Kétszázhetvenezer tonna műanyag lebeghet az óceánok vizében

Vágólapra másolva!
Majdnem 270 000 tonna műanyag lebeg az óceánok vizében, ezzel a mennyiséggel több mint 38 500 szemeteskocsit lehetne megtölteni egy új tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A vízbe jutott műanyagszemét több mint 5 trillió (milliárdszor milliárd) darabkából áll - olvasható a PLoS ONE tudományos lapban közzétett tanulmányban, mely a legfrissebb azon az új, egyre több oldalról kutatott területen, ahol a tudósok azt igyekszenek megérteni: hogyan jut az óceánokba a szintetikus anyag, hogyan befolyásolja a halak, tengeri madarak, a vízi élővilág életét.

A tanulmány vezető szerzője Markus Eriksen, aki az amerikai Five Gyres Intézet egyik alapítójaként az óceánokat szennyező műanyag mennyiségének csökkentésén dolgozik. Kollégáival 2007 és 2013 között 24 expedíción gyűjtött adatokat mind az öt szubtrópusi áramlatból. Finom halászhálókkal merték ki az óceán felszínéről az apró műanyagdarabkákat. A nagyobbakat hajókról számolták. A nem vizsgált óceáni területeken számítógépes modellekkel végezték a kalkulációt.

A kutatók csak a vízfelszíni műanyagszennyezést mérték, az óceán fenekén nyugvó műanyagot nem. A 20 centiméternél nagyobb darabok az óceánba jutott becsült plasztikmennyiség háromnegyedét tették ki. A fél centiméternél kisebb szemcsék tömegét 35 540 tonnára becsülte a tanulmány, ez a mennyiség hasonló egy más módszerekkel végzett spanyol kutatás eredményéhez, amely szerint 7 000-35 000 tonna az ilyen méretű óceánba került műanyag mennyisége.