Pályázatot nyert a Mobilitás és Multimédia Klaszter - 2008. március 26.

Vágólapra másolva!
A Mobilitás és Multimédia Klaszter készítheti el az infokommunikációs iparág kutatás-fejlesztési lehetőségeit befolyásoló középtávú Stratégiai Kutatási Tervet és Megvalósíthatósági Tanulmányt.
Vágólapra másolva!

Az InnoHost Kutatás-Fejlesztési Alapítvány a Mobilitás és Multimédia Klaszter alapító 30 tagjának nevében sikeresen pályázott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt "Nemzeti Technológiai Platformok támogatása" című programra. Az NKTH támogatásban részesítette a klaszter tagok által alapítandó "Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform" kezdeményezést, amelynek keretében a tagok elkészíthetik az infokommunikációs iparág kutatás-fejlesztési lehetőségeit befolyásoló középtávú Stratégiai Kutatási Tervet és Megvalósíthatósági Tanulmányt.

A Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform feladata iparági Stratégiai Kutatási Terv, valamint Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése, amelyeken keresztül a Platform stratégiai iránymutatást adhat az állam számára azon perspektivikus kutatás-fejlesztési területekről, amelyek kiugrási lehetőséget jelenthetnek Magyarország számára.

Az előbbiek mellett a Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform küldetésének tekinti, hogy pro-aktívan képviselje Magyarországot az Európai Nemzeti Technológiai Platformok munkájában (pl.: Embedded Computing Systems, Networked and Electronic Media, eMobility). "Az Európai Nemzeti Technológiai Platformok tevékenységében való aktív részvételt különösen fontosnak tartjuk, mert ezek azok az iparági tömörülések, amelyek az Európai Unió K+F+I támogatás-politikáját jelentősen befolyásolják, így szükséges, hogy ebben a folyamatban Magyarország még nagyobb súllyal vegyen részt (pl.: 7. Keretprogram, FP7)." - nyilatkozta Pukler Gábor, a Klaszter elnöke, a Magyar Telekom Nyrt. Új Üzleti Területek és Üzletfejlesztési Üzletágának üzletfejlesztési igazgatója.

A Mobilitás és Technológiai Platform a Stratégiai Kutatási Terv elkészítése során elsősorban az alábbi kutatási célterületek középtávú lehetőségeit fogja megvizsgálni:

  • A vezetékes és vezeték nélküli hálózatok összekapcsolásának hatékonyságnövelése(pl.: csökkentett energiaigény, növekvő feldolgozási, tárolási és megjelenítési képesség, egymás mellett élő technológiák hatékonyabb és környezettudatosabb felhasználása, környezeti terhelés csökkentése, új vezeték nélküli hálózati technológiák alkalmazása, pl.: pl.: HSOPA - High Speed OFDM Packet Access, vagy super 3G, intelligens szerkezetek kutatása az antenna-tartó szerkezetek jelentős leterheltsége miatt),

  • Intelligens felhasználói interfészek és interakciók(pl.: hangvezérlés és beszédszintézis alkalmazása mobil szolgáltatásokban, Digital Home rendszerek kialakítása, szabványok rendszerbe foglalása, a fogyasztói elektronikai eszközök összekapcsolása pl.: intelligens otthonok kialakítása; távdiagnosztika, e-közigazgatás fejlesztése, helyfüggő szolgáltatások alkalmazása elosztott - p2p - rendszerekben, biztonságos és megbízható mobilkörnyezet megteremtése pl.: épületek, eszközök interakciója a felhasználókkal, megfigyelő rendszerek és szenzorhálózatok stb., mobil azonosítás és biztonság aspektusai),

  • Digitális médiarendszerek integrációs lehetőségei(pl.: IPTV+DVB-H+streaming+IMS rendszerek integrációja, 3G-re épülő MBMS - Multimedia Broadcast/Multicast Service, vizsgálata, a digitális átállás kihívásai a médiarendszerekben).

"A kihívás jelentős, ugyanakkor e Platformon keresztül az iparág és az állami szakértők hatékony összefogásával, valamint közös konstruktív munkánkkal lehetőségünk nyílik a hazai infokommunikációs iparág egy jelentős szeletének középtávú jövőjét kedvezően befolyásolni. Az iparági K+F+I összefogást katalizáló előkészítő munkálatokat a klaszter keretében 2008 elején megkezdtük és az eddigi sikerek alapján úgy véljük, hogy e Platformon keresztül tovább bővíthetjük lehetőségeinket és erősíthetjük küldetésünket." - említette Pukler Gábor.