Így készül a tökéletes halászlé

halászlé
Vágólapra másolva!
Tradicionális magyar étel, csakúgy, mint a töltött káposzta. Az ilyen ételek esetében tudjuk, hogy elkerülhetetlen a „nekem senki ne mondja meg, hogy ez a tökéletes recept, mikor a nagymamámról rám maradt recept az igazi” - szóval tudjuk, hogy ahány ház annyi szokás. Viszont ne felejtsük el, hogy minden évben vannak olyanok, akik először ugranak neki ennek a feladatnak és szeretnék, hogy jól sikerüljön és az egész család elégedett legyen a karácsonyi fogással. Lehet, hogy a nagyi nem hagyott receptet, vagy már nem lehet rendesen elolvasni, mert a macska megrágta minden szélét, szóval van az a helyzet, amikor az internetet hívjuk segítségül.
Vágólapra másolva!

Karácsony=hal?

A karácsony az év azon időszaka, amikor a magyar ember a legtöbb halat eszi. Az ünnepi időszak alatt annyi halat eszünk, mint az év többi napján összesen, szóval ezt tényleg komolyan kell venni. A hal egyébként rendkívül egészséges, így bátran fogyasszuk egész évben, ne csak a karácsonyi ünnepek alatt.

A jó halászlé titka először is az, hogy lehetőleg ne egyfajta halból készüljön. Sokkal finomabb és ízesebb lesz az étel, ha legalább háromféle halat használunk fel hozzá; pontyot, keszeget, harcsát csukát, kecsegét.

Ha megvannak a halak, a második nagyon fontos alapanyag a fűszerpaprika. Ne spóroljunk ezen, higgye el, tényleg teljesen más az íze egy jó minőségű fűszerpaprikának, mint olcsóbb társaiknak.

Jó, de szegedi vagy bajai, esetleg tiszai legyen az a halászlé? Tésztabetéttel vagy anélkül?

Azt is el kell döntenünk, hogy melyik verziót szeretnénk elkészíteni, mivel természetesen számos „az igazi" elkészítési módja van. Két markáns különbség van: az egyik iskola szerint először alaplé készül, majd ebbe kerül a hal, a másik verzióban egyszerre minden belekerül és tészta is készül mellé. Aztán jön a többi különbség, mennyire legyen csípős, kell-e bele paprika, paradicsom, leveskocka és a többi.
Mi most egy szegedi verziót mutatunk.

A halászlé sem hiányozhat az ünnepi asztalról Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty
  • 50 dkg harcsa
  • 25 dkg keszeg
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 2,5 dkg fűszerpaprika
  • 8 dkg csemegepaprika,
  • 5 dkg paradicsom
  • 2 db erős paprika,
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A halakat megtisztítjuk, leöblítjük, az ikrát és tejet pedig tegyük félre. A halak fejét, valamint a farkát, a felszeletelt vöröshagymával feltesszük főni, annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, így közepes lángon elkezdjük főzni az alaplevet. Közben a halak törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. Az alaplevünket is sózzuk és nagyjából egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és addig főzzük, míg a hal puha nem lesz és a húsa a csontokról leválik. A hallevet leszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrára, tejre, majd ismét ízesítjük és lassan tovább forraljuk. Negyed óra elteltével adjuk hozzá a felaprított csemegepaprikát, a paradicsomot és az erős paprikát is. 10 perc alatt készre főzzük.