Hová mozduljunk ki karácsonykor?

karácsony program
Vágólapra másolva!
Szabadságot venne ki a rohangálós ajándékbeszerzésből? A nagytakarításból? A fenyőfa keresgélésből és az egész napos sütés-főzésből? Vagy csak szívesen kimozdulna, hogy legyen miről mesélnie a fa alatt? Már soroljuk is a legjobb programokat a kötelező Diótörőn innen és túl.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi koncertek színes kínálatában bárki megtalálhatja kedvencét. A MOM Kultirális központban gospel-dalok, a Zeneakadémián barokk szólamok csendülnek fel, Szekeres Adrienn gyertyafényes koncertet ad, a Quimby Dunaújvárosban, a Csík Zenekar pedig Székesfehérváron ünnepel. Lesz karácsonyi hajótúra, kézműves vásár, balettmentes balett és interaktív popmusical is, miközben az Operaházban már javában dübörög a Diótörő Fesztivál.

December 19., Budapest: Gospel

Joyful,joyful, Amazing grace, Oh, happy day. Ezeket a dalokat még azok is ismerik, akik nem szeretik a gospelt. De még belőlük is lehet rajongó, ha meghallgatják a Bolyki Soul&Gospel Kórus karácsonyi koncertjét a budapesti MOM Kulturális Központban. A mára közel 50 énekesből álló közösség nem hagyományos kórus. A legtöbb tag korábban nem tanult énekelni. Vezetőjük, Bolyki Balázs módszerével váltak képessé rá, hogy átadják az „öröm üzenetét”. Ezen az estén pedig a hallgatók is velük énekelhetnek.

A mára közel 50 énekesből álló közösség nem hagyományos kórus Forrás: Bolyki Soul&Gospel Kórus

December 19-20., Budapest: Óbudai advent

Idén decemberben is Óbuda a gyerekek és szülők közös karácsonyi paradicsoma. Az adventi kézműves programok és koncertek helyszíne a Fő tér, az Óbudai Kulturális Központ, az Esernyős, a békásmegyeri Csobánka tér és a kaszásdűlői Pethe Ferenc tér. A rendezvénysorozat utolsó két napján fellép Bognár Szilvia és az etNoé, Gryllus Vilmos, a Balkán Fanatik és a Kaláka, de lesz tárlatvezetés a Mennyországban csengetének… című kiállításon is, és táncház, amelynek házigazdája a Göncöl Néptáncegyüttes.

December 20., Budapest: Gyertyafényes koncert

Szekeres Adrienn, az egyik legszebb hangú magyar énekesnő minden adventkor ünnepváró turnéra indul. Koncertsorozatát idén a Mátyás- templomban fejezi be, ahol a régi és új karácsonyi és karácsonyváró dalok meghitt gyertyafénnyel, zongorakísérettel és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével szólalnak meg.

December 21., Budapest: Tiszta barokk

90 lemez, egymillió eladott album, világkörüli koncertturnék, és jelentős zenetörténeti felfedezések. Ez az 1980-ban, Camebridge-ben alapított The King’s Consort mérlege. Robert King együttese Anglia egyik legjobb zenei formációja. Händel valamennyi fontos művét játszották már. Az ő előadásukban a zeneszerző kultikus, Messiás című oratóriuma a régizene szerelmeseinek egyszerűen kötelező.

90 lemez, egymillió eladott album és számtalan világkörüli turné fémjelzi a The King’s Consort zenekart Forrás: flickr/Wilton's Music Hall

Az 1741-ben bemutatott darabot az évszázadok során olykor több ezer énekest és muzsikust megmozgató koncerteken játszották. A budapesti Zeneakadémián, a The King’s Consort jóvoltából viszont az eredeti körülményeket felelevenítő, historikus előadásban lesz hallható.

December 21., Budapest: Karácsonyi hajótúra

Karácsony előtt még utoljára felszállhatunk az adventi Fényhajóra, Budapesten, a Jászai 2 kikötőben a Szent István parknál, vagy Délen az A38 hajónál. A fűtött fedélzeten, ahol forralt bor és karácsonyi sütemények illata száll, a világ karácsonyi szokásait is megismerhetjük. A fényárban úszó hajón ringatózva a kreatív sarokban díszeket készíthetünk, de akár énekelhetünk és táncolhatunk is.

December 21., Székesfehérvár: Csík Zenekar

Amit a szívedbe rejtesz a címe a Csík Zenekar legújabb lemezének, amellyel az együttes végigjárta az országot. Székesfehérváron, a Vodafone Sportcsarnokban adnak koncertet, ahol az új albumról is játszanak majd a régi ünnepi hangulatú dalok mellett.

