Kétezer víziló leölése mellett döntött a zambiai kormány

víziló
Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő öt évben legalább 2000 vízilovat akarnak lemészárolni Zambiában. Az állatok leölésének ötlete már egy ideje érlelődött a dél-afrikai állam kormányának fejében, június közepén a tiltakozások miatt azonban felfüggesztették a terv kivitelezését. Most viszont ismét elővették a természetvédők ellenkezése ellenére.
Vágólapra másolva!

Az állatok védelméért küzdő csoportok szerint semmilyen tudományos alapja nincs a vízilovak leölésének, amit a Luangwa Nemzeti Parkban fizetett trófeavadászok hajtanának végre. A miértekkel kapcsolatban a kormány csak magyarázkodik: hivatkoznak a lépfene (más néven anthrax) terjedésének megakadályozására (a betegséget a vízilovak is terjeszthetik), az állatok túlszaporodására illetve arra, hogy az alacsony vízszint miatt a vízilovak kiszorítanak más élőlényeket a park területéről.

A New Scientist magazin írása szerint azonban ezek az érvek számos sebből véreznek. Egyrészt nincs lépfene-járványveszély, másrészt a tavak vízszintje öt éve nem volt olyan magas, mint manapság.

Az állatvédők tiltakozása miatt a tervek végrehajtását június 14-én ideiglenesen felfüggesztették, ám június 22-én, miután vezető tisztviselők az ország fővárosában, Lusakában tanácskoztak, mégis a vitatott program folytatása mellett döntöttek. Will Travers, a vadvédelmi feladatokat ellátó Born Free Alapítvány vezetője ezt követően levelet írt Zambia elnökének, Edgar Lungunak, hogy függessze fel a vízilovak irtását célzó programot, és indokolja meg, miért is kell valójában elpusztítani az állatokat.

A hatóságoknál a New Scientist újságírója is érdeklődött, a cikk megjelenéséig viszont nem kapott válaszokat.

Forrás: Wikimedia Commons

Hatalmas állatok, de sebezhetőek

A közönséges vízilovat (vagy nílusi vízilovat; Hippopotamus amphibius) főként az orvvadászat fenyegeti, húsa elsősorban Közép-Afrikában számít csemegének, emellett fogának - akárcsak az elefántagyarnak - rendkívüli értéket tulajdonítanak bizonyos helyeken.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája a fajt sebezhető státuszba sorolta, számukat 125 és 150 ezer közé teszik a szakemberek. A vízilovak egyedszáma 1996 óta 7 és 20 százalék közötti csökkenést mutatott, a visszaesés főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban számított drámainak a második kongói háború pusztítása miatt. Jelenleg a legnagyobb populációk Zambiában (40 000) és Tanzániában (20 000 – 30 000) vannak jelen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!