A karácsonyt egy kínai városban gyártják

kínai karácson
Vágólapra másolva!
Egyetlen kínai város üzemei szolgálják ki szinte az egész világot műanyag fenyővel és villogó szemű Mikulással. Itt semmit sem végeznek gépek, olyan olcsó a munkások bére. Jivuban, a karácsony városában járunk.
Vágólapra másolva!

Az ma már valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a karácsonyfadíszeket, műanyag csokrokat és a ledes fényfüzéreket Kínában gyártják. Arra viszont valószínűleg senki sem gondol, hogy van egy külön város, amely a karácsonyi dekorációkra specializálódott.

Ahol a karácsonyt gyártják

A Sanghajtól közel háromszáz kilométerre fekvő Jivu városában a BBC szerint hétszázötven olyan üzem van, ami karácsonyi termékeket gyárt. Tavaly a több mint hatvan százalékát állították elő azoknak a karácsonyi kellékeknek, amelyek világszerte a boltokba kerültek.

A Kínából exportált összes karácsonyi termék 90 százaléka itt készül a Xinhua kínai hírügynökség adatai szerint. A több mint 1,2 milliós lakosú városban működik ugyanis az ázsiai ország legnagyobb karácsonyi kiegészítőkkel foglalkozó nagykereskedelmi piaca. Az itt gyártott dekoráció nagy részét az Egyesült Államokba, Európába és Oroszországba szállítják tengeri úton.



Egy Toby Smith nevű fotós egy fogyasztói javak forrásait vizsgáló brit szervezet felkérésére augusztusban utazott Jivuba, hogy megörökítse az ott zajló munkát. Az Unknown Field Division közreműködésével európai újságírók is ellátogathattak a kínai karácsonygyárakba.

Nincsen robot, mert olcsóbb az ember

A BBC tudósítója még a nyári kánikulában járt az egyik üzemben, ahol műanyag koszorúkat és plasztik karácsonyfákat készítenek. Leírása szerint a mesefilmek pompás mikulásgyárai helyett a valóságban egy kissé kopottas ipari épületben készül az ünnepi dekoráció. Az egyik teremben mikulásruhákat varrnak, egy másikban műfenyőből készül koszorú, amin a hamis fagyöngy szorgos ecsetvonásokkal nyeri el végleges színét. Egy félreeső szobában rénszarvas agancsára hasonlító hajpántokat is hajlítanak valamilyen forrongó folyadékban.

Karácsonyi koszorúhoz vágják a műfenyőt Forrás: Toby Smith / Youtube


Nemcsak az ipari robotok, de a gyártási műveleteket automatikusan elvégző gépek is teljességgel hiányoznak az üzemekből. Bár a brit tudósító úgy sejtette, hogy az általa felkeresett gyár műanyag hóembereit és Mikulásait fröccsöntő gépek készítik, a helyszínen kiderült, hogy ez nem így van.

A nagy meleg miatt félmeztelenre vetkőzött munkások manuálisan töltik a fröccsöntő gépekbe a plasztikgranulátumot, és százával készítik öntőformákban a figurákat. A tevékenység rendkívül unalmas, nem csoda, hogy több munkás is kínai szappanoperákat néz közben az okostelefonján - írja a BBC.

Így készül a mikulásfigura Forrás: Toby Smith / Youtube

Nyáron karácsonyra, télen húsvétra termelnek

A helyi munkaerő egyszerűen olyan olcsó, hogy nem éri meg fejlett gépekre költenie az üzemek tulajdonosainak. Egy munkás havi 50-70 ezer forintnak megfelelő összeget keres, ráadásul ezért heti hat napon át 12 órás műszakokat kell teljesítenie.

Az egyetlen előnye a kézi előállításnak, hogy a kis üzemek bármikor képesek új igényeket kiszolgálni: szeptemberben ugyanis véget ér a karácsonyi kellékek gyártása, az üzemek a húsvéti és Bálint napi termékekre állnak át.

Nem éri meg robotokat alkalmazni, ha emberek is ilyen mennyiségben termelnek Forrás: Toby Smith / Youtube

Az egész teste vörös a karácsonyi csillagoktól

Noha egész nap ünnepi kellékeket gyártanak, a munkások nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy min is dolgoznak. Egy 19 éves munkás úgy határozta meg a a karácsonyt, hogy "az valószínűleg olyan, mint a kínai újév, csak külföldieknek" – a két ünnep funkciói között valóban van hasonlóság.

A fiatal munkás édesapjával együtt rendkívül hálátlan munkát végez: polisztirénből készült, maroknyi méretű hópelyheket mártanak ragasztóba, majd vonnak be vörös festékporral. A páros egy nap alatt ötezer darab ilyen csillagot is előállít, de munkájuk közben ruhájuk és testük is tiszta vörös lesz a festékportól - ahogy az a Sina hírportál remek képgalériáján is jól látszik. Naponta legalább tíz arcmaszkot használnak el, az édesapa pedig egy mikulássapkát visel – nem az ünnepi hangulat kedvéért, hanem azért, hogy legalább a haja ne legyen vörös munka közben.

A karácsonyi cikkek kínai nagykere Forrás: Toby Smith / Youtube

A világ legnagyobb karácsonyplázája

A karácsonyi kiegészítőkkel foglalkozó iparági szervezet szerint az idén gyengébbek a nemzetközi eladások, míg a kínai vásárlók körében népszerűbb a karácsony, mint korábban. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az Economist híradása szerint a helyi lakosok közül már többen tudják beazonosítani a Mikulást, mint Jézust.

A jivui nagykereskedelmi központ egy óriási útvesztő a BBC tudósítója szerint: a négymillió négyzetméteres pláza belsejében összesen 62 ezer pavilon található, bár nem mindegyik árusít kimondottan karácsonyi termékeket, vannak például vicces termékekre specializálódott eladók is.

A központot naponta 40 ezer látogató keresi fel, akik közül legalább ötezren külföldi megrendelők. A nagykereskedők kínálata mintegy négyszázezer különböző karácsonyi kiegészítőt tartalmaz. Pedig ma már a megrendelések jelentős része az Alibaba.com internetes portálon zajlik, ahol közel másfélmillió karácsonyi termék közül lehet válogatni, és egy kattintással akár több ezer darab is rendelhető bármiből.