A Csík Zenekar az Amit a szívedbe rejtesz című új lemezével járja az országot Fotó: Polyak Attila - Origo

December 23-25., Szombathely, Székesfehérvár: Hungarikumok

A 100 Tagú Cigányzenekar karácsonyi hangversenysorozatával ezúttal azt is megünnepli, hogy több évtizedes pályájukat elismerve beválasztották őket a Hungarikumok Gyűjteményébe. Sztárzenekaruk a szombathelyi Bartók Teremben és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban kétfelvonásos koncerten mutatja meg, hogyan játssza a cigányzene örökzöld klasszikusait és a klasszikus zene örökzöldjeit.

November 30. - december 23., Budapest: Diótörő Fesztivál

Az ország egyik legnagyobb karácsonyfája a budapesti Operaház előtt áll, és A diótörő több mint hatvanéves,faragott, festett mesealakjai veszik körbe: Mária hercegnő, az egérkirály, a varázsló és a Spicc baba. Idén a Szfinxek pedig téli ruhát kaptak, melyet a Je Suis Belle és Bálint Sára dizájner tervezett.

A Diótörő Fesztiválon esténként kórusénekléssel várják az ünnepet Forrás: Magyar Állami Operaház

A Dalszínház utcai Szfinx-teraszon egy hatalmas szánt is felállítottak. Érdemes megnézni őket a Diótörő Fesztiválon, ahol esténként kórusénekléssel várják az ünnepet. A Hajós utcai szfinx A'Capella teraszán az Operaház gyermekkara mellett idén további tizenhét énekkar muzsikál december 23-áig minden este. Aki pedig be is menne az Operaházba, azt decemberben várja A diótörő mesebalett-előadása.

December 20-21., Budapest: Karácsony a kastélyban

A budapesti Iparművészeti Múzeumban idén is megcsodálhatjuk a kastély termeiben felállított iparművészek díszítette fákat. Emellett iparművészeti- és kézműves vásár, szaloncukor kiállítás és kóstoló, bábelőadások, valamint Huzella Péter, Fehér Adrienn, Brunner Márta koncertjei várják a gyerekeket és szüleiket.

December 23., Veszprém: Mendika

A 30 éves Ghymes együttes ünnepi koncertjén a karácsonyi misztériumot, a közösségteremtést, a hagyományt és az új tapasztalatokat járja körül. A régi repertoár mellett a Mendika című karácsonyi albumon hallható új dalokat is bemutatja az együttes a veszprémi Hangvillában.

December 26., Dunaújváros: Underground Karácsony

Halászlére alternatív rock, avagy a sokadik karácsony a Quimbyvel. Az együttes ez alkalommal is visszatér szűkebb hazájába és a Dunaújvárosi Sportcsarnokban lehelnek életet az elpilledt bejgli-falókba.

A Quimby idén is Dunaújvárosban karácsonyozik
Fotó: Valuska Gábor

December 27., Budapest: Balettmentes balett

A szentpétervári Cári Színházak Csajkovszkij-rajongó főigazgatója a világ legpompásabb balettjét szerette volna színre vinni. Ebből lett a máig elképesztően népszerű A diótörő, ami E. T. A. Hoffmann karácsonyi meséjére, a híres Petipa koreográfiájára és természetesen Pjotr Iljics Csajkovszkij zenéjére készült el. A Nemzeti Filharmonikusok is évről évre eljátsszák – a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem balett formában. Idén a Budapest Bábszínházzal közös produkciójukat láthatjuk a Művészetek Palotájában.

December 27-28-29-30., Budapest: Interaktív popmusical

A budapesti Tüskecsarnokban az év mesemusicalje! A Játékkészítő főszereplői elfelejtett mesehősök, akik trendi videojátékká szeretnének válni, hogy újra berobbanjanak a köztudatba. Így hát a királylány, a háromfejű sárkány, a kismalac és Hüvelyk Matyi elindulnak, hogy megtalálják a Nagy Játékkészítőt, de útközben persze akadályokba ütköznek.

A játékkészítő az év színházi eseményének ígérkezik Forrás: A játékkészítő

A nézők különleges jegyeket válthatnak, és beleszólhatnak a történet menetébe, amit a főhősök, Alföldi Róbert, Pokorny Lia, Bereczki Zoltán, Oroszlán Szonja, Hajdu Steve, Koltai Róbert, Szabó Győző, Radics Gigi, Király Viktor és Király Linda már alig várnak.

December 28., Budapest: Swing

A bársonyos hangú tehetségkutató-felfedezettből lett sztárénekes, Takács Nikolas a budapesti Erkel Színházban zárja ünnepi turnéját, ahol egyetlen egyszer lép fel Swing with Me című estjével. A nagykoncerten legismertebb dalai mellett világslágereket öltöztet a ’30-as évek stílusába a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kíséretével.