Esélyt kapnak a túélésre Kínától az elefántok

elefánt
Afrikai elefántok
Vágólapra másolva!
Kína 2017 végéig teljesen betiltja az elefántcsont-feldolgozást és kereskedelmet – jelentette be az ázsiai ország. Az első legálisan működő feldolgozóüzemek bezárására várhatóan március végén kerül sor.
Vágólapra másolva!

Kína a világ legnagyobb elefántcsont-importőrének számít, az állatok maradványaiból főként ékszerek és bútorok készülnek, de a kínai gyógyászat is hasznosítja az ormányosok testrészeit. Éppen ezért hatalmas jelentőségű a mostani döntés, amelyet mind a Természetvédelmi Világalap (WWF), mind a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet üdvözölt.

Mára az afrikai elefántok több milliós száma 415 ezer példányra csökkent, így felmerült a kérdés, vajon meg lehet-e menteni az óriási termetű emlőst a kihalástól. A WWF adatai alapján évente több mint 20 ezer elefántot ölnek le, az állatok csontjait főleg Kína, Hongkong és az Egyesült Államok vásárolja fel. A helyzet annyira komoly, hogy egyes afrikai országokban 2009 és 2014 között az elefántállomány száma 60 százalékos csökkenést mutatott.

Bár 1975 óta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok – így az elefántok - nemzetközi kereskedelmét egyezmény (CITES) szabályozza, az előírásokat számos ország egyszerűen nem hajlandó betartani.

afrikai elefántok Forrás: Wikimedia Commons

Felvilágosító kampány az elefántok védelméért

2016-ban Kína végül elhatározta, hogy fokozatosan felszámolja az elefántcsontból készült termékek hazai kereskedelmét - olvasható a Science Alert tudományos portál cikkében.

„Szigorúan szabályozni fogjuk az elefántcsont-feldolgozást és kereskedelmet egészen addig, míg teljesen le nem állítjuk az erre épülő iparág és piac működését az ország területén" – mondta még tavaly májusban az Állami Erdészeti Igazgatás vezetője, Zhao Shucong.

Az első kínai üzemeknek és boltoknak 2017. március 31-ig kell visszaadnia az elefántcsontból készült áruk előállítására és árusítására vonatkozó engedélyeket, a teljes tilalom pedig 2017 végén lép életbe.

A bejelentés csupán egyik fontos eleme volt annak a 10 pontból álló tervnek, amely az országban folyó elefántcsont-kereskedelem megszüntetését célozta meg. Kormányzati támogatással korábban is indultak kampányok, valamint oktatási programok, és úgy tűnik, e felvilágosító tevékenységnek köszönhetően az emberek körében egyre kevésbé keresettek az elefántcsontból készült portékák.

Kína döntése nyomán a világ szeme most Hongkongra szegeződik, ott ugyanis speciális, helyi szabályozások vannak érvényben. Félő ugyanis, hogy a kínai tiltás miatt az elefántcsont-kereskedelem és feldolgozás centruma a városállam területére helyeződik át. Hongkong 2021-re ígérte az elefántcsont kereskedelmének teljes felszámolását.