10+1 kreatív adventi program Budapesten

cirkusztörténet,Club, Jim ÁLLAT állatidomár SZEMÉLY tigris vadállat Monte-Carlo, 2014. január 22.
Jim Club állatidomár mgpuszil egy tigrist a porondon a 38. Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 2014. január 21-én. (MTI/EPA /Pool/Eric Gaillard)
Monte-Carlo, 2014. január 22. Jim Club állatidomár mgpuszil egy tigrist a porondon a 38. Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 2014. január 21-én. (MTI/EPA /Pool/Eric Gaillard)
Vágólapra másolva!
Nem kell, hogy az advent kizárólag az ajándékok hajkurászásáról, az ünnepi menü tervezgetéséről és a hozzávalók beszerzéséről szóljon. Rákészülhetünk úgy is az ünnepi áhítatra, hogy valami különleges programot szervezünk magunknak, vagy a gyerekekkel közösen keresünk valami jó bulit, amit ugyanannyira élvezünk, mint ők. A budapesti kínálatból válogattunk.
Vágólapra másolva!

1. Téli PagonyFeszt

A Pozsonyi Pagony kiadó adventkor is színes, változatos programokat kínál a kicsi és a nagy könyvmolyoknak. Lesz verselés Lackfi Jánossal, a titkos bőröndből előbújik Kicsibácsi és Kicsinéni, a Cellux csoport segít újrahasznosított ajándékokat készíteni, a Tündérkonyhával pedig karácsonyi süteményeket díszíthetünk.

Rengeteg társasjáték, sok meglepetés és egész napos kedvezményes könyvvásár

várja a Petőfi Irodalmi Múzeumba látogatókat.

A Pagony adventi programjára a könyvszerető családokat várják Forrás: Pozsonyi Pagony

Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi Mihály u. 16., november 28.

2. Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál

A Természetgyógyász Magazin 19. alkalommal rendezi meg az Ezoterikus Karácsonyi Fesztivált, amelyre ezúttal Mikulás napján, december 6-án kerül sor. A rendezvény reggel 9-től este 7-ig tart a Villányi úti Konferencia Központban, négy előadóteremben zajlanak párhuzamosan az előadások.

Közel 40 előadó,

a természetgyógyászat, az alternatív pszichológia és az ezotéria hazai sztárjai lépnek fel.

Csak néhány név a sok közül: Feldmár András, Müller Péter, Laár András, Mireisz László, Szendi Gábor, Csongrádi Kata, Kondor Katalin. A gondolkodtató programokon kívül lesznek zenés műsorok, ingyenes állapotfelmérés és tanácsadás, biobüfé, na és gigantikus ezoterikus vásár.

Laár András humorista, zenész, életművész, költő, buddhista pap Fotó: Polyak Attila - Origo

Konferencia Központ, Villányi út 11-13., december 6.

3. Karácsonyi Legenda

Az Eötvös Cirkusz legendája 1920-ban kezdődött, amikor az artisták még ló vontatta kocsikkal járták az országot.

Az Eötvös Cirkusz Karácsonyi Legendája pedig egy kétórás utazás a mesék világába,

ahol a Jégvarázs, a Diótörő, a Szépség és a szörnyeteg, a Mary Poppins világa elevenedik meg légtornászokkal, akrobatákkal, Mikulással, manókkal, tigrisekkel és oroszlánokkal.

De láthatunk rénszarvas pónikat, zebrákat, dromedárokat, kengurukat, pelikánokat, mosómedvéket, borzokat és még sorolhatnám, hiszen az Eötvös Cirkusznak van Magyarország legnagyobb utazó állatkertje.

A kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

A helyszínekről itt kap tájékoztatást, az előadás november 26-tól december 20-ig látható.

4. Advent a Csodák Palotájában

Mitől repül a Télapó szánja? Csak nem szupravezető a szántalp? Hogyan lehet havat csinálni, hogy a Mikulás ne szenvedjen hiányt fehér hópelyhekben? Az idén különleges meglepetésekkel és programokkal várja a Csodák Palotája a kíváncsi, tudásra éhes gyerekeket és felnőtteket. A tudományos mesejáték során a csintalan karácsonyi manók bepillantást engednek a Télapó műhelytitkaiba, és alkotásra, kísérletezésre ösztönzik a vendégeket.

Gyerekek egy tükörrel játszanak a Csodák Palotájában, még a Millenárison Forrás: MTI/Mohai Balázs

Campona, november 29. és december 24.

5. Adventi Vasútmodell Kiállítás

Advent második hétvégéjén a Gellért szállóban 100 méter hosszú terepasztal,

több mint ezer vasútmodell, köztük a világ legkisebbje látható mintegy 700 négyzetméteren.

És ha kigyönyörködtük magunkat a vasúttörténet legszebb darabjait felvonultató kiállításon, beülhetünk az erre az alkalomra írt és rendezett Grincs, aki nincs című zenés mesejátékra, amelyben életre kel Grincs, a Diótörő, a Kis gyufaárus lány, valamint Mici, Misi, Kicsi és Pici manó. És természetesen ott lesz maga a Mikulás is.

Vastmodell-kiállítás és zenés színdarab a Gellért hotelben Forrás: MTI

Gellért Szálló december 5-6. A mesejáték 11 és 15 órától látható.

6. Ghymes karácsonyi koncert az Arénában

"Szakrális jellegű koncert lesz, a Mendika című, 2007-ben megjelent karácsonyi lemezünk bővített változatát adjuk elő" – nyilatkozta Szarka Tamás, a Ghymes énekes-hegedűse a sajtótájékoztatón.

A koncert címe Nagykarácsony, december 26-án rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában.

Az esten fellép Hobo (Földes László), Trokán Anna, két gyerekkórus, valamint a Magyar Légtornász Egyesület artistái. Utóbbiak a Tánc a hóban című Ghymes klasszikusra adják elő légi mutatványukat.

Szakrális karácsonyi koncert lesz az Arénában Forrás: youtube.com

Papp László Budapest Sportaréna, december 26.

7. Rendhagyó adventi hangverseny a Zeneakadémián

A műsorkészítők igyekeztek minél színesebb programot összeállítani. Lesz néhány Liszt, Bach, Csajkovszkij és Rahmanyinov darab, de elhangzik az Amazing Grace, a Mennyből az angyal vagy a Dies est laetitiae is. A fellépők között van Kertesi Ingrid, Szemere Zita és Vásáry André operaénekes, Balog József és Zsoldos Bálint zongoraművész, a Budapest Saxophone Quartet és a Schola Cantorum Budapestiensis.

Változatos adventi koncert a Zeneakadémián Forrás: Zeneakadémia

Zeneakadémia, 2015. december 3.

8. Creative Arts Fair - Karácsonyi Iparművész Vásár

A Creative Arts Fair igazi alternatíva azoknak, akik torkig vannak a plázák és a szokványos karácsonyi utcai árusok kínálatával. Az Iparművészeti Múzeum kreatív karácsonyi vásárán száznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus és ékszertervező egyedi munkái között válogathatunk, miközben a gyerekek karácsonyfadíszek és kreatív ajándékok készítésével foglalatoskodhatnak.

A kép illusztráció Fotó: Mudra László [origo]

Iparművészeti Múzeum, 2015. december 4-től 6-ig

9. Diótörő fesztivál, Operaház

Fabódék, forralt bor, kórusének és emelkedett hangulat az Opera környékén 24 napon át. Újra lesz esténként előadás előtti kóruséneklés a Hajós utcai szfinx a capella teraszán, a Kolibri Színház pedig szabadtéri bábelőadást tart. Lesz forralt bor és helyben sült gesztenye, kitelepül az OperaShop sok-sok zenei témájú könyvvel és hanghordozóval.

Az eladásból befolyó teljes bevétellel az Ökumenikus Segélyszervezetet támogatják.

A Diótörő, amelyet 1950 óta változatlan formában adnak elő minden évben, idén megújul, és 21-szer kerül színpadra az adventi időszak alatt.

A Diótörőt 1950 óta játsszák ugyanúgy az Operában Forrás: Tomas Opitz (Magyar Állami Operaház)

Andrássy út, november 30-tól december 23-ig

10. Adventi kölyöknapok, Nemzeti Színház

Adventi kölyöknapokat tart a Nemzeti Színház a négy adventi vasárnapon 10-13 óráig. Színház, koncert, a földszinti előcsarnokban pedig karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására várja a látogatókat. Utóbbiakat a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársai vezetik. A programok 10 órakor kezdődnek és 13 óráig tartanak, a részvétel ingyenes.

A Nemzeti Színház esti fényei Forrás: MTI/Faluldi Imre

Nemzeti Színház, 2015. november 29-től december 20-ig.

+1. Adventi Ünnep a Bazilikánál

November 27-én ötödik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A szervezők több újdonsággal is készültek a rendezvénysorozatra: november 29-én, vasárnap, 16.30 órától látható az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció ősbemutatója, valamint a Diótörő a Bazilikán, a klasszikus mese 3D-s animációja, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók izgalmas feldolgozásában.

Angyalok kara Forrás: www.pixeltaster.com

Január 2-ig fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálata és január elsején lencse nap várja a látogatókat a Bazilikánál.