Milyen ajándékot adjak annak, akit nem szeretek?

karácsony nem szeretem
Vágólapra másolva!
Sokan úgy vélik, csak azt érdemes megajándékoznunk, akit tényleg szeretünk, muszájból úgyis csak felesleges, haszontalan dolgokat vásárolnánk, amit a másik fél valószínűleg rögtön tovább is ad. De mégis, előfordulhat olyan helyzet, amikor kénytelenek vagyunk egy kis aprósággal készülni.
Vágólapra másolva!

Vannak tipikus ajándékok, amelyekkel már biztosan találkoztunk akár ajándékozóként, akár mint ajándékozott. Ezekkel a személytelen tárgyakkal tele vannak az üzletek, és sokan pont az ilyen alkalmakkor előszeretettel válogatnak a kínálatukból. Ilyen például a bögre.

Kötelezően választható

Vicces és kevésbé vicces feliratokkal, színekkel gyártják, ha esetleg eltaláljuk a másik ízlését, még akár kedves ajándék is lehet. A konyakmeggy és a társai, a kávé és a nem túl jó minőségű ital is inkább az ajándékozó lelkiismeretének megnyugtatására szolgál. Egy fokkal jobb, de még mindig megúszós, személytelen ajándék a könyvutalvány – sokak szerint még mindig jobb, mintha a saját ízlésünk szerint választanánk könyvet.

A bögre az egyik legkínosabb karácsonyi ajándék Forrás: flickr/onnola

A legsablonosabb ajándék az előre csomagolt tisztálkodási termék, tusfürdő, borotvahab, borotválkozási kellékek: ezek azok, amelyeket az utolsó utáni pillanatban, végső elkeseredésünkben szoktunk csak megvenni.

Bárdos Katalin pszichológus, pszichoterapeuta azt tanácsolja, hogyha valakit csak kötelezettségből kell megajándékoznunk, akkor semmiképp se gondoljunk valami óriási dologra. Ebben az esetben általában a másik fél is csak jelképes ajándékra számít, ezért a túlzott igyekezettel akár kínos helyzetben is hozhatjuk.

Anyacsavar

Paizs Dóra megoldásközpontú tréner máshogy közelíti meg a kérdést. Véleménye szerint a muszáj-ajándékoknál a kisgyerekes anyukák példáját érdemes követni, hiszen bármilyen, kötelezőnek vélt feladatot valódi örömforrássá változtathatunk. Nincs ez másképp a karácsonyi feladatokkal sem.

Az Anyacsavar csoport találkozóin úgy alakítjuk át a néha nyomasztó, otthonról hozott családi szokásokat, hogy azok szolgáljanak bennünket, és ne fordítva. Szeret sütni vagy lekvárt főzni? Ajándékozzon süteményt vagy lekvárt adnia ajándékba, és közben még jól is érezheti magát.

Ön is kérhet egy kis nyugalmat karácsonyra Forrás: flickr/will ockenden

Se ideje, se pénze, és utálja az utolsó pillanatban megvásárolt méregdrága holmikat, viszont imád bolhapiacokon kutakodni? Töltsön el egy délutánt a filléres, ám ötletes és teljesen egyedi apróságok kiválasztásával, és közben még lazíthat is.

Ragaszkodnak a távoli rokonok az ajándékozáshoz, de nem tudják mivel készüljenek? Ha két óra zavartalan egyedüllétnek örülne, kérjen tőlük gyerekfelügyeletet ajándékba. Kis bátorsággal és kreativitással mindannyian győztesen kerülhetünk ki az időrabló és pénztárcagyilkos helyzetekből, tanácsolja Paizs Dóra.

Értelem és érzelem

Más a helyzet, ha olyasvalakinek kell ajándékot adnunk, akihez érzelmi szálak nem fűznek minket, akit nem szeretünk – magyarázza a szakember. Itt is – mint minden esetben – fontos, hogy semmit se akarjunk kompenzálni az ajándékunkkal, az mindig a személyiségünket és az értékrendünket tükrözze.

Az ajándékozás témáját körüljáró cikkek, blogok kommentelői abban egyetértenek, hogy azt kellene csak meglepni, akihez érzelmi szálak fűznek. „Akkor egyáltalán nem gond, hogy színházjegyet adjunk vagy porcelán leveses tálat, esetleg házi készítésű lekvárt, mert adódik minden magától“ – írja az egyik hozzászóló.

Nem mindenki örül a munkahelyi ajándékozásnak Forrás: flickr/Super Rabbit One

Mások inkább jótékony célra fordítják a kötelező ajándékozásra szánt pénzt. „Én ott tartok, hogy a munkahelyi ajándékozásból kihúztam magam, és mindenkivel közöltem, hogy melyik állatvédelmi egyesületnek utaltam a pénzt, amit rájuk kellett volna költenem. Tavaly durrant el az agyam, súlyos ezreseket költöttünk el díszgyertyára, fényképalbumra, mindenféle szirszarra, aminek ráadásul senki sem örült. A megajándékozott azért nem, mert nem tudja mire használni, az ajándékozónak meg púp a hátán az egész hajcihő“ – panaszkodik egy másik fórumozó.

Könyves szemmel

Ascher köhögés elleni cukorkája Forrás: Katona

Vannak, akik úgy döntenek, hogy önmaguk számára fontos ajándéktárgyat választanak, ha a nem ismerik eléggé a másikat vagy nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget – mondja Schőn Edina, a Katona József Színházban működő K:önyv és Bolt megálmodója.

„Aki nálunk vásárol, hazai dizájnerek munkáját adhatja ajándékba úgy, hogy közben vásárlásával még a színházat is támogatja. Egyedi csészékkel, táskákkal, színházi határidőnaplóval könnyű örömet szerezni – teszi hozzá Schőn Edina.

A könyvesboltokban kifejezetten erre a célra teszik ki a pénztár melletti idézetekkel, életbölcsességekkel teleírt könyvecskéket, de sokan keresik a különböző művészeti albumokat is. Ezek jó benyomást keltenek és a könyvespolcon is szépen mutatnak.

A Pozsonyi Pagony kifejezetten gyerekeknek kínál olvasnivalót és kreatív játékokat. A Pagony viszonylag jó helyzetben van, ide nagyon ritkán téved be olyan ember, aki muszájból kell, hogy vásároljon, hiszen vevőik gyerekeknek vásárolnak, mondja Sárdi Dóra, a Pagony gyerekkönyvesbolt-hálózat vezetője.

A Pozsonyi Pagony kifejezetten gyerekeknek kínál olvasnivalót és kreatív játékokat Forrás: flickr/Liz

„Sok bizonytalan vásárlónk van, aki távoli rokonuk, ismerősük gyerekének keres ajándékot, de ők is figyelemmel, érdeklődéssel hallgatják a javaslatainkat, ezért is jönnek hozzánk, és nem valamelyikplázában tudják le a vásárlást. Ők szeretik is, akinek vásárolnak” – teszi hozzá.

Erről Both Gabi író szavai jutnak eszembe: „Kedves Jézuska néni! Hozzál nekem karácsonyra annyi szeretetet, hogy mindenkinek jusson belőle. Még annak is, akit nem szeretek.”