Még most sem késő karácsonyra szállást foglalni

pécs pécsi karácson karácsony széchenyi tér
Karácsonyi díszkivilágítás a pécsi Széchenyi téren
Vágólapra másolva!
Mindjárt itt a karácsony, és most jött rá, hogy mégsem szeretné otthon tölteni az ünnepeket? Talán még most sincs késő útnak indulni. Adunk néhány tippet.
Vágólapra másolva!

Aki most, az utolsó utáni pillanatban kezdi el szervezni karácsonyi kiruccanását, azt számítson rá, hogy repülőjegyekhez valószínűleg drágábban fog hozzájutni, viszont a szállásokkal még az is lehet, hogy jól jár. Bár a karácsonyi időszakot egyre többen töltik szállodában, azért a többség még mindig inkább otthon marad. Ha megnézzük a booking.com-on, Európa nagyvárosai közül például Dublinban az ünnepekre a szállások 68%-a, Párizsban 45%-a elkelt, a fennmaradóknál azonban már jelentős kedvezményekkel kínálják a szobákat.

Karácsonyi wellness

Ha körülnézünk a hazai kínálatban, az tapasztaljuk, hogy közvetlenül az ünnepek előtt, még meglepően sok hotelben vannak szabad szobák, bár az is igaz, hogy jó néhány helyen már novemberben elfogytak szabad helyek. De az ország bármelyik részén szeretné is tölteni az ünnepeket, még nagy eséllyel talál szállást.

A wellness szállodák speciális programokkal készülnek az ünnepekre, így a meghitt gyertyagyújtást sem kell nélkülöznie a szentestén. Körülnéztünk az aktuális ajánlatok között, egy-két kivételt leszámítva, a legtöbb helyen még karácsony előtt egy héttel is voltak szabad szobák.

Például Orosháza-Gyopárosfürdőn 19.900 Ft/fő/ 2 éjért találhatunk szállást karácsonyra, ebben benne van a reggeli, a svédasztalos vacsora és a fürdő belépő is, szenteste közös karácsonyfa díszítés és forralt borozás a program.

Fürdőzők az az egri Imola Hotel Platán medencéjében Forrás: MTI/Komka Péter

Keszthelyen 9500 Ft/fő/éj áron foglalhatunk, félpanziós ellátással, a gyönyörű téli Balaton látványa pedig már csak hab a tortán. 24-én, 25-én és 26-án délután karácsonyi süteményekkel, finomságokkal, forralt borral és forró teával látják vendégül. Ha az idő engedi, mindezt egy közeli szigeten tartják, ahol akár korcsolyázni is lehet, ha befagy a Balaton, bár az időjárást elnézve, ez inkább már csak elméleti lehetőség.

Sopronban 8990 Ft/fő/éj áron találhatunk szállást, ebben félpanziós ellátás, a szálloda wellness részlegének használata, uszoda belépő, egy erdei séta és egy városnézés is benne van. Ezeken felül szenteste ünnepi vacsora, 25-én forralt boros bejglizés, 26-án kisvonatos városnézést kínálnak.

Bejgli helyett téli túra

Ha szeretné inkább aktívan, a természetben eltölteni az ünnepeket, csomagolja be a bakancsát és induljon útnak hazánk valamelyik hegységébe. A szállás miatt sem kell aggódnia, valószínűleg, nem lesznek sokan, akik hasonló karácsonyt terveztek.

A Mecsek például kiváló választás lehet téli túrákhoz. A Jakab-hegy ilyenkor, télen is kínál látnivalót, a Zsongorkőről pazar kilátás nyílik, a Babás szerkövek fura sziklaalakzatai télen is érdekesek, ahogy a Jakab-hegyi pálos kolostor is. Ha Pécsen száll meg, szenteste vagy karácsony első napján elmehet a Pécsi Bazilika ünnepi szentmiséjére, és a túrázást kultúrprogramokkal is összekötheti. Bár arra számítani kell, hogy a legtöbb múzeum az ünnepek alatt zárva tart, de például az Ókeresztény sírkamrákat bemutató Cella Septichora Látogatóközpont karácsony másnapján már nyitva lesz.

Karácsonyi díszkivilágítás a pécsi Széchenyi téren Forrás: MTI/Sóki Tamás

Igazi meghitt karácsony az erdő közepén, ezt kínálja a bánkúti Fehér Sas Panzió, mely 900 méter magasan található a vadregényes Bükk közepén, ahol karácsonykor már jó eséllyel behavazott táj fogadja a kirándulókat. A gyerekek hóembert építhetnek, a család együtt sétálhat a gyönyörű erdőben, vagy síelhet egyet a karácsonyi vacsora előtt. Mindezt három napra, egy főnek, teljes ellátással, gyertyafényes karácsonyi vacsorával, kalácssütéssel 18 ezer forintért.

A síelés szerelmesei számára nyilván az sem őrült ötlet, hogy a karácsonyi vacsorára egyenesen a sípályáról essenek be. Karintiai Heiligenblutban, a fenséges Grossglockner tőszomszédságában 3 éjszakát, 1 főre, egy kétágyas szobában 284 euróért foglalhatunk le a karácsonyi időszakra, Az árban büféreggeli, svédasztalos vacsora, pályabérlet, szauna és fürdőhasználat is benne van.

Karácsony külföldön

Ha valaki most döntötte el, hogy inkább tavaszias melegben töltené az ünnepeket, annak jó ötlet lehet például Szicília, ahol kellemes tavaszias időben karácsonyozhatunk. A kedvező repülőjegyekről azonban már sajnos lecsúszott, mert míg Cataniába 23-i indulással még 70 ezer forint körül lehet jegyet venni, 24-én már csak 120 ezerért kapja meg ugyanezt.

Taorminában biztosan nem fog esni ahó Forrás: Gaál Csaba

De ha nem ragaszkodik a napsütéshez, elmehet Londonba is, egy retúr jegyet 24-i indulással közel 30 ezer forintért is kaphat már. Ha esetleg Prágában lenne kedve karácsonyozni, azt ajánljuk, menjen inkább vonattal, mert 24-i indulással és 26-i érkezéssel már csak 100 ezer forint felett talál repülőjegyet, míg vonattal 38 euróért eljuthat oda, kicsit több mint hét óra alatt.