Óriási egérirtásba kezdenek az új-zélandiak

egér, sajt
Az egerek valójában nem is szeretik a sajtot
Vágólapra másolva!
Tucatnyi szakemberből álló csapat indult szerdán Új-Zélandról a természeti világörökségként nyilvántartott szubantarktiszi Ellenlábas-szigetekre, hogy 2019-ig teljesen kiirtsa az egyetlen oda behurcolt rágcsálót, az egeret.
Vágólapra másolva!

Az Új-Zélandtól 760 kilométerre fekvő szigetek létfontosságúak számos tengeri madár, köztük albatroszok, továbbá sehol másutt a Földön nem fellelhető állatfajok, így az egyszínű, más néven ellenlábas-szigeteki papagáj, a Reischek-papagáj (Cyanoramphus hochstetteri) és egy szalonkaféle számára, emellett fókák szaporodási helye és több egyedülálló növényfaj otthona. Az egerek hajótöröttekkel vagy fókavadászokkal érkeztek az 1800-as években és rovarok, madárfiókák és -tojások elpusztításával jelentősen befolyásolták a szigetcsoport ökoszisztémáját.

Két rovarfajt már kipusztítottak a szigetekről és veszélyt jelentenek 25, a szigeteken szaporodó tengerimadár-fajra. Egyes madárfajok már kénytelenek voltak más, egérmentes szigeteket fészekrakó helyül választani.

200 ezer egeret likvidálhatnak Forrás: Flickr / Alice Popkorn

200 ezer egeret akarnak elpusztítani

A rágcsálóirtó csapat a három évre szóló, 3,9 millió új-zélandi dolláros (743 millió forint) projektben csalétkeket fog kihelyezni, hogy elpusztítsa a szigeteken élő mintegy 200 ezer egeret és 2019-re egérmentessé nyilváníthassák a világörökségi helyszínt.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium híres arról, hogy sikeresen kiirtotta a behurcolt ragadozókat érzékeny ökoszisztémájú szigetekről és új életre keltette azok egyedülálló élővilágát.