A piros alsónadrág szerencsét hoz

szilveszter a nagyvilágban
Bécs az egyetlen európai főváros, amelynek területén borvidéket találunk
Vágólapra másolva!
Egyél 12 szem szőlőt, lubickolj a jeges vízben, sütkérezz a tengerparton, lesd az égből leereszkedő fénygömböt, keringőzz nyolcszáz méteren át. Így szilveszterezhetünk a nagyvilágban.
Vágólapra másolva!

New York sosem alszik

Mindegy, hogy szürke szerda délután van vagy egy fárasztó hétfő éjszakája, látnivalókban, rendezvényekben, utcai felvonulásokban, klubokban, múzeumokban, színházakban, és persze éttermekben az USA legnépesebb városában sosincs hiány. A közel 8,5 milliós lélekszámú metropoliszban mindenki megtalálhatja az alkatához illő elfoglaltságot, szórakozási lehetőséget, hát még, ha szilveszter éjszakájáról van szó.

Több millió turista érkezik az USA legnépesebb városába az év utolsó napjaiban. Közülük sokan a Times Square-en gyülekeznek december 31-én. Klausztro- és agorafóbiások jobban teszik, ha messze elkerülik a helyet, mert a tömeg több százezres, sokan már délután 4-5 óra tájban kimennek a placcra, hogy jó helyet foglaljanak maguknak.

A Times Square látképe csata után Forrás: Flickr/Anthony Quintano

Az utcaparty csúcspontja az újévi labda leereszkedése a magasból. A gigantikus, több ezer égővel megvilágított kristálygömb egyetlen percig ragyog a tömeg feje fölött, aztán eltűnik, és következik a káprázatos tűzijáték. Az új év beköszöntét a tömeg nagy összeborulással ünnepli, idegenek ölelgetik, csókolgatják egymást, és mindenki boldog új évet kíván fűnek-fának.

Tízezrek lesik az égből alászálló újévi gömböt Forrás: Flickr/Jill Ann

Sydneyben egész nap piknikhangulat uralkodik

Ki ne szeretne legalább egyszer az életben napsütötte tengerparton szilveszterezni egy szál fürdőruhában és flip-flop papucsban? Az ausztrál napfényváros, Sydney már a fekvése miatt is csodálatos hely, ráadásul az ott élők nagyon értenek az ünnepléshez. Erről – ha máskor nem – a 2000-es olimpiai játékok idején az egész világ meggyőződhetett.

Az egyetlen hivatalos szilveszteri tűzijáték a város egyik szimbólumához, a Harbour Bridge-hez kötődik. Több százezren gyűlnek össze a híd körül, hogy élvezhessék a nagyszabású attrakciót. Az erdőtűzveszély miatt a privát tűzijáték vagy petárdadurrogtatás szigorúan tilos, ezért is olyan nagy szám a minden évben pontosan 12 percig tartó – az év 12 hónapját szimbolizáló – fényparádé. A legjobb kilátás a Mrs. Macquaries Pointról nyílik, Sydney számtalan parkjának egyikéből, amely 25000 ember befogadására alkalmas, úgyhogy időben oda kell mennünk, ha be akarunk jutni.

Sydneyben a tűzijáték már csak a helyszín miatt is lenyűgööző Forrás: Flickr/Beau Giles

De a szilveszter Sydneyben már délelőtt elkezdődik, a strandokon, a parkokban, az operaház környékén, a Circular Quay-en egész nap piknikhangulat uralkodik, mintha az egész város egy hatalmas happening részese volna. Szinte minden sarkon van valami ünnepi program, és mindenhonnan zene árad a könnyű nyári slágerektől a tradicionális dudajátékig.

Londonban parádéval indul az új év

Az angolok nem spórolnak a látványos tűzijátékokkal, de aki a legnagyobb, leghíresebb fénymutatványra kíváncsi, annak a London Eye, vagyis az óriáskerék környékét kell keresnie. A tűzijáték halál pontosan akkor kezdődik, amikor a Big Ben elüti az éjfélt. A legjobb kilátás a Victoria töltésről tárul elénk vagy a Jubilee, illetve a Westminster hídról.

A londoni óriáskerék a fényinstalláció része Forrás: Flickr/Natesh Ramasamy

A Millenium Dome vagy más néven O2 szórakoztatóközpontban és a Picadilly Circus környékén is emelkedett a hangulat ilyenkor, akik pedig valamivel nyugisabb, szűkebb körű bulizásra vágynak, azok valamelyik klubban vagy partyhajón foglalnak asztalt maguknak. Ez utóbbiak a Festival Pier kikötőből indulnak és egészen a Big Benig viszik utasaikat a Temze-gáton.

A reggelig tartó bulizás után sem érdemes elaludnunk, az új év első napját ugyanis a londoniak hatalmas parádéval ünneplik. Több mint tízezer résztvevő vonul fel az utcákon London 20 városrészének képviseletében, a világ minden tájáról érkező nézők száma pedig meghaladja a félmilliót.

Amszterdamban mindig jó a buli

A legnagyobb holland városban évről évre úgy ünneplik az új évet, mintha egyúttal az utolsó is lenne. Színes tömeg hömpölyög az utcákon, a bárok, sörözők zsúfolásig tömve, és persze a kötelező tűzijáték sem marad el. Aki egyetlen fénycsóváról sem akar lemaradni, annak a Prinsengracht és Bloemgracht közötti hídon érdemes lecövekelnie jóval éjfél előtt.

Amszterdam felett az ég Forrás: Flickr/Thomas Ricker

Este 11 után talán az amszterdami Chinatown a legizgalmasabb környék. Egymást érik a kávéházak, lokálok, bárok, amelyek reggelig nyitva tartanak, és mindent bevetnek, hogy ne lankadjon a hangulat. De látványos ünnepi helyszín a Dam tér is a történelmi város szívében, háttérben a klasszicista királyi palotával, vagy a Rembrandt és a Leidse tér, az éjszakai élet központjai.

Másnaposságra a legjobb orvosság, ha részt veszünk az újévi úszáson a scheveningeni strandon. Az Amszterdamtól nagyjából 60 kilométerre fekvő tengerparti üdülőhelyen minden évben több ezren csobbannak a jéghideg januári vízben. Ez egyébként egész Hollandiában elterjedt újévkezdési rítus, a különböző helyszíneken közel harmincezer ember vesz részt a téli fürdőzésben.

A scheveningeni strand nyáron Forrás: Flickr/

Barcelonában piros alsót kell húzni szilveszterkor

Ha sem jeges vizes fürdőre, sem kánikulára nem vágyunk, akkor Barcelona tökéletes célpont lehet egy szilveszteri kiránduláshoz. Szinte sosincs fagy, a hó is ritka jelenség errefelé, a hőmérséklet év végén is 10 fok fölött mozog, de akár a 17-et is elérheti. A katalán főváros híresen sokszínű éjszakai életet él, számtalan klub, étterem, zenés-táncos hely tart nyitva hajnalig.

Barcelonában, ahogy egész Spanyolországban, a szilveszter alapvetően családi ünnep. Az emberek imádnak összegyűlni a családi asztal körül, és finomakat enni. Csak késő este vonulnak ki az utcára, különösen a kikötő környékén és a Las Rambla sétányon hömpölyög a tömeg, ahol egész nap utcazenészek, mutatványosok szórakoztatják a járókelőket, és virágárusok kínálják portékájukat.

Barcelonában a szilveszter alapvetően családi ünnep Forrás: Flickr/Chris Oakley

A tűzijátéknak Katalónia fővárosában nincs hagyománya, bár az utóbbi években időnként rendeztek egyet-egyet. Aki az év utolsó napján mindenképpen fantasztikus látványra vágyik, annak meg kell másznia az 512 méter magas Tibidabo-hegyet, ahonnan mesés kilátás nyílik az egész városra.

A La Rambla sétány zöld folyóként szeli ketté a várost Forrás: Flickr/Bert Kaufmann

Ha Barcelonában ünnepeljük az újévet, érdemes két helyi szokást magunkévá tenni. Az egyik szerencsehozó szilveszteri hagyomány, hogy ezen a napon piros alsóneműt kell viselni, a másik pedig, hogy az éjféli 12 harangkondulásra 12 szem szőlőt kell magunkba tömni. Ennyit igazán megtehetünk a szerencsénk érdekében.

Bécsben átkeringőzhetünk az új évbe

Végül egy úti cél azoknak, akik semmiképp sem akarnak itthon szilveszterezni, de fárasztó utazásra sem vágynak. Néhány órányira Budapesttől, az osztrák fővárosban igencsak megadják a módját az óévbúcsúztatásnak. Állítólag az év utolsó napján Bécsben több a turista, mint a városlakó.

Bécs szőlőhegyeiről is pompás kilátás nyílik a tűzijátékra Forrás: Flickr/Andreas Perhab

Már 20 éve hagyomány az úgynevezett szilveszterút, amely több mint 70 utcát érint, és végigvezet az egész belvároson. Az útvonalon legalább tíz színpadot állítanak fel, hogy délután kettőtől kezdve eluralkodjon a partyhangulat. Az egyik emelvényen szamba és salsa szól, a másikon bécsi keringők, a harmadikon filmzenék, operaáriák vagy a legújabb slágerek, úgyhogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Ha szerencsénk van, betévedünk a Szerencse utcába, ahol megtudhatjuk, mi vár ránk szerelem vagy pénz dolgában a következő évben. Évente 700 ezren zarándokolnak végig a bécsi szilveszterúton, melynek csúcspontja az éjféli tűzijáték a Praterben, azaz a vidámparkban.

A bécsi Práterben látványos tűzijátékkal indul az új év Forrás: Flickr/Andreas Perhab

Aki nem rajong ezért a látványosságért, az a városi parkban valcerfutással ünnepelheti az újévet. A futam pontosan két perccel éjfél előtt rajtol, ennyi idő alatt kell – futva vagy keringőzve – megtennünk 800 métert, hogy mire elkezdődik az új év, célba érjünk.