Szánkókból épült 11 méter magas karácsonyfa Budapesten

telekomkari kicsi
Vágólapra másolva!
Egy 11 méter magas, 370 szánkóból épült karácsonyfát állított a Müpa elé a Hello Wood. Vízkereszt után a szánkókat a Telekom jóvoltából az SOS Gyermekfalu lakóinak adományozzák.
Vágólapra másolva!

Igazán különleges karácsonyfa látható a Művészetek Palotája előtt: a 11 méter magas, 370 szánkóból álló installációt a Hello Wood tagjai emelték, egy hetes munkával. A karácsonyfa nemcsak azért kivételes, mert ffaszerkezetre rögzítették, hanem azért is, mert besétálhatunk a belsejébe, és megtekinthetjük az izgalmas szerkezetet.

Forrás: Origo

A karácsonyfa felállítása egyszerre kapcsolódik a Müpa installációs programjához és egy jótékonysági akcióhoz. Az intézmény fontos céljának tekinti az innováció támogatását, ennek egyik fontos eleme az évszakos programokhoz illeszkedő installációs program, melynek révén a fiatal képző- és iparművészek is bemutatkozhatnak a Müpában.

Ezúttal ez az installáció most túlmutat önmagán, a Telekomnak köszönhetően ugyanis a szánkók január 6-a után az SOS Gyermekfalu lakóihoz kerülnek, hogy egy késői karácsonyi ajándékként még vidámabbá tegyék az ott élő gyermekek mindennapjait.

A Telekom a magyar kulturális és közélet kiemelkedő támogatójaként az elmúlt évtizedekben szívesen állt olyan események, előadók, intézmények és produkciók mellé, amelyek saját területükön, műfajukon belül a legmagasabb színvonalat képviselik.

Művészet és társadalmi szerepvállalás

A Hello Wood egy nemzetközi művészeti program. Legismertebb eseményük az egyhetes nyári alkotótábor, ahol ismert és elismert szakemberek, művészek osztják meg tudásukat tehetséges fiatalokkal. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője mindenképp van: az egyik, hogy többnyire fából készülnek, a másik pedig az, hogy a Hello Wood projektjei során a társadalmi szerepvállalás találkozik a művészetekkel.

A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. A tervezői folyamatok során mindig fontos szempont az adott munka utóéletének átgondolása, a társadalmi érzékenység és szerepvállalás.

A szánkókból épített karácsonyfa szintén egy tervezői koncepció része volt. A cél az, hogy a karácsonyfa lebontása után az alkotórészek eredeti funkciójukat töltsék be. A projektben külön öröm volt számukra, hogy az alapanyag, azaz a szánkók a későbbiekben a legmegfelelőbb helyre, az SOS Gyermekfalu kis lakóihoz kerülnek.