Pusztító válsággá szélesedik a korallok fehéredése

Desert
A Nagy Ausztrál Korallzátony részlete. Az emelkedő hőmérséklet miatt a tengervíz is melegebbé válik, ami a korallok "kifehéredésével" azaz pusztulásával jár együtt
Vágólapra másolva!
Az óceánok felszíni vizének melegedése a Föld korallzátonyainak öt százalékát pusztíthatja el - jelentette be az amerikai országos óceán- és légköri hivatal (NOAA) korallkutatással foglalkozó csoportja csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Világméretű, pusztító válsággá szélesedik a korallok fehéredése és valószínű, hogy a helyzet romlik a szakértők szerint. A globális felmelegedés és az El Nino időjárási jelenség miatt az idén rekordmeleg víz miatt az érzékeny korallok "kifehérednek", ezután nagyrészt elpusztulnak.

- állapította meg a jelentés.

Harmadszor szenvednek a korallok

A korallok már harmadszor szenvednek a felszíni vizek kimagasló hőmérséklete miatt, hasonló vészjelzést adtak ki a tudósok két korábbi, szélsőségesen meleg évben, 2010-ben és 1998-ban.

A Nagy Ausztrál Korallzátony részlete. Az emelkedő hőmérséklet miatt a tengervíz is melegebbé válik, ami a korallok "kifehéredésével" azaz pusztulásával jár együtt Forrás: Getty Images/Flickr RF/Daniel Osterkamp

A csontos vázat képző parányi korallok kedvezőtlen körülmények, vagyis stressz hatására elűzik a színpompás algákat, amelyekkel együtt élnek, így a korallzátony kifehéredik. Vannak korallok, amelyek "meggyógyulnak", ahogy hűl a víz, ám még többen elpusztulnak a hosszú meleg időszak alatt. Embermilliók megélhetését is jelentik a korallzátonyok amellett, hogy számos halfaj bölcsői.

Hawaii minden szigetét érinti

A fehéredés idén elérte a Csendes-óceán északi és egyenlítői, az Atlanti-óceán nyugati részét és a Indiai-óceánt - olvasható a jelentésben. Hawaii minden szigetét érinti a jelenség, elérte Floridát, Kubát, Haitit és a Dominikai Köztársaságot, hamarosan Puerto Ricót és a Virgin-szigeteket is - mondta Mark Eakin, a NOAA korallszolgálatának koordinátora. A vészjelzést eddig mindhárom alkalommal az El Nino-években bocsátotta ki a szervezet.

A jelenség most fokozza a globális felmelegedés hatásait.

"A korallokat fenyegető veszélyt ahhoz lehet hasonlítani, mintha a szárazföldi erdők kezdenének kifehéredni, majd elpusztulni" - mondta Richard Vevers, a jelentés elkészítésében szintén szerepet játszó XL Catlin tengerkutató expedíció munkatársa.