Németországban már fizetnek a fogyasztóknak az áram használatáért

IDŐJÁRÁS ködös naplemente NAPSZAK szélerőmű szélkerék
A lenyugvó napkorong látszik átszűrődve a ködön, előtérben egy szélerőmű a németországi Algermissen közelében
Vágólapra másolva!
Most vasárnap Németország új rekordot ért el a megújuló energiatermelésben. Az energiaárak ennek köszönhetően több órán át a negatív tartományba kerültek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az áramtermelők fizettek a fogyasztóknak az áramhasználatért. 
Vágólapra másolva!

Hála a napos, szeles napnak, május 8-án, vasárnap nagyjából délután 1 órakor Németország nap-, szél-, vízi- és biomassza-erőművei nagyjából a 87 százalékát termelték meg az elfogyasztott energiának (55 GW-ot a 63 GW-ból). Az energiaárak több órán át a negatív tartományba süllyedtek, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi fogyasztóknak fizettek azért, hogy elektromos energiát fogyasszanak.

A lenyugvó napkorong látszik átszűrődve a ködön, előtérben egy szélerőmű a németországi Algermissen közelében Forrás: MTI/EPA/DPA/Julian Stratenschulte

Folyamatosan növekszik a megújuló energia aránya

A múlt évben a megújuló energia átlagos részesedése 33 százalékos volt, írta az Agora Energiewende, a német tisztaenergia-központ. A hamarosan üzembe helyezendő új szélerőművek még magasabbra emelik ezt az arányt.

„Minden évben egyre nagyobb a megújuló energia részesedése” – mondta Christoph Podewils, az Agora képviselője. „Az energiarendszer nagyon szépen alkalmazkodik ehhez. A mostani nap újra megmutatta, hogy jól működik egy nagymennyiségű megújuló energiával dolgozó rendszer.”

A bírálók azzal érvelnek, hogy a megújuló energia napi csúcsai és mélypontjai miatt – mivel a napsütés és a szélfújás intenzitása változó – ez az energiafajta csak mellékszerepet tölthet be a nagy gazdaságok energiaellátásában. A jelek szerint azonban ez egyre kevésbé igaz.

Úgy tűnik, hogy a megújuló energia nem csak kiegészítésként használható Forrás: AFP/LexVan Lieshout

Dánia már exportál

A német erőművek 2050-re elérik a 100 százalékos megújuló energia előállítását, és Dánia szélturbinái egyes időszakokban már most több elektromosságot állítanak elő, mint az ország fogyasztása.

A felesleget Németországba, Norvégiába és Svédországba exportálják.

Németország vasárnapi túltermelése azonban nem minden szempontból jó hír. A rendszer még mindig túl merev ahhoz, hogy az energiaellátók és a fogyasztók gyorsan reagálhassanak az árjelekre.

Noha a gázüzemű erőműveket leállították, a nukleáris és a szénerőműveket nem lehet gyorsan lekapcsolni, így tovább üzemeltek, és több órán át fizetniük kellett, hogy energiát tápláljanak a hálózatba, miközben az ipari fogyasztók, például a finomítók és az öntödék pénzt kerestek azzal, hogy elektromosságot fogyasztottak.