítő italt - ittak: fa vagy csont hamuját ecetbe áztatták és megitták.

Az ókori Rómában a gladiátorok legfontosabb táplálékát alkották a hüvelyes készítmények Forrás: Móra Ferenc Múzeum


Ezt bizonyítja egy 1993-ban a mai Törökország területén felfedezett gladiátortemető, ahol 68 holttestet találtak.

Ezek vizsgálata kimutatta, hogy növényi táplálkozást folytattak. Táplálkozástörténeti kutatások szerint az ókori görög és római étrend nagyrészt vegetáriánus volt, főleg gabona, hüvelyes, zöldség (elsősorban káposzta, répa, hagyma, fokhagyma), gyümölcs (nyers és szárított), bor és víz került az asztalra.Olyan nagy volt az igény a hüvelyesekre, hogy importáltak is: Egyiptomból lencsét és csicseriborsót hoztak a nápolyi kikötőbe.

A korai keresztények is vegetariánusok voltak Forrás: Origo

A korai keresztények is vegetáriánusok voltak, később változott ez meg, mikor Szent Ágoston tanításai elterjedtek, aki

azt állította ,hogy az állatoknak nincsen lelkük,, ezért a ne ölj parancsolat rájuk nem vonatkozik.

(Ez volt az érve a katolikus egyháznak akkor is, mikor a nem keresztényeket üldözték, mondván, a pogányoknak nincs lelkük, ezért őket szabad ölni.)

A jövő parancsoló szüksége a fenntartható mezőgazdaság

A kutatások kimutatták, hogy a nagyüzemi állattartás, az élelmiszerhiány és a klímaváltozás között összefüggés áll fenn.

A világ károsanyag-kibocsátása 14,5 %-a a nagyipari hústermesztésből,

a világ teljes szén-dioxid kibocsátásának 1/3-a pedig a mezőgazdasági tevékenységből származik, ráadásul rengeteg édesvizet is felhasználnak, vagyis nem csak a környezetet szennyezik, hanem a vízkészletet is komoly mértékben fogyasztják.

A fenntartható mezőgazdaság megteremtése égető feladat Forrás: FAO

Az élelmiszertermelés nagymértékben szennyezi a légkört, és kimeríti az édesyíz készletet is. A hüvelyes növényekkel e hatások csökkenthetők, kivédhetők.

A hüvelyes növényekkel megteremthető az élelmiszerbiztonság,

vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez való hozzájutás. Ezek a növények sokáig tárolhatók minőségromlás nélkül, kiváló egészségügyi hatásuk van, magas nitrogéntartalmuk miatt pedig megfelelő állati takarmányt alkotnak, vagyis kiválthatóak velük a tápok.

Egyaránt jól tűrik a szárazságot és a nedvességet

E növények ellenállóak, jól tűrik, kedvelik a szárazságot, de a sok csapadékot is bírják Termesztésük könnyű, viszonylag igénytelenek, gyorsan nőnek. Gyökerük mélyen lehatol a talajba, így onnan is fel tudják venni a tápanyagokat és a vizet, ahonnan más haszonnövények már nem.

A hüvelyesek egyaránt jól tűrik a szárazságot és a nedves időjárást Forrás: Care2

A gyökérgumóikban lakó Rhizobium baktériumok segítségével megkötik a légköri nitrogént, amire a többi növény nem képes – ettől lesz magas a fehérje tartalmuk -, és ami még értékesebbé teszi őket, hogy

ezt a nitrogént a körülöttük lévő növények és az utánuk következő termények is hasznosítani tudják,

így kevesebb műtrágyára van szükség. A légkörből megkötött nitrogén a talajba is bekerül, ez pedig a talaj termékenységét is növeli.

Mexikói indiánok fedezték fel a „három nővért"

A fenntartható mezőgazdaság alapja a vetésforgó. Ez azt jelenti, hogy különböző növénycsoportok váltakoznak: pl. első évben levelesek, másodikban gyümölcsök, harmadikban gyökérzöldségek, negyedikben a három nővér. Ezzel a módszerrel és a megfelelő növénytársítással megelőzhetők bizonyos betegségek, kártevők megjelenése.

Forrás: Departmnet of Agriculture and Food

A növénycsoportoknak különböző tápanyagigényei vannak, e szerint ültetik őket és a hüvelyeseknek itt kiemelkedő szerepük van a már említett légköri nitrogénmegkötő képességük miatt. Egy példa a megfelelő növénytársításra a fent említett „három nővér": tök-bab-kukorica, melyet elsősorban az ökológiai gazdálkodásban alkalmaznak. E növények tápanyagszükséglete kiegészíti egymást. Ezt a mexikói indián törzsek fedezték fel, a „három nővér" elnevezés is tőlük származik.

Kártékony emberi szelekció

A hüvelyesek zöldtrágyának és mulcsnak (talajtakarónak) egyaránt kiválóak de a talajlakó mikroorganizmusoknak és egyéb talajlakó (edafon) élőlényeknek is

kedvező életfeltételeket teremtenek,

javítva a biológiai diverzitást,és hozzájárulva az egészséges mezőgazdasági környezet megteremtéséhez.

Tanácskozik a FAO Forrás: FAO


A hüvelyeseknek rengeteg fajuk, fajtájuk létezik. Az ipari forradalom korától a népesség egyre gyorsabban növekszik, ami miatt növelni kellett és kell a hozamot: Ennek következtében egyre kevesebb fajt termesztettek, egyre nagyobb területen.

A domesztikálás miatt a haszonnövények genetikailag errodálódnak Forrás: FAO

Az ember megváltoztatta a környezetét, el- és sokszor kipusztította azokat a fajokat, amelyeket haszontalannak ítélt.

Ez folyamat jelenleg is tart. Az ember, csak azokat a fajokat domesztikálja, termeszti, amire úgy véli, hogy szüksége van, amit alkalmatlannak tart, azokat mellőzi.

Forrás: Business Line

A domesztikálás, azaz az ember által végrehajtott mesterséges evolúciónak az az eredménye, hogy

a növények genetikailag erodálódnak,

egyre több gondoskodást igényelnek, egyre távolabb kerülnek az ősöktől, valamint életképtelen fajokat tartanak így életben. Minél változatosabb egy terület genetikai állománya, annál ellenállóbb is, a monokultúrák sérülékenyebbek, ezért hosszú távon nem fenntarthatók.

(Szomor Anikó összeállítása)