Lúdfűvel tisztíthatják a nehézfémekkel szennyezett talajt

lúdfű
Arabidopsis halleri
Vágólapra másolva!
Német kutatók részletes vizsgálata alapján a lúdfű ígéretes jelöltje lehet a jövő talajtisztítási technológiáinak.
Vágólapra másolva!

A Ruhr-Universität kutatói az Arabidopsis halleri lúdfűfaj nehézfémfelvevő képességét vizsgálták Európa több országában.

Védekezésként veszik fel a nehézfémeket

A növény különböző élőhelyein a talaj ólom-, kadmium-, cink- és réztartalma öt nagyságrenddel is különbözött egymástól, ami a faj hihetetlen tűrőképességét mutatja. Az Arabidopsis leveleiben felhalmozott mérgező nehézfémek rekordkoncentrációja cinkre vonatkozóan elérte az 5,4 százalékot és kadmiumra a 0,3 százalékot a száraz biomassza arányában kifejezve.

Arabidopsis halleri Forrás: Wikimedia Commons

„Egyes növényeknek szivacsszerű képessége van a kadmium és a cink nehézfémek kivonására még akkor is, ha azok csak nyomokban lelhetők fel a talajban" – mondta Ute Krämer, a kutatások vezetője.

Növényi bányászat és talajregeneráció

A New Phytologist folyóiratban megjelenő tanulmány eredménye újabb lépést jelent a természetes sokféleségben rejlő hatalmas potenciál kiaknázása felé.

Ebben az esetben elképzelhető, hogy a növényeket olyan talajú területekre ültessék, amely gazdag gazdasági szempontból érdekes fémekben. A fémek növényekkel való kinyerését növényi bányászatnak nevezik.

A növények másik alkalmazási területe lehet a nehézfémekkel szennyezett talajok megtisztítása. Ez az úgynevezett fitoremediáció.