Karácsonyi legek, amelyek bárkit meglephetnek

karácsony fa fenyőfa télapó mikulás hó
A Santa Claus pulls a Christmas tree on December 12, 2012 in Mellensee, eastern Germany. AFP PHOTO / PATRICK PLEUL /GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / PATRICK PLEUL
Vágólapra másolva!
Karácsony ünnepéhez számtalan rekord kapcsolódik, ezek közül szemezgettünk most. Tudja, mikor volt a legmelegebb vagy a leghidegebb Magyarországon az ünnepek alatt? Mikor hullott a legtöbb hó? De a nemzetközi karácsonyi legek mellett se menjünk el. Az alábbi összeállításból kiderül, melyik az eddigi legöregebb, a legmagasabb, vagy épp a legdrágább karácsonyfa.
Vágólapra másolva!

Legmelegebb karácsony

Kezdjük egy hazai rekorddal: 2013-ban karácsony másnapján dőlt meg a melegrekord: Pápán +10 fok felett volt a hőmérséklet. Ha valami nagyon meleg helyre szeretnénk utazni, akkor irány Botswana, a déli féltekén ilyenkor a 40 fok sem ritka.

Leghidegebb karácsony

Szenteste 1963-ban volt a leghidegebb, az ország délnyugati részében -26 fokig süllyedt a hőmérséklet. Ez semmi ahhoz képest, hogy Ojmjakonban, egy szibériai településen -71,2 Celsius fokot is mértek már.

Forrás: Cultura Creative/Cultura/Henglein and Steets/Henglein And Steets

Leghavasabb karácsony

Magyarországon bármilyen fájó, ritka a fehér karácsony. 1957 és 2016 között összesen 18 alkalommal hullott valamennyi hó az ünnepek alatt. A leghavasabb a karácsony 1970-ben volt, amikor 8 centiméter vastagságú hótakaró volt átlagosan az országban. Európa szelíd időjárásával nem dicsekedhet méteres havas tájakkal. Bár Skandináviában van ahol 1000 méter felett 5-8 méter hó hullik telente. Ugyanakkor 2008-ban Olaszországban sem lehetett megközelíteni decemberben a sípályákat, mert több méteres hó hullott az utakra.

Legdrágábban feldíszített karácsonyfa

A svájci Piaget ékszerház 2002-ben állította fel a világ legdrágább karácsonyfáját. Természetesen nem maga a fa volt nagyon drága, hanem az a 83 darab, 16 millió dollárt (3,6 milliárd forintot) érő ékszer, amit ráaggattak dísz gyanánt. Be is kerültek vele a Guinness Rekordok Könyvébe.

A világ legdrágább karácsonyfája Forrás: AFP/Toru Yamanaka

A legöregebb karácsonyfa

A hivatalos dokumentumok szerint egy Janet Parker nevű nő a tulajdonosa a világ legöregebb karácsonyfájának. A cserépben tartott, apró, csupán 30 centi magas fát 1886-ban vásárolta egy felmenője, így az ma már 130 éves.

A legmagasabb úszó karácsonyfa

Janet Parker 30 centiméteres kis fája akár a legkisebb karácsonyfa címért is indulhatott volna, bár biztos készült még ennél kisebb miniatűr is a világon. Az azonban biztos, hogy a legmagasabb úszó karácsonyfa 85 méter magas volt és Rio de Janeiróban bocsátották vízre az ünnepekkor. Ez azonban műfenyő volt, nem élő fa.

A legmagasabb élő karácsonyfa

Minden nagyvárosban szokás a főtérre karácsonyfát állítani. Így tettek 1950-ben Seattle polgárai is, amikor egy több mint 67 méter magas fát állítottak a bevásárlóközpontjuk mellé.

A legtöbb karácsonyi égő

A Guinness Rekordok könyvében bejegyzett legtöbb karácsonyi égő Kölnben a Székesegyház előtti téren felállított fát díszítette 2006-ban. Százötvenezer égő világított egyszerre.