Mesék téli estékre

mese, meseolvasás
Vágólapra másolva!
Vajon létezik-e inspirálóbb program hideg, téli estékre, mint összebújni és mesélni egymásnak? Ezt az időtöltést nemcsak szülőknek és gyermekeiknek ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Az első meseterapeuta az 1001 éjszaka királynője, Seherezádé volt, aki a mesék felolvasása által hozott gyógyulást férjura súlyos depressziójára - és ezáltal persze ő maga is életben maradhatott.

Felbecsülhetetlen gyógyító rővel bír a mesékben való elmélyülés, ezért sok gyermekpszichológus határozottan kijelenti, hogy a szülők számára kötelezővé kell tenni a mindennapos mesemondást. Mások hangsúlyozzák, hogy napi egy mese, fizikai ölelésben hallgatva - stabil alapokat ad a gyermek személyiségfejlődéséhez, érzelmi biztonságának kialakulásához.

Forrás: averastorycenter.org

Hópelyhes kalandozások

A nyár inkább a természetben való szaladgálásokra ad teret és lehetőséget, míg télen, sötétedés után többnyire kiüresednek az utcák, és a szülők számára felbukkan az újabb kihívás: "anyu, unatkozom!" - nyafogás formájában. Ilyenkor az elfoglalt, stresszes anyuka a televízió vagy a dvd-lejátszó elé ülteti gyerkőcét, megnyugodva, hogy így legalább egy órára csöndet teremthet a lakásban.

Nem tudja azonban, hogy ezzel pszichológiai szempontból nemhogy nem segít, de árt is gyermekének. A passzív mesenézés meg sem közelíti pozitív hatásaiban a meseolvasás erejét, ráadásul a túl gyorsan pergő képsorok igencsak megnehezítik a néző számára a befogadást, a történet-feldolgozást és az ezáltal fellépő agresszió megfelelő kezelését.

Főként, ha ez a folyamat magányosan történik, megnyugtató szavak és érintések nélkül. Ha örökre szóló, tápláló "hamuban sült pogácsát" kívánunk e visszahozhatatlan évek során adni gyermekünknek, napi félórát szánjunk a mese-felolvasás, szóbeli mesélés rítusaira - kincset adunk számára ezzel útravalóként.

Mit meséljünk?

Télen-nyáron, hóban és napsütésben egyaránt az adott korosztálynak, érdeklődési területnek megfelelő mesét. Legbölcsebb egyébként a gyermekünkre hagyatkozni - amely mesét rendszeresen kéri tőlünk, annak üzeneteire van a leginkább szüksége fejlődéséhez.

Ám természetesen ajánlhatunk mi is szép téli történeteket a közös mesedélutánokra. Már az ovis korosztály mesekészlete kimeríthetetlen - ráadásul a nekik szóló mesék valóban rövidek, néhány perc figyelem is több a semminél, kedves elfoglalt Szülő. Az operencia.com vagy a nepmese.hu oldalon megannyi óvodásoknak szóló történetet találhatunk a télről, a hóesésről, a fenyőfáról. Kedves állatmesék is vannak erre az időszakra, például A nyúl és a sündisznó vagy a Nyuszi gyerekek és az első hó. Kellemes időtöltés a mesélés után rajzokban megfogalmaztatni gyermekünkkel a történet hozta élményeket.

A kisiskolás korosztály sincs mese nélkül - számukra már érkezhet Holle anyó, a Hókirálynő vagy A didergő király színes története. Valójában - elnézve a kínálatot - kiapadhatatlan a szerzői-alkotói fantázia, legyen szó akár meséről, akár versről.

Ha pedig egyediségre törekszünk, találjunk ki mi magunk téli történeteket egymásnak. Akár a kis cinegéről, aki az ablakpárkányunkra repült, akár az odaégett mákos bejgliről, mindegy. Mindennek lehet érdekes története, amely szórakoztathat, inspirálhat, felmelegíthet bennünket. Elég csak fantáziánkat megmozgatva megnyitni magunkat az ünnep örömének.