Hány képből áll Van Gogh? És Bob Marley?

vincent van gogh
Vágólapra másolva!
Nem kell más, csak egy férfi, egy ecset festékkel, egy fül, na meg egy olló, és máris megszületik Vincent van Gogh. A Concept egy olyan asszociációs társasjáték, amit leginkább a jól ismert Activityhez lehet hasonlítani. A különbség azonban az, hogy itt csak meghatározott képek segítségével lehet utalni a megoldásra.
Vágólapra másolva!

A játék nem kíván különösebb előkészületet és a szabályzat is mindössze egy oldal. Segítségként kapunk hozzá olyan mellékletet, amin a képek egyes értelmezési lehetőségeit tüntetik fel. Ha időnként rájuk pillantunk, valóban közelebb juttathatnak bennünket a megoldáshoz, de ne felejtsük el, hogy ezek csak opciók, nem fontos ragaszkodnunk hozzájuk.

Közel ezer feladvány

Száztíz kártya (kártyánként kilenc feladvány), tehát összesen kilencszázkilencven kihívás vár ránk. A feladványok 1-től 9-ig számozva, könnyű, közepes és nehéz kategóriába sorolva találhatóak egy kártyán, de nem mindig a legutolsó csoportban vannak a legnehezebbek. A szabályzat szerint az választ közülük, aki kihúzta a kártyát, de szerintük még izgalmasabbá lehet tenni a játékot, ha a másik mond egy számot, vagy random húz ki egyet egy kalapból.

A hozzávalók több személyre Forrás: Origo

No woman, no cry

Bábuk helyett írásjeleket találunk a dobozban, egy zöld kérdőjel mutatja a fő kategóriát, amelyet zöld kis kockákkal jellemezhetünk. A megoldáshoz további, különböző színű felkiáltójelek és kockák állnak rendelkezésünkre. Tehát, ha ráteszem a kérdőjelet a férfit jelölő képre, a kockát pedig a hangjegyre és a koponyára, akkor már sejteni lehet, hogy egy nem élő férfi zenészt keresünk. Ezután ráteszem a felkiáltójelem a földgömbre, jelezve, hogy a következő kockákkal azt fogom megmutatni, hogy élt zenészünk, majd az azonos színű kockákat a sárga, zöld és fekete színt jelölő négyzetre teszem, utalva a jamaicai zászlóra. Ebből azonnal kiderül, hogy emberünk Jamaicában élt, és már hallom is a fülemben a „No woman, no cry”-t. Bob Marley a megoldás.

Íme Bob Marley Forrás: Origo

Akár ketten is, akár fél órára is

A könnyebb feladványokat két-három perc alatt meg lehet oldani, míg a nehezebbek körülbelül 8-10 percig tarthatnak. Így hát, ha csak egy kis időnk van, amit játékkal szeretnénk elütni, a Concept tökéletes választás. Nem kell mást tennünk, mint leteríteni a színes képekkel teli táblát, keríteni egy (vagy több) társat és gondolkodni. A készítők szerint négy főtől ajánlott játszani több fős csapatokban, de szerintünk két személynek is nagyszerű szórakozást nyújt. Eredetileg tíz éves kortól ajánlják, de fiatalabbakat is nyugodtan közénk ültethetünk, hiszen vannak egészen könnyű feladványok is.

A Concept rendkívül jól fejleszti a kreativitást, valamint az asszociációs és kooperációs készséget. Nem csupán a kollektív tudást frissíti fel, de mindig új lehetőséget ad a tanulásra.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz