Váljunk fává halálunk után!

természetbarát temetkezés
A koporsó helyét lebomló műanyagból készült kapszula venné át. Erre ültetnék a sírkőül szolgáló fát
Vágólapra másolva!
A temetők rengeteg helyet foglalnak, a hamvasztás pedig amellett hogy energiapazarló – becslések szerint egy ember hamvasztása annyi energiát emészt fel, mint a még élő személy egy hónap alatt – a levegőt is szennyezi. Két olasz tervező ökobarát módon adná meg a végtisztességet az elhunytak számára.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a sírkövek helyét fák vennék át, amivel valóságos „emlékerdők” létesülnének, továbbá a fakoporsók készítéséből adódó környezetkárosítást is el lehetne kerülni.

A „Capsula Mundi” elnevezésű projekt weblapja szerint a testeket magzatpózban helyeznék el egy lebomló, keményítő alapú műanyagkapszulába. A speciális koporsót ezt követően – akár egy magot – a földbe temetnék, majd egy fát ültetnének a tetejére. A hozzátartozók, vagy barátok által gondozott növény a holttestet tartalmazó kapszulából venné fel a szükséges tápanyagokat.

A koporsó helyét lebomló műanyagból készült kapszula venné át. Erre ültetnék a sírkőül szolgáló fát Forrás: Rypley via Imgur

Bár a terv egyszerre hangzik nemesnek és környezetbarátnak, az olaszországi törvények jelenleg nem teremtenek lehetőséget az ilyenfajta zöld temetkezési módok megvalósításához.

Természetbarát temetkezés

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy természetbarát módon adják vissza élettelen testüket az anyaföldnek. Számos ötlet született már arról, hogyan lehetne ezt megtenni, a most következők a legpraktikusabbak közé sorolhatók.

  • Lebomló koporsók - A holttest lebomlásával rengeteg tápanyag kerülhetne vissza a természetbe, éppen ezért érdemesebb biológiailag lebomló koporsókba temetkezni. A legklasszikusabb ilyen megoldás egy egyszerű, mintázatlan fenyőfakoporsó, de a papírból készült, vagy vesszőből font halottas láda is megfelelő opciónak tűnik. Sok helyen azonban szigorú szabályok rendelkeznek arról, mibe temetkezhetünk, így az előbb említett megoldások gyakran nem alkalmazhatók.
  • Gombák – Bizarr, ám rendkívül talajbarát opció. Az elhunytra egy olyan speciális ruhát adnak, amelynek szövetébe gombaspórákat varrtak. A holttestet speciális „tápbalzsammal” kenik be, amely megkönnyíti a gombák növekedését. Az így létrejött gombakoporsó nem csupán biológiailag lebomló anyagnak számít, hiszen megtisztítja a talajt az életünk során felgyülemlett, de a holttest bomlása közben kiszabaduló toxikus anyagoktól (tartósítószerek, higany) is.
  • Biournák – Leginkább az olasz tervezők ötletéhez hasonlítható annak a cégnek a megoldása, amely az elhunytak hamvaiból emlékfákat növesztet. A biourna kókuszhéjból készül, és tömörített állapotban tartalmaz tőzeget, valamint cellulózt. A hamvakat ezekbe keverik, majd a tápanyagként szolgáló mixtúrába a kinézett fafaj magját ültetik.