Fókahús nélkül is túlélhetik a jégolvadást a jegesmedvék

Északi-sark, sarkvidék, olaj, felmelegedés, olvadás, jegesmedve
Vágólapra másolva!
Fókahús nélkül is túlélhetik az északi-sarkköri jég olvadását a jegesmedvék, mert az új számítások szerint a szárazföldi állatok fogyasztása is elegendő kalóriát biztosít számukra.
Vágólapra másolva!

Ahogy a klímaváltozással egyre gyorsabban olvad az arktikus jég, a jegesmedve rénszarvassal és sarki lúddal helyettesítheti a fókát - foglalja össze a Science Daily a friss tanulmányt, amely a PLoS One tudományos lapban jelent meg.

Korábbi tanulmányok a jegesmedvék tömeges éhezését jelezték előre 2068-ra, amikor a jégmentes időszak két hónappal tarthat tovább, mint a nyolcvanas években, így mintegy 180 napon át választja el a ragadozót vadászterületétől Forrás: AFP/Hinrich Baesemann

Az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársai, Linda Gormezano és Robert Rockwell kutatásai olyan új kalkulációkon alapultak, amelyek magukba foglalták a szárazföldi kalóriaforrásokat is.

Sokféle szárazföldi táplálékot fogyasztanak

"A jegesmedvék jól alkalmazkodnak, már a legkorábbi megfigyelések is arról tanúskodnak, hogy sokféle szárazföldi táplálékot fogyasztanak. Ürülékük elemzése és közvetlen megfigyelések azt mutatták, hogy

- magyarázta Rockwell, aki csaknem ötven éve kutatja a Nyugati-Hudson-öböl élővilágát.

Korábban tömeges éhezésre számítottak a kutatók

Korábbi tanulmányok a jegesmedvék tömeges éhezését jelezték előre 2068-ra, amikor a jégmentes időszak két hónappal tarthat tovább, mint a nyolcvanas években, így mintegy 180 napon át választja el a ragadozót vadászterületétől, a tengeri jégtől. Ezek a számítások azonban nem vették figyelembe a szárazföldi élelemforrásokat.

Korábban láttak már jegesmedvét delfint enni is Forrás: Norwegian Polar Institute

Sarki ludak és rénszarvasok lehetnek a menün

Gormezano és Rockwell kiszámolták a hosszabb idejű éhezés ellensúlyozására elegendő energiát, majd meghatározták a sarki ludak és tojásaik, valamint a Nyugati-Hudson-öböl partjai közelében élő rénszarvasok kalóriaértékét. Eredményeik alapján a rendelkezésre álló szárazföldi táplálék valószínűleg bőven elég, hogy a növekvő jégmentes időszakok éhes jegesmedvéi jóllakjanak.