Ezzel lehet örömet okozni karácsonyra egy autósnak

karácsonyfa
Vágólapra másolva!
Karácsonyra kultúrát adni szép gesztus. A benzinvérűek értelmezésében ez olyan papírkiadványt jelent, amire valamilyen autós tartalmat nyomtattak. Természetesen könyv az első számú választás, de egy szép falinaptár, vagy egy igényes folyóirat is érdekes ajándék lehet. Különösen nagy a választék retró kiadványokból - összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

Muszáj mindig okostelefonban számolni a heteket? Ó, dehogy, van bőven érdekesség a naptárok frontján! A Maróti Könyvkiadó igényes kiadványa például a 2016-os falinaptár, borítóján egy kései Trabant 601 Limousine-nal. A naptár tervezői két legyet ütöttek egy csapásra:

a lejárt lapok képeslappá alakíthatóak, postán elküldhetőek vagy kiállíthatóak.

Így a hónapok múlásával íróasztalunk vendége és álmodozásunk tárgya lehet egy-egy Wartburg 353, Bentley, Fiat 500 és sok más nyugati-keleti régi gyártmány. A naptár ára a Maróti kiadó webshopjában 720 forint. Persze nemcsak a hazai műszaki könyvkiadás fellegvára szolgál ilyen naptárokkal, a legtöbb naptárkiadó kínálatában találunk hasonlót.

A benzinvérüeknek Forrás: S&S Tyre

Így autóztunk a szocializmusban

A naptárnál valamivel drágább ajándék a könyv, de ne feledjük, egy szép kiállítású veterán album emberöltőkön keresztül emeli a családi könyvtár értékét. A Veterán szerkesztőség (Oldtimer Press) gondozásában, Maróti-kiadásban rendszeressen jelennek meg könyvek is. Boros Jenő, a Népszabadság autós szakírója például a Wartburg autómárka történetét írta meg, laikusok számára is szórakoztató módon. A cím egy szójáték: AWE Wartburg, 3500 forintért juthatunk hozzá.

A DKW-korszaktól a rendszerváltás előtti négyüteműekig mindenről lehet olvasni a Wartburg-könyvben. Hiánypótló mű ez, csak a Trabantról kapható magyarra fordított német szakirodalom Forrás: Maróti Könyvkiadó

Ugyanennél a szerkesztőségnél jelent meg Ocskay Zoltán érdekes, tudományos igénnyel szerkesztett monográfiája, az Autózás az ötvenes években. A huszadik századi magyar történelem bízvást legsötétebb évtizedében a magánautózást egészen 1958-ig tiltották, abban az évben álltunk át a két-betű-négy-számos rendszerre. A szerző levéltári kutatások segítségével térképezte fel a korabeli hazai autópark, illetve a gyártásra irányuló kezdeményezések történetét. A keményvonalas autóőrültek érdeklődésére is számot tartó munka ára 3900 forint.

Reméljük, lesz folytatás a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek korrajzával Forrás: Oldtimer Press

Papíralapon a népszerű tévésorozat

Az Alexandra kiadványa a német Michael Dörflinger által szerkesztett, Oldtimerek képekben című album. Az igényes kiállítású, keményfedeles kötet háromszáz oldalon tárgyalja kezdetektől egészen a kocka Jettáig és E21-es BMW-ig a keleti, illetve nyugati autóipar történetét. Érdekes fotókat és enciklopédikus tudást kaphatunk, üzlettől függően négy és hatezer forint közti összegért.

Jópofa, informatív tévésorozat az Autókereskedők: Edd China autószerelő és Mike Brewer nepper minden részben talpra állít egy érdekes régi autót, hogy aztán tisztes haszonnal eladják.

A műsorról magyar nyelvű könyv is született,

nem meglepő módon Autókereskedők címmel, a Jaffa Kiadó gondozásában, négy darab ezresért. A könyv nem a konkrét felújításokról szól, hanem a páros nepper tagjának visszaemlékezéseiről, kedvenc verdáiról.

Kincset érő katalógus az antikváriumokból

Persze egyáltalán nem biztos, hogy autóbolond ismerősünk csak a vadonatúj könyveknek örül. A Műszaki Könyvkiadó gondozásában 1958-tól kezdve több-kevesebb rendszerességgel jelentek meg a Liener György szerkesztette Autótípusok sorozat kötetei, a kilencvenes évek közepéig (az utolsó évkönyveket már háromtagú szerzői munkaközösség jegyezte).

A szocializmusban egyetlen magyar autókatalógus létezett: a Liener-féle. A Citroen SM-borítós a leggyakoribb Forrás: Prokai Gábor

Autókkal ismerkedő felmenőink gondolkodásában az Autótípusok valahol félúton a Biblia és a Quelle-katalógus között helyezkedett el. A pórnép számára teljességgel elérhetetlen nyugati autók fotói mellett hangsúlyos szerepet kaptak benne az akkoriban kiépülő szocialista autógyártás modelljei is, a keleti járgányok versenyképességét sugallva.

Happolhat is közösségi oldalon

Az Autótípusok legkorábbi köteteiért szép, hiánytalan állapotban akár húszezer forintot is elkérhetnek az antikváriumokban és online hirdetési oldalakon, de így is gyorsan elkelnek. Esetleg megpróbálhatjuk beszerezni a köteteket a Rukkolán, a közösségi könyvcserélő oldalon is. Igaz, jelen sorok írója már több mint egy éve bejelentkezett ott az 1958-as kötetre, mindeddig sikertelenül.

Börzéken, apróhirdetési oldalakon és közésségi könyvmegosztókon lehet kifogni egy-egy példányt az Autótípusokból Forrás: Prokai Gábor

Gyakoribb könyvekre azért ezen a felületen is sikerrel vadászhatunk, persze a happoláshoz (könyvszerzéshez) nekünk is be kell dobnunk pár ütős cseredarabot - a kukázott Lenin összes aligha lesz elég. Ajándékozási szempontból érdekes lehet a szoci érában egyeduralkodó autós lap, az Autó-Motor bekötött gyűjteménye, ha éppen belebotlunk ilyesmibe, sokan pedig a korabeli autókatalógusok, prospektusok szép állapotban megmaradt példányaira izgulnak - minél régebbi, annál jobb! Apróhirdetési oldalakon vagy a Vaterán is érdemes keresgélni.

Régi és új idők veresnyzői

Ha valakiről tudjuk, hogy a régi magyar autó és motorsport nagyjai iránt is érdeklődik, nem lövünk bakot, ha ilyen témájú könyvvel lepjük meg. Két kötetet is kiadtak az elmúlt években: Lukács Ákos a magyar raliban hosszú ideig verhetetlennek számító Ferjáncz Attila élettörténetét, míg Ocskay Zoltán Szabó II. László, a hatvanas évek motorsportjának közönség kedvencének históriáját foglalta könyvbe, négyezer forint körüli áron.

Talmácsi Gáborrról több könyv is megjelent már (Az életem 200 felett, Talmácsi és a 101 éves magyar motorsport), de Szabó II Lászlóról két éve jött ki az első kiadvány Forrás: Oldtimer Press

Akit a mai motorsport érdekel, a Rali OB minden fordulójáról és sok más érdekességről (veresenyzőportrék stb.) olvashat a Rallye 2015 évkönyben, a kiváló fotós, Szabó-Jilek Ádám illusztrálásávan és szerkesztésében, webes rendelésnél 5990 fortintos áron. Akit a Forma-1 világa érdekel, annak a Száguldás és Cirkusz 2015-2016 évkönyvet ajánljuk Mészárod Sándor és Bethlen Tamás tollából, akciósan 4990 forintos áron.

Éveken át Simon István írta a Száguldó cirkuszt, ő most blogon publikál, a könyv pedig új szerzőpárossal, módosított néven él tovább Forrás: Formula Magazin

Szerelgetős téli estékre

Az angol és német nyelvű szakirodalom felmérhetetlen mennyiségű olvasnivalóval szolgál, ez bőven meghaladná cikkünk kereteit. Ne felejdük, egy-egy nyugati sztár-szakíró (például L.J.K. Setright) életműve önmagában évekre szóló olvasmányt kínál az olvasóknak. Főleg német nyelvterületen terjedt el az ú.n. Typenkompass, ami egy-egy gyár minden típusát és típusváltozatát tárgyalja, adott korszakon belül.

Annak, aki szeret bütykölni, mindig jó ajándék egy alapos szerelési kézikönyv a kocsijához,

sok típushoz magyar nyelven is kínálnak ilyet.

De kezdjük az alapoknál! Az autók működése című könyvet 2014-ben adta ki a Napraforgó. Ez az interaktívnak mondott könyv a gyerekeknek mesél az autó, a belső égésű motor csodájáról, a könyvhöz mellékelt alkatrészekből az olvasó saját maga is előállíthatja a motor makettjét. Egy ilyen kiadvány érdekes apa-fiú elfoglaltságot kínál, ötezer forint körüli áron.

Havonta hozza a postás az ajándékot

Több izgalmas részletben érkezik az ajándék, ha autóbolond hozzátartozónknak magazinelőfizetést adunk ajándékba. Az Origo Autó hasábjain is hetente megjelenik egy-egy cikk a Retro Mobil újságból, aki viszont az összes összes veterántesztet, szerelési tanácsot, hírt és magazinos anyagot elolvasná, kevesebb mint 15 liter benzin áráért, 4500 forintért előfizetheti a lapot egy teljes évre. Veterános témában amúgy négy másik magazin közül is lehet választani, köztük ott van régi vasak tuningolását bemutató Rozsdakupac magazin.

A kiadó webshopjában is meg lehet rendelni az Autóvevő katalógust, tesztekkel, fontos háttéranyagokkal Forrás: Auto News

Nem csak a régi járművekről, hanem az újakról is bőségesen lehet olvasni, a német licenszlapok (Autómagazin, Autobild) mellett magyar kölekedési témákban is eligazító Az autó érdemes főleg a figyelemre. Tuningkiadványoktól a márkamagazinokig amúgy is széles a felhozatal a tematikus újságokból, de

megrendelés előtt azért érdemes levenni párat a polcról és beleolvasni,

nehogy csalódás legyen a vége.

Megrendelés előtt tájékozódjuk arról is, hogy a célszemély postaládája jól zárható-e, nehogy aztán más örüljön a drága újságoknak. E lapokat a rendszeres olvasók gyakran gyűjtik is, így akár egy korábbi teljes évfolyam beköttetése is lehet az ajándék. Annak, aki alkalmi olvasó, a katalógusokkal lehet leginkább örömet szerezni, például vásárlási tanácsadóval kombinált tesztgyűjtemény (Autóvevő) vagy Használtautó katalógus is kapható az Auto News kiadónál.