Olcsó és gyorsan elkészíthető menü karácsonyra

népek karácsonya
A cracker a brit karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke
Vágólapra másolva!
A gyakorlott háziasszonyok ilyenkorra már fejben össze is rakták a komplett ünnepi menüsort, sőt javában készítik az ételeket szentestére. De ne feledkezzünk meg azokról, akik először készülnek teljesen egyedül nekilátni egy karácsonyi menü elkészítésének, vagy egyszerűen csak kifutottak az időből. Cikkünkben most mutatunk egy alternatív háromfogásos menüt, ami az ünnepi asztalon is jól mutat, és kezdők is bátran elkészíthetik. 
Vágólapra másolva!
Karácsonykor fordul meg nálunk a legtöbb vendég. Forrás: Flickr/Amelia Wells

Legyen stresszmentes a főzés

A karácsony az egyik legkedveltebb ünnep, mégis ez az, ami a legnagyobb stresszel jár. Hiába vettük meg az ajándékokat, csomagoltuk be, vettük meg a fát, takarítottunk ki, még ott áll előttünk a kérdés, mi kerül majd az asztalra, vajon ízleni fog-e a családnak, barátoknak. A most bemutatott menü azoknak lehet jó választás, akik még nem mesterszakácsok, vagy kifutottak valami miatt az időből.

Leves: hagymakrémleves

Hagymakrémleves Forrás: Origo

Hozzávalók:

  • 6 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint csemegehagyma, póréhagyma
  • 2 l alaplé (leveskockával is készíthető)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • fehérbors

Tálaláshoz:

  • sajt (ízlés szerint)
  • pirított kenyérkocka

Elkészítése:

A hagymát vágjuk egészen apró kockákra. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a már felaprított hagymát. Pirítsuk addig, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és keverjük jól össze. Öntsük hozzá az alaplevet apránként, és főzzük pár percig. Ezután húzzuk le a tűzről, és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a tejszínt és a borsot, majd főzzük tovább. Ha már forr, néhány perc után el is készült. Reszelt sajttal és kenyérkockákkal tálaljuk.

Főétel: baconbe göngyölt csirkemell sajttal, fahéjas almával, hercegnő burgonyával

Karácsonykor is szuper étel lehet a baconbe tekert csirke Forrás: Origo

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemellfilé
  • szeletelt bacon
  • 20 dkg sajt (ízlés szerint)
  • 3 db alma
  • bors
  • rozmaring
  • fahéj

Körethez:

  • 50 dkg sárga burgonya
  • 20 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • szerecsendió

Elkészítése:

A csirkemelleket mossuk meg, majd szeleteljük fel. Mindegyik szelet alá tegyünk bacont, annyit, amennyi befedi majd a csirkét. Fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, majd a közepébe helyezzünk két szelet sajtot. Rolád formába tekerjük fel a csirkemelleket a baconnel együtt. Ha szükséges, hústűvel rögzítsük a bacont a csirkéhez. Egy tűzálló tálba helyezzük egymás mellé a betekert csirkemelleket. Vágjuk fel nagyobb darabokra az almákat, szórjuk meg fahéjjal, és tegyük ezeket is a csirkemellek közé. Fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig, majd a fóliát levéve még 10-15 percig, amíg a bacon szép ropogós nem lesz. Ezalatt elkészíthetjük a köretet: tisztítsuk meg a burgonyát, majd vágjuk kockákra. Sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, ezután áttörjük és hagyjuk hűlni. Adjuk hozzá a sót és a szerecsendiót, valamint a vajat. Újra áttörjük. Adjuk hozzá a két tojássárgáját és keverjük simára. Csillagcsöves zsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomunk. 250 fokon hőlégkeveréssel kb. 10 perc alatt megsütjük.

Hercegnő burgonya Forrás: Origo
10 perc alatt megsül Forrás: Origo
Baconbe göngyölt csirkemell sajttal, fahéjas almával, hercegnő burgonyával Forrás: Origo

Desszert: tiramisu

Hozzávalók:

  • 500 g Mascarpone
  • 80 g porcukor
  • 4 tojás
  • 250 g babapiskóta
  • 1 csésze erős kávé
  • 2 evőkanál rum/Amaretto
  • holland kakaópor
Tiramisu Forrás: Origo

Elkészítése:

Főzzünk le egy jó erős kávét. Ha lefőtt, öntsük egy tálba, és hagyjuk hűlni. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgájákat keverjük habosra a porcukorral gőz felett. Keverjük hozzá a mascarponét. A fehérjét verjük fel kemény habbá, és keverjük a krémhez. Adjuk hozzá a kávéhoz a rumot, és keverjük össze. A babapiskótákat mártsuk bele a kávéba (összesen 2-3 másodpercig), és helyezzük a tál aljára. Ezután a krém egyharmadát kenjük rá, majd újabb réteg babapiskóta és újabb réteg krém, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tegyük hűtőbe, és tartsuk ott legalább 4 órán át. Tálaláskor szórjuk meg kakaóporral.