Ön tudja, milyen veszélyes hulladékot dobott ma ki?

veszélyes hulladékok
View of a waste recycling site piled with scrapped home appliances in Xiangyang city, central China's Hubei province, 22 August 2016. Used household appliances piled up at a waste recycling site in Xiangyang city in central China's Hubei province.
Vágólapra másolva!
Fejenként majdnem száz kilogramm – azaz összesen közel hétszázezer tonna – veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon. Ha ezek a hulladékok kikerülnek a természetbe, annak súlyos környezetromboló és egészségkárosító hatásai lesznek.
Vágólapra másolva!
Az elromlott elektronikai gépek is a veszélyes hulladékok közé tartoznak. Forrás: Imaginechina/Li fuhua - Imaginechina/Li Fuhua

Nem elég a szelektív gyűjtés

A könnyen újrahasznosítható és szelektív módon gyűjthető hulladékok mellett a másik fontos hulladéktípus a veszélyes hulladék.

Veszélyes hulladékoknak azokat nevezzünk, amelyek bármely összetevőjének átalakulása súlyos környezetromboló hatással bír, és emellett még az emberi egészségre is káros hatással lehet.

A hétköznapi életünk során is keletkeznek ilyen hulladékok, ami ellen szintén nem nehéz védekezni, csak egy kis odafigyelés, utánajárás szükséges hozzá.

Az Eurostat adatai szerint 2012-ben Magyarországon személyenként körülbelül 70 kilogramm veszélyes hulladék keletkezett, ez országos szinten közel 700 millió kilogramm (azaz 700 ezer tonna) veszélyes hulladékot jelet. Az Európai Unióban 2015-ben 74 millió tonna veszélyes hulladék keletkezett, az EU–12 esetében a hulladék mennyisége csökkenést mutat, az EU–27-ek esetében pedig szakértők az elkövetkezendő években további 0,5%-os növekedésre számítanak.
Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon. Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Bruno Autin

A veszélyes hulladékok ott vannak körülöttünk

A hétköznapok során keletkező leggyakoribb veszélyeshulladék-fajták a

különböző olajok, elektronikai hulladékok, az elromlott háztartási gépek, berendezések; az elemek, akkumulátorok; a gyógyszerek; a különböző vegyi anyagot tartalmazó szerek.

Szerencsére ma már könnyen el tudunk bánni ezekkel a hulladékfajtákkal is, csak egy kis odafigyelés szükséges hozzá.

Veszélyes hulladékot tilos a lefolyóba, WC-be önteni; elégetni; a háztartási szemétbe dobni; az élővizekbe vagy a talajba juttatni!

A már elhasznált elemeket érdemes hulladékudvarokba vinni, semmiképp se dobja ki a kukába! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Van megoldás

A Médiaunió Nem nehéz...! kampányának egyik fő célja, hogy hasznos tanácsokkal, tippekkel lássa el az embereket, hogy mit tudnak kezdeni a már meglévő hulladékkal. A szakemberek a következőket tanácsolják:

  • Az elhasznált olajat tároljuk egy jól zárható műanyag palackban, és adjuk le az erre kijelölt helyeken: hulladékudvarokban, a benzinkutakon vagy a veszélyeshulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak!
  • Próbáljunk meg minél hosszabb élettartamú elektronikai berendezést vásárolni, így kevesebb elektroszemét keletkezik. Ha már nem használjuk őket, értékesítsük újra, vagy vigyük vissza a boltba, ahol vettük, vagy adjuk le a hulladékudvarokon!
  • Az elemek és a különböző akkumulátorok nagyon veszélyesek a bennük található nehézfémtartalom miatt! Ha újratölthető akkumulátoros elemeket használunk, azzal megelőzhetjük az elemhulladék keletkezését. Fontos, hogy gyűjtsük őket otthon, majd adjuk le veszélyeshulladék-átvevőknél, a vásárlás helyén vagy a hulladékudvarokban.
  • A gyógyszerhulladék keletkezését megelőzhetjük azzal, hogy csak akkora kiszerelésűt, és csak annyi gyógyszert vásárolunk, amennyire mindenképpen szükségünk van. Ha lejárt a szavatosságuk, vagy már nincsen rá szükségünk, akkor a legtöbb gyógyszertár visszaveszi őket.
  • A háztartásban vegyi hulladék keletkezik a festés vagy éppen a takarítás során is. Az ilyen anyagokat sose öntsük bele tisztán a lefolyóba vagy a WC-be! Ezeket a vegyi anyagokat tartalmazó szereket lerakással semlegesítik a szakemberek, ezért erre szakosodott helyeken történő leadásuk a javasolt, például a hulladékkezelő vállalatok hulladékudvaraiban.

A fővárosban az FKF által üzemeltett Hulladékudvarokban van lehetőség a veszélyes hulladék leadására. Az ország többi részén található veszélyeshulladék-átvevő helyekről a Humusz Szövetség által készített adatbázisban lehet informálódni.

A Médiaunió idei Nem nehéz...! kampánya arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége, és a hétköznapok során oda kell figyelni a környezettudatos viselkedésre. A kampány során az érdeklődők további tippeket és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon és a kampány Nem nehéz című Facebook-oldalán.