Vágólapra másolva!
A karácsonyi készülődés néhány fontos momentuma kétségkívül a konyhában zajlik. A bejglik, püspökkenyerek, mézeskalácsok, zserbók sütése legalább annyi kreativitást, alkotókedvet, kézügyességet igényel, mint a karácsonyi dekorációk, ajándékok, karácsonyfadíszek elkészítése.
Vágólapra másolva!

Mai ötletünk középpontjában a mézeskalácsfigurák állnak. A klasszikus babaformák mellett csillag, házikó, fenyőfa, szívecske alakú sütiket is készítünk, de mindegyiket igazán különleges, kreatív recept alapján.

Az isteni mézeskalácsfűszerek - a fahéj, a szegfűszeg - illata ugyan csak az illatmécsesekbe cseppentett illóolajok által terjenghet lakásunkban és a végeredmények sem lesznek ehetőek, ez mit sem von le mai kreációink értékéből. Milyenek is ezek az ehetetlen, szagtalan, mégis különleges mézeskalácsok, és hogyan készülnek? Vegyük őket sorba!

Forrás: Kreatív Hobby

Filcből

Kezdjük a sort Mézi Évivel és Mézi Bénivel - ők a dizájnereink által tervezett KH Design család 2011/12-es újdonságai közé tartozó figