Pusztító termeszfajok kerültek Floridába

hangya
Coptotermes gestroi (Wasmann) (left) and C. formosanus Shiraki
Vágólapra másolva!
A legpusztítóbb termeszfajok közül kettő olyan hibrid kolóniákat hozott létre Florida déli részén, amelyek a normálisnál kétszer gyorsabban terjeszkednek - állapították meg amerikai kutatók.   
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás állhat a háttérben

Nan-Yao Su, a Floridai Egyetem rovarkutatója szerint az ázsiai (Coptotermes gestroi) és a tajvani termeszek (C. formosanus) a világ legkárosabb termeszfajainak számítanak. A két faj számlájára írható a termeszek okozta, évente világszerte mintegy 40 milliárd dollárnyi (11 ezer milliárd forint) kár legnagyobb része.

Az ázsiai és a tajvani termeszek a faj legkárosabb egyedeinek számítanak Forrás: entnemdept.ufl.edu/


A most megfigyelt keveredésből születő új termeszkolóniák jelentősen növelhetik a kárt.
"A háztulajdonosok rövid időn belül láthatják a pusztítást" - mondta a kutató, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A rovarkutató szerint a globális klímaváltozás állhat a jelenség hátterében, korábban ugyanis az ázsiai és tajvani termeszek különböző élőhelyeken éltek, és a rajzásuk is más-más időszakban zajlott. A két faj által lakott terület, valamint rajzási időszakuk hossza is megnövekedett 2013-ra, így átfedésbe kerültek egymással.

A kutatás eredményei szerint az ázsiai termeszek hímjei jobban kedvelik a tajvani termeszek nőstényeit, és a közös kolóniák a megszokottnál sokkal gyorsabb ütemben, egy év alatt akár 160 egyedes nagyságúra is nőhetnek, szemben az egy fajból álló kolóniák évi 60 egyedes növekedésével.
Egyelőre nem tudni, hogy a két faj keveredéséből született állatok képesek lesznek-e a további szaporodásra. Egy kolóniának általában ötévesnek kell lennie, mire az új királyok és királynők reprodukcióba kezdenek, így erről csak később mondható biztos adat - magyarázta Nan-Yao Su.