Így lélegzik a Föld

bioszféra, körforgás, NASA, animáció
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző videót adott ki a NASA arról, hogyan változik egy év alatt a Föld bioszférája – a növénytakaró előretörésén és visszahúzódásán kívül a klorofillkoncentrációt és a fitoplankton útját is mutatja.
Vágólapra másolva!

A NASA-tól hozzászokhattunk a gyönyörű fotókhoz és videókhoz – ezek azonban leginkább a világűrről, a bolygónkon kívüli történésekről adnak információkat. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal legújabb animációja viszont nagyon is a Földre koncentrál, méghozzá arra, hogyan lélegzik ez a bonyolult, összetett ökoszisztémával rendelkező planéta.

A fitoplanktont is mutatja

A szemet gyönyörködtető videó a Föld 12 hónapos ciklusát mutatja, méghozzá az ez idő alatt lezajló szárazföldi vegetáció változását, valamint a klorofillkoncentráció és a fitoplankton útját. A fitoplankton jelentős része

túl kicsi, hogy szabad szemmel látható legyen,

de ha elég magas számban vannak jelen a víz felszínén, zöldes elszíneződést eredményezhet. Ezt a sejtekben lévő klorofill jelenléte okozza. A fitoplankton a tengeri és óceáni tápláléklánc elengedhetetlen résztvevője, és fontos szerepe van a Föld légkörének oxigénháztartásában is.

Mi a klorofill?

A klorofill a növények azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Viaszállományú, rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak, bázisok) is visszafordíthatatlanul megváltozik.

Egy év átlagos változásai

A felvételek nem egy adott év, hanem több év átlagos helyzetét mutatják, és rengeteg műhold összevetett adatainak segítségével készültek el. Azok a területek, amelyeken a sárga és barna színek dominálnak, éppen kevés a vegetáció (ezek a téli hónapok), a zöld különböző árnyalatai pedig a növénytakarót és a fitoplanktont jelölik.