Miért zuhog ennyit az eső mostanában?

időjárás, fülledt nyár, ciklon, műholdkép
Kavarog a ciklon az Eumetsat csütörtökön közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor készített hamisszínes műholdfelvételén
Vágólapra másolva!
Délelőtt közepesen felhős ég, fülledt meleg, majd zivatar, felhőszakadás, és ismét jön a meleg. Egy ciklon miatt van a trópusokra emlékeztető időjárás most Magyarországon. A hétvégén nyugodtabb lesz az idő, de jövő héten sem valószínű zavartalan napsütést.
Vágólapra másolva!

A légörvény a Földközi-tenger fölött alakult ki, szerdán az Adria felett örvénylett, és főleg az Alpok déli oldalán hullt miatta sok eső. A ciklon Magyarországtól délre örvénylik, és alig mozog, így csütörtökön is meleg és nedves levegőt áramoltat a Kárpát-medence fölé (ez látszik a lenti műholdképen és a térképen).

A záporgócok viszonylag lassan mozognak, továbbá nagy a levegő nedvességtartalma – ez az két ok együttesen gyakori felhőszakadásokat okoz az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzése szerint. Ez volt az oka a szerdai észak-dunántúli felhőszakadásnak is. A Fertő-tó déli partján rendkívüli csapadékot mértek az OMSZ észlelői: Balfon 103,7 milliméter, Fertőrákoson 95,6 mm eső esett.

Kavarog a ciklon az Eumetsat csütörtökön közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor készített hamisszínes műholdfelvételén Forrás: Eumetsat

Ezért van narancs figyelmeztetés

Csütörtök délután ismét többfelé jöhet zivatar, elsősorban felhőszakadással. Általában 25-45 mm eső eshet, de néhol több mint 50 mm. A dörgés-villámlást helyenként jégeső erős vagy viharos, 50-75 km/h-s széllökés kísérheti. Heves zivatar sem kizárt, nagyobb, 2-3 átmérőjű jégszemekkel. A szélrohamok sebessége meghaladhatja a 80-90 km/h-t, ám ennek kicsi a valószínűsége. Pestre és további tizenhárom megyére a fentiek miatt narancs figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ. A Balatonnál és a Velencei-tavon első fokú viharjelzés van érvényben.

Időjárási frontok csütörtökön Forrás: OMSZ

Pénteken sem lesz sokkal nyugodtabb az időjárás. Zivatar elszórtan főként a Dunántúlon és a középső megyékben lehet. A dörgés-villámlás sok, 15-35 mm, néhol esetleg több mint 35 mm esővel érkezik. A zivatarokat jégeső kíséri, és megerősödik a szél, viszont a csütörtöki zivatarokkal szemben csak 2 cm alatti jégszemekre és 45-65 km/h-s széllökésekre számítanak a meteorológusok.

A fülledt nyári idő, a párás levegő miatt a szervezet vizenyősebbé, ödémásabbá válik, mert ilyen időben több vizet veszünk a légzéssel. Pénteken a kevesebb felhő miatt erős, 6.0-s szintű lesz az ultraibolya sugárzás, ilyen körülmények között védekezés nélkül 20-30 perc alatt leéghet a bőr a déli órák alatt.

Meleg és kevesebb eső szombat-vasárnap

A hétvégén már kiszámíthatóbb idő várható. Szombaton és vasárnap egyaránt sokat süt majd a nap, viszont gomolyfelhők is kialakulnak, amelyekből néhol zápor, zivatar hull. Szombaton erre a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén van a nagyobb esély, vasárnap elsősorban a Dunántúlon kell néhol ugyanerre számítani. Kánikulai meleg lesz, szombaton 29 és 34 Celsius-fok, vasárnap 30-35 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Teljesen zavartalan napsütésre nem számíthatnak a nyaralók a jövő hét elején sem. Hétfőn ugyan sokat süt a nap, de délután ismét több helyen kell záporra, zivatarra számítani. Kedden fátyol- és gomolyfelhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap, és szintén délután várható zápor, zivatar. Szerdán változó felhőzet borítja az eget, többórás napsütéssel; zápor, zivatar elszórtan fordulhat elő. Valamivel hűvösebb idő várható, 27 és 32-33 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. (További részletes előrejelzést itt olvashat az Origón.)

Villámlik a Balatonnál július 30-án Forrás: MTI/Lakatos Péter

Árvizet okozott a ciklon

Az alig mozduló mediterrán légörvény nem Magyarországon, hanem Romániában és Szerbiában okozta és okozza a legnagyobb gondokat. A Bánságban és a Vaskapu környékén három romániai megyében (Krassó-Szörény, Megedinti és Dojl) jelenleg narancs figyelmeztető előrejelzés van érvényben felhőszakadás és erős széllökések miatt. Az ország délnyugati részén árvíz van, két ember meghalt, többeket keresnek. több száz ház került víz alá, a hatóságok több ezer embert költöztettek ki. A térségben két nap alatt hullt 100-180 mm csapadék, ennyi eső általában két hónap alatt esik – közölte a román meteorológiai szolgálat. Az Arges megyei Bascovban például a víz a háztetőkig ért.

Szerbia keleti felén öt tartományban vörös figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadások miatt (ez a legmagasabb szint), mert a hirtelen lezúduló sok eső földcsuszamlást, sárlavinát okozhat.

Szárazságra biztosan nem panaszkodhatunk

A néhol özönvízszerű esőzések miatt nagyon nedves a levegő, és meleg is van, ami rendkívül kedvez a gombabetegségek terjedésének. A mezőgazdasági munkákat több helyen a felázott talaj nehezíti. A lenti két térképen az látszik, hogy összesítve mennyi eső esett júliusban, és az, hogy a sokévi átlaghoz képest több csapadékot kapott az ország legnagyobb része:

Ennyi eső esett július folyamán Forrás: OMSZ

A narancs és a sárga foltok jelzik, hol volt az átlagnál szárazabb az idő, a sötétkék meg azt, hol esett többet az eső Forrás: OMSZ