Kutyák és macskák a karácsonyfa ellen

karácsony, kutya
Vágólapra másolva!
A lakás dísze a kedvenceiket is izgatja, a macskák játszótérnek, a kutyák édességforrásnak és gyakran konkurenciának tekintik, ami csak elvonja a gazdi figyelmét róluk. Ha kutya, vagy macska van a lakásban, vigyázni kell a szaloncukrokkal és a csillagszóróval, mert különben az állatorvosnál tölthetjük a két ünnep közötti időszakot.
Vágólapra másolva!

„Egy osztálytársamnak állatkereskedéssel foglalkoztak a szülei, ezért volt náluk minden, többek között egy ideig együtt laktak egy mókussal. Egyszer engedték ki a ketrecből, karácsonykor. Mondani sem kell, hogy a szabadságtól megrészegült állat azonnal felmászott a nagy, sűrű fára. Valamikor január végén tudták leszedni, amikor már hullottak a szúrós tűlevelek. Addig belülről figyelt/bujkált és pusztította a szaloncukrokat csomagolással együtt, illetve diót, mogyit, egyéb ünnepi dekorációkat. Kihúzták az égősort is, nehogy áram alatt rágja el. Kajával nem tudták lecsalogatni, mert eleget lopott magának, amíg napközben nem voltak otthon. Aztán végül lerázták a kiszáradt kóróról, persze nem hullott le könnyedén, ezért egymást váltva cibálták, parskrisztiánozták a fát, úgyhogy kapott egy űrhajós kiképzést is a mókus.” – írta egy kollégánk arra a felhívásra, hogy kinek van olyan élménye, amelyben egy házi kedvenc emlékezetessé tette az ünnepeket.

A fenti történetet egyedülálló volt a mókussal, mert ez után csak kutyás macskás sztorik érkezetekt, amelyekből két jól kivehető csapásirány bontakozott ki: a kutyák elsősorban az édességforrást, míg a macskák egy gigantikus és remekül dekorált játszóteret látnak a karácsonyfákban. Bár mókás dolog cukorkákat lopkodó kutyákat és díszeket paskoló cicusokat nézegetni, nem árt tudni, hogy mennyi kockázatot rejtenek az ünnepik kellékek kedvenceink számára.

A gyilkos csokoládé

A kutyák számára mérgező a kakaóporból készült csokoládé, de a szaloncukor esetében nem is ez az igazán veszélyes - hiszen viszonylag kevés csoki van benne - hanem a csomagolás, a rögzítésre használt drót, és a túlzott szénhidrátbevitel. Ez utóbbi a kevésbé rossz, mert „csak” hányást és hasmenést okozhat, viszont ha a kutya papírostul lopkodja le a szaloncukrokat, akkor a csomagolás egy góccá állhat össze a bélrendszerben, amit már csak műtéttel lehet eltávolítani – hívja fel a kutyákra leselkedő veszélyekre a figyelmet Dr. Sükösd László állatorvos, akit rendszeresen keresnek fel az ünnepek alatt hasonló esetekkel.

„Sokan nem tudják, de a szaloncukor mellett a csillagszórók okozzák a legtöbb gondot a házi kedvenceknél, ugyanis izgatja őket fénylő, pattogó dolog és ezt közelről szeretnék megnézni. Ekkor szikra és fémpor kerülhet a szemükbe, ami égési sérülést és sebet okozhat a szaruhártyán. Enyhébb esetekben szemcseppel megúszható a kaland, viszont sokszor műtétre is sor kerül” – figyelmeztetett az állatorvos. Egy macskánál még érthető, ha felmászik a feldíszített fára és játszik a színes gömbökkel, kutyánál viszont öncélú pusztításnak tűnhet a feldöntött és megrágcsált fenyőfa, pedig van rá logikus magyarázat: „sok kutya egyszerűen féltékeny a karácsonyfára, mert elvonja a gazdi figyelmét, a díszítésnél csak vele foglalkozik, és betolakodik a nappaliba, de a jól ismert labdához hasonló színes gömbök is felkelthetik az érdeklődését a kutyusnak” - véli Dr. Sükösd, aki már hallott olyan esetről, hogy egy egybe lenyelt díszt kellet kioperálni az eb hasából.

Az unatkozó és mozgáshiányos házikedvenccel vannak gondok

„A macskákat - természetükből fakadóan - jobban izgatják a mozgó karácsonyfadíszek, amelyeket szívesen pofozgatnak, ám a kutyák – méretük miatt – jóval nagyobb kárt tudnak csinálni a fa körül, hiszen már egy kisebb példány is képes felborítani, ezért érdemes kikötni” – tanácsolja Vámosi-Nagy Nóra kutyakiképző, aki szerint a fokozatosságra kell figyelni, különösen, ha az állat először találkozik a karácsonyfával. „Az igazi fa jobban izgatja az állatokat, ezért ha azt bevisszük az életterükbe, azaz a lakásba, érdemes még összecsomagolva megmutatni a kedvencüknek és megnézni, hogy „mit szól” hozzá.

„Tapasztalataink szerint a kutyák többsége egyáltalán nem foglalkozik vele, legfeljebb a fényforrás és persze az édesség miatt válik vonzóvá. Kutya és macska esetén is alapszabály, hogy a nyílt lánggal nagyon kell vigyázni, ami nem csak a fára, de az adventi koszorúkra is érvényes. Minden lakásba tartott kutyára és macskára igaz, hogy akkor kezdenek el kárt csinálni, ha unatkoznak és nincsenek lefárasztva, ezért úgy védhetjük meg e legjobban a fát, ha mellette lekötjük az állatot. Ez lehet egy új játék, de annak örülnek a legjobban, ha mi magunk foglalkozunk velük a fadíszítés és ajándékcsomagolás helyett” – mondta az oktató, aki néhány éve összekötötte a kellemest a hasznossal, és a kutyaiskolájának a tagjaival csináltak egy ünnepi videót, amelyben az ebek díszítik fel a fenyőfát.

A 2008-as felvételt közel 11 millió letöltésnél jár az egyik legnépszerűbb videómegosztón. „Igazából nem számítottunk rá, hogy így felkapja a net ezt a videót, amit a tagoknak és partnereknek szántunk képeslap helyett. Azóta csináltunk több másikat is, de ez lett a legsikeresebb, és nekünk is ez a kedvencünk, mert nem görcsöltünk rá, öröm volt csinálni” - emlékszik vissza a forgatásra Vámosi-Nagy, aki azt is elárulta, hogy anyukája akkor éppen kiadás előtt álló lakásában vették fel a kisfilmet, ami nagyjából hat óráig tartott. "A tagok hozták a díszeket és sok feladatot ott helyben találtunk ki. Az összes szereplő nagyon jól képzett kutyus volt, akik velünk együtt élvezték a bohóckodást a díszekkel, természetesen nem ők raktál fel mindet a fára, sok volt a trükk. Sajnos az azóta eltelt hat év nagy idő egy kutya életében, az argentin dogom idén nyáron pusztult el 12 évesen, de legalább van egy nagyon szép karácsonyi emlékem róla”.

Ezért ne erőltessük a csokit!

A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet: a kutya vérében akár 20 órán keresztül jelen van a teobromin.

A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. Atejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.

A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést. Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

Forrás: haziallat.hu