Ez belügy, mondja az egyetem Ángyán József intézetének megszüntetéséről

Vágólapra másolva!
Átalakul az egész mezőgazdasági kar a Szent István Egyetemen, és racionálisabb dolog két intézetet létrehozni a kedden megszüntetett környezetgazdálkodási intézet hat tanszéke helyett. A diákok és a tanárok státusza változatlan. Az egyetem álláspontja.
Vágólapra másolva!

Szakmailag letisztultabb profilú szervezeti egységek kialakítása – ez a célja a gödöllői Szent István Egyetemen a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet (KTI) megszüntetésének, közölte az egyetem kommunikációs vezetője az Origóval. A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karon szervezeti átalakítás zajlik. Az egyetem szerint a KTI korábbi hat tanszéke azért kerül át két új intézetbe, mert feladatköreik racionálisabban működtethetők, vezetési, irányítási szempontból jobban kezelhetők.

A diákok tanulmányait az átszervezés nem befolyásolja, továbbra is a környezettudományi kar diplomáját veszik át. Az átalakítással szakokat nem szüntetnek meg. A korábbi intézet tanárai szintén maradnak a karon, publikációs és oktatási tevékenységüket a két új intézetben folytathatják – áll a közleményben.

Méltatlannak tartják a vádat

Az átszervezés mögött nincs más, csak szakmai szempontok – utasítja vissza az egyetem Ángyán József, a KTI egyik alapítójának kedden nyilvánosságra került vádját. „Az egyetemi autonómia keretén belül a Szenátus által meghozott szakmai döntések mögött politikai »megrendelést« sejtetni az egyetem megítélése szerint méltatlan minden jelenlegi és volt polgárunkra vonatkozóan” – áll a nyilatkozatban.

A folyamat az SZTI szerint a következőképpen zajlott. Az átalakítást több hónapon át készítették elő, ebben a KTI munkatársai is részt vettek. Ennek alapján terjesztette be javaslatát Gyuricza Csaba dékán a kari tanácsnak, amely tartózkodás és ellenszavazat nélkül támogatta. Ennek a határozatnak az alapján támogatta az átszervezést a SZIE szenátusa.

„A Szent István Egyetem a továbbiakban a témával foglalkozni nem kíván, a szervezeti átalakításokra vonatkozó döntések meghozatalát belügyének tekinti” – zárul a közlemény.

A SZIE Ángyán Józsefről és a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetről

Az 1990-ben Stefanovits Pál professzor vezetésével megalakult KTI működésének egyik meghatározó szereplője Ángyán József professzor volt. Az intézet vezetői beosztását Stefanovits Pál nyugdíjba vonulásától 2010-ig, államtitkári megbízásáig töltötte be. Mivel jogállása ettől kezdődően nem tette lehetővé, hogy egyúttan intézetigazgató is legyen, a feladatkört utóbbi négy évben más vezetők látták és látják el.
Ángyán József korábban meghozott saját döntése alapján – mivel a nyugdíjkorhatárt elérte – nyugállományba vonul. Jelenleg a jogszabályban meghatározottak szerinti felmentési idejét tölti.