Patkánymentessé válhat Új-Zéland

házi patkány, rattus rattus
Vágólapra másolva!
Akár harminc éven belül patkánymentessé válhat Új-Zéland, emellett a menyéteket és az oposszumokat is kiirtanák 2050-re, ezek a telepesek által behurcolt fajok ugyanis veszélyeztetik a helyi őshonos élővilágot - közölte hétfőn az ausztrál kormány.
Vágólapra másolva!

John Key kormányfő szerint ezek az állatok évente 25 millió őshonos madarat ölnek meg, az oposszumok a tuberkulózis hordozói is, teheneket és szarvasokat fertőzhetnek meg a kórral.

A madarak nem képesek védekezni a patkányok, menyétek és oposszumok ellen, mivel évezredeken át ragadozóktól távol éltek. Köztük van a hatvan centiméteresre is megnövő, röpképtelen kiwi, melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorol.

Ez a legambiciózusabb fajvédelmi projekt a világon, de hisszük, ha összefogunk, sikerülni fog" - mondta John Key.

Forrás: Wikimedia Commons

A kormány négy év alatt 28 millió új-zélandi dollárt (5,5 milliárd forintot) fektet abba, hogy létrehozza a programot kidolgozó és irányító társaságot, de további forrásokat is kilátásba helyezett a helyi önkormányzatok és cégek hozzájárulásait kiegészítendő. Azt egyelőre nem közölték, hogy milyen módszert alkalmaznak a kártékony fajok ellen.

Korábban több kisebb szigetről sikerült kiirtani az állatokat csapdákkal és mérgekkel, és nagy sikereket értek el a fősziget bizonyos területein is, melyeket így az ott honos madarak számára biztonságossá tettek.