Megdőlt a legmagasabb hullám rekordja

óceán
Vágólapra másolva!
Az ENSZ most jelentette be, hogy bójás méréssel sikerült regisztrálni egy 19 méter magas hullámot az Észak-Atlanti-óceánon. Ez magasabb, mint egy hatemeletes épület, vagy mint négy egymás tetejére tornyozott emeletes busz.
Vágólapra másolva!

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ezen a héten jelentette be, hogy egy automata bója kiemelkedően magas hullámot rögzített az Észak-Atlanti-óceánon Izland és Nagy-Britannia között. Az észlelés még 2013 februárjában történt, de a kutatóknak csak most sikerült megerősíteni a méretet.

Bójás rekord

– mondta a WMO titkárhelyettese, Wenjian Zhang. „Figyelemreméltó rekord."

A WMO klimatológiai szélsőségek szervezetének kutatói kijelentették, hogy a hullám „a legmagasabb szignifikáns hullámmagasság, amelyet bója mért".

A kutatók szerint a jelenség egy nagyon erős hidegfront miatt következett be, amely akár 43,8 csomós (81,1 kilométer/órás) szelet idézett elő a térségben.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

Hajóról jóval magasabbat mértek

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ez az új hullámszörny csak a bójával mért magasságrekordot tartja. A hajóról végzett mérések külön kategóriába tartoznak.

Az ide tartozó rekorder elérte a félelmetes 29,05 méteres magasságot. Ezt az RRS Discovery brit óceánkutató hajó mérte 2000-ben. Ez a hullám is az Észak-Atlanti-óceánon fordult elő.

A meg nem erősített rekorder hullámot 30,5 méteresre becsülték 1958-ban az alaszkai Lituya-öbölben.