Kiből lenne a legjobb Télapó?

Télapó, Bill Murray
Vágólapra másolva!
Tim Allen, Sir Richard Attenborough, Billy Bob Thornton. Tudja-e valaki, hogy mi a közös bennük? Hát persze: mind játszották már Télapót a mozivásznon! Gondoltunk egyet, és összeszedtünk még hét színészt, akiket el tudnánk képzelni a piros gúnyában, ajándékokkal teli zsákot cipelve - akár egy filmben, akár a való életben.
Vágólapra másolva!

Tom Hanks

Mi kell ahhoz, hogy valakiből hiteles Télapó válhasson? Legyen jóságos, sugározzon vidámságot, mindenkihez legyen egy jó szava, és rendelkezzen némi humorérzékkel. Keresve sem találhatnánk alkalmasabbat Tom Hanksnél, Hollywood első számú jófiújánál.

Tom Hanks Forrás: UIP Dunafilm

A Forrest Gump és a Számkivetett sztárja maga az erkölcs szobra, a családapák gyöngye, aki mind a filmjeiben, mind a közszerepléseiben végtelenül kedves, talpig becsületes fickó képét közvetíti. Nyitott ajtót döngetünk, hiszen Robert Zemeckis karácsonyi animációs filmjében, a Polár expressz-ben ő kölcsönözte a hangját a Mikulásnak, de azért élőszereplős változatban is megnéznénk egyszer.

Morgan Freeman

Ősz hajával, egyenes tartásával, jellegzetes hangjával Morgan Freeman évtizedek óta újabb és újabb filmalkotásokban játssza el a bölcs mentor szerepét, legyen szó börtönviselt emberről (A remény rabjai), nyomozóról (Hetedik), Batman segítőjéről (Nolan trilógiája), vagy magáról Istenről (A minden6ó). Ideje lenne lassan bezsákolnia az Északi-sark ajándékgyárosát a filmográfiájába! Akár régi cimborájával, Clint Eastwooddal is összeállhatna egy közös, édesbús karácsonyi mese erejéig.

Morgan Freeman Forrás: Big Media Bang

Vin Diesel

Hogy ne csak a veteránok képviseltessék magukat a listán, körülnéztünk a fiatalabb sztárok háza táján is, melyiküket tudnánk elképzelni Mikulásként.

Vin Diesel Forrás: Big Bang Media

Elsőre furcsának tűnhet korunk egyik legnépszerűbb akcióhősét, a Halálos iramban-széria húzónevét felterjeszteni, de ha jól belegondolunk, Diesel még az akciófilmekben is barátaihoz hűséges, családi értékeket képviselő figurákat játszik, nem beszélve szinkronszerepeiről, Grootról vagy a Szuper haver óriásrobotjáról. Ha felöltené a szakállat, és sipkát húzna kopasz fejére, elképesztően menő Télapó válna belőle. Zengzetes orgánuma máris megvan hozzá.

Haumann Péter

Van, hogy olyan színészeket keresünk az efféle összeállításokba, akikre nem számítanak az olvasók, de néha az evidens választás a legjobb választás.

Haumann Péter Forrás: Origo

Haumann Péter ősz szakállával, köpcös termetével, pirospozsgás arcával arra termett, hogy Télapóként örvendeztesse meg a nagyérdeműt, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Mondjuk lehet, hogy egy-két lurkót kicsit zavarba hozna, amikor a gaz Hókuszpók hangján szólna hozzájuk, de ha valaki, akkor Haumann egy jól ütemezett harsány hahotával vagy tréfával egyből át tudna lényegülni Télapóvá.

Bill Murray

Bill Murray-nek nemhogy jelmezt nem kell öltenie, de még a hétköznapi viselkedésén sem kell semmit változtatnia, hogy Télapó legyen belőle. Hiszen már-már legendásan szeret örömet okozni vadidegeneknek, például beszabadul a legénybúcsújukra bulizni, vagy elvisz karaoke-zni egy rajongót, aki aláírást kér tőle, ráadásul éppoly nehéz felvenni vele a kapcsolatot, mint a Télapóval. (Ha egy rendező vele szeretne dolgozni, egy üzenetrögzítőre kell felmondania az ajánlatát, és Murray vagy visszahívja, vagy nem.)

Bill Murray Forrás: Netflix

A különbség az, hogy ő valószínűleg nem december 6-án járná végig a világot, hogy csokit - vagy virgácsot - tegyen a csizmába, hanem váratlanul, meglepetésként toppanna be egy véletlenszerű napon. És még az is lehet, hogy Télapó helyett krampusznak öltözve.

Meryl Streep

Ne gondoljuk, hogy csak férfiakból lehet Télapó: ha Cate Blanchett eljátszhatta Bob Dylant, miért ne bújhatna talpig pirosba valamelyik közkedvelt színésznő? Teszem azt, Meryl Streep.

Meryl Streep Forrás: InterCom

A színjátszás nagyasszonya úgyis bármilyen szerepet képes eljátszani, csak az elmúlt éveket tekintve, volt már gonosz boszorka, rocksztár, apáca, énekelt ABBA-t, és megformálta a Vasladyt. Miért ne lehetne szakállas, dörgő hangú Télapó? Az biztos, hogy szívvel-lélekkel vetné bele magát a feladatba, és szerintem senki nem lepődne meg, ha Oscar-díjra jelölnék az alakításáért.

Zach Galifianakis

A karácsony a szeretet ünnepe, de vagyunk egypáran, akik egy idő után bizony meg tudnak csömörleni a cukormázas hangulattól, a feldíszített fáktól, a plázákban szóló giccses zenéktől.

Zach Galifianakis Forrás: InterCom

Na, ilyenkor üdítő változatosságot jelenthet egy kellően tapló télapó, aki cinikusan, trágár, ordenáré módon rántja le a leplet az anyagiassá vált ünnepről, az álságos jókívánságokról, az egymást taposó vásárlókról. Az örökké zsémbes Zach Galifianakisnak nemcsak a szakálla adott, fapofával előadott szurkálódásaival egész biztosan megbotránkoztatná a karácsony híveit, míg örömteli perceket okozna az ünneplésben megfáradt embereknek.

Szavazzon!

Ön szerint kiből lenne a legjobb Télapó?