Ha már unja a bécsi vásárt, nézze meg ezeket

Kölni vásár
Vágólapra másolva!
November végétől elárasztják Európát az adventi vásárok. A magyar turisták körében advent idején Bécs az abszolút favorit. Most mutatunk másik három várost, melyek szintén kitesznek magukért.
Vágólapra másolva!

Zürich – adventi vásár a pályaudvaron

Svájcban nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. Bázeltől Genfig minden nagyobb városban van minimum kettő vagy három. Nem maradhat le az ország legnépesebb városa, Zürich sem. A vonattal érkezők már rögtön a főpályaudvaron belevethetik magukat az adventi forgatagba, ugyanis éppen a Hauptbahnhof ad otthont a legnagyobb vásárnak.

Egy igazi Christkindlmarktról nem hiányozhat az óriásbetlehem, a zürichi vásár pedig nem lenne az igazi egyedi karácsonyfája nélkül. Itt ugyanis nem egyszerű díszek pompáznak a fán, hanem Swarovski-kristályok. Természetesen a fát biztonsági fallal védik, de én nem tudok róla, hogy valaha is el akarták volna lopni a díszeket.

Vásári forgatag Zürichben, háttérben a Swarovski-kristályokkal díszített fával Forrás: Tóth Judit

A városban másutt is tartanak adventi vásárokat, természetesen az óváros sem maradhat ki. A Niederdorf hangulatos kis üzletei is kitesznek magukért, az utcák pedig megtelnek karácsonyi árusokkal. Egy adventi vásárban elmaradhatatlan a forralt bor, mellé a raclette utcai változata, és ami a magyar turistát talán meglepi, a niederdorfi vásárban még magyar lángost is lehet kapni.

A Limmat folyó túloldalán advent idején minden este kórusok énekelnek, és a Bahnhofstrasse is ünneplőbe öltözik. A világ egyik legdrágább bevásárlóutcája ilyenkor egy hónapra díszkivilágítást kap, minden évben más dizájnnal. Néhány éve nagy vihart kavart egy ultramodern kompozíció, amelyben a díszkivilágítás neoncsövek sokaságából állt, a lámpák hideg fénye pedig egyáltalán nem passzolt az ünnep meleg hangulatához. A városvezetők alighanem tanultak ebből, és azóta nem próbálkoztak hasonlóval.

Köln – Európa egyik legszebb adventi vására

A német város Európa-szerte híres adventi vásárairól, melyek hét különböző helyszínen várják a helyieket és a turisták millióit, akik a világ különböző pontjairól csak ezért jönnek ide. Nem véletlen, hogy a karnevál mellett itt a fő turisztikai szezon advent idejére tehető.

Forrás: Tóth Judit

A Rajna-parti város legnagyobb és leghíresebb vásárának a dóm előtti tér ad otthont. A vásárt megválasztották már Európa legszebb karácsonyi vásárának, ami nem csoda, hiszen a kölni dómnál aligha lehet szebb díszletet találni. A gótikus katedrális egyébként is Köln legnépszerűbb látványossága, évente hatmillió turista keresi fel. Építése nem kevesebb mint 600 évet vett igénybe, az épület 157 méteres tornyával a harmadik legmagasabb katedrális a világon.

A dóm pompás hátteret ad a vásárhoz Forrás: Tóth Judit

Nem messze innen, egy másik vásárban karácsonyi mesevilág elevenedik meg életnagyságú adventi naptárral. De akad olyan is, ahol jégpályával várják a vendégeket, a Rajna-parton pedig, a kikötőnél nyakig merülhetünk a kulináris élvezetekbe. És ha már itt járunk, feltétlenül nézzünk be a közeli csokoládémúzeumba, ahol az év minden szakában van mit kóstolni, de karácsony közeledtével még inkább dúskálhatunk a gyömbéres, fahéjas vagy szegfűszeges ínyencségekben.

Dublin – karácsony kikötői hangulatban

Az a város, amely külön múzeumot szentel az erdei manóknak, egész biztosan vonzódik a varázslathoz. Nem csoda hát, ha Dublin a karácsonyi hangulat megteremtésében is jeleskedik. Az ír fővárosban december elejétől már előkerülnek a karácsonyi tematikájú pulcsik Mikulással, rénszarvasokkal. Akinek még nincs ilyenje, beszerezheti a speciálisan ezekre a termékekre szakosodott üzletekben.

Ha még nincs mikulásos pulóverünk, itt beszerezhetjük Forrás: Tóth Judit

A karácsonyfák sok lakásban már december közepén feldíszítve állnak, a Temple Bar pubjaiban egymást érik a karácsonyi partik, az ünnepi díszkivilágításban úszó utcákon pedig megjelennek az amatőr kórusok, akik amellett, hogy kellemes pillanatokkal ajándékozzák meg a járókelőket, jótékony célokra adományokat is gyűjtenek.

A dubliniak értenek a varázslathoz Forrás: Tóth Judit

Dublin egyik legnagyobb karácsonyi vására a Dublin Docklands Christmas Festival, amely a Liffey folyó mellett, kikötői környezetben várja a látogatókat. Igazi fesztivál ez csillámokkal, körhintával, sült kolbásszal, színházi előadásokkal és koncertekkel. November közepétől ünnepi díszkivilágításban úszik a Grafton street, a világ hatodik legdrágább bevásárlóutcája, és nyitva áll a közeli St. Stephen's Green Christmas Market, ahol tradicionális ír kézműves termékeket és ételeket találhatunk.