Ilyen, amikor az űrből is látszik a villámlás

villámlás az űrből, Nemzetközi Űrállomás, ISS, Irán
A Nemzetközi Űrállomásról készült felvétel 2012-ből, amit 2015. január 27-én tettek közzé. A képadatok szerint a fotó Irán fölött készült
Vágólapra másolva!
A megfelelő időben érkezett a Nemzetközi Űrállomás január közepén Madagaszkárhoz. A stábnak sikerült lefotóznia, amint villámcsapások világítják meg egy trópusi ciklon közepét.
Vágólapra másolva!

Egy tudományos-fantasztikus film egyik jelenetének tűnik, pedig itt történt a Földön, pontosabban Madagaszkáron. A Nemzetközi Űrállomásról, az ISS-ről a Bansi trópusi ciklont fotózták két hete, amikor a viharrendszer megközelítette a szigetet. Az ISS akkor Madagaszkártól keletre haladt el.

A fotó 2015. január 12-én készült Forrás: NASA

A ciklon szemét éppen villámlások világítják meg az éjszakai képeken. A Bansi január 11-én alakult ki az Indiai-óceánon, majd 12-én erősödött trópusi ciklonná. A viharrendszerben az állandó szélsebesség akkor meghaladta a 185 kilométer/órát.

A fotó bal szélén az ISS-hez dokkolt orosz űrhajó napelempanele látszik Forrás: NASA

Elég egy komolyabb zivatar a látványos villámokhoz

Egy másik csodaszép felvétel bizonyítja, hogy a villámlás az űrből is látható. Ezt a 2012-es fotót kedden hozta nyilvánosságra az Európai Űrügynökség (ESA). Szintén az ISS-ről készült egy zivatarról, azonban nem a stáb egyik tagjának a munkája, hanem az éjszakai felvételekre specializált Nightpod kamera felvétele. A kamera automatikusan kiigazítja az űrállomás mozgását, így kristálytiszta fotók készülhetnek éjszaka is:

A Nemzetközi Űrállomásról készült felvétel 2012-ből, amit 2015. január 27-én tettek közzé. A képadatok szerint a fotó Irán fölött készült Forrás: ESA