Jaguárt kaptak lencsevégre az Egyesült Államokban

jaguár
Az utolsó észak-amerikai jaguárt 1963-ban ejtették el, ezért is jelentős tény az arizonai jaguár felfedezése
Vágólapra másolva!
A jaguár eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos, de egészen a múlt század középéig előfordult az USA-ban is. Csakhogy gyönyörű bundája miatt előszeretettel vadászták, és az utolsó vadon élő példányt 1963-ban kilőtték.
Vágólapra másolva!

Három éve nyomoztak utána

Az El Jefe, vagyis a „Főnök” névre keresztelt nagymacska Arizona államban, a Santa Rita-hegységben ólálkodik, Tucson városától alig 40 kilométerre.

Az utolsó észak-amerikai jaguárt 1963-ban ejtették el, ezért is jelentős tény az arizonai jaguár felfedezése Forrás: Wikimedia Commons

Ez az első olyan jaguár, amelyről bizonyító erejű videó felvétel készült. El Jefe nem ismeretlen a természetvédők előtt: úgy vélik, ő az a becslések szerint hétéves jaguár, amelyet 2011 óta már legalább száz alkalommal észleltek a környékbeli hegyekben.

Veszélyben az élete

A felvételt készítő Conservation CATalyst és a Biológiai Sokféleség Központ (Center for Biological Diversity, CBD) munkatársai évek óta nyomoznak a nagymacska után, adatokat gyűjtenek, és távvezérlésű kamerákat helyeztek ki a vadonban.

Vízkedvelő nagymacska

A jaguár (Panthera onca) a macskafélék családján belül a párducok alcsaládjába (Pantheinae) tartozó, Dél - és Közép-Amerikában honos ragadozó. Eltérően más nagymacskáktól, kiváló úszó, és kifejezetten kedbveli a vizet. Élőhelye is nagyobbrészt folyópartokhoz, mocsaras területekhez és a buja esőerdőkhöz kötődik. Egyike a legszélesebb zsákmányállat-körrel rendelkező macskafélének, táplálékrendjébe az egerek békák és halak mellett szerepel az ankonda, a kisebb kajmánok, a lajhár, majmok, tapír és szarvasfélék. Rejtőzködő életmódot folytat, ezért nagyon nehéz a megfigyelése.

Szeretnék elérni, hogy az ocelothoz hasonlóan a jaguár is újból tartósan letelepedjen az Egyesült Államokban.

El Jefének szüksége van a védelemre, ugyanis azon a vidéken, ahol évek óta titokzatosan és magányosan éli életét, egy rézbányát működik,a melyhez egy másfél kilométer széles, óriási veszélyes hulladék tárolót építenének a közeljövőben, pontosan ott, ahol a nagymacska élettere van. A Biológiai Sokféleség Központ rejtett kamerájával felvett beágyazott videón mi is megfigyelhetjük a híressé vált arizonai jaguárt.

A természetvédők azt szeretnék, ha ez a több ezer hektárt érintő beruházás nem itt valósulna meg, ezzel is elősegítve, hogy egyre több, Mexikón át ide vándorló jaguár telepedjen le a vidéken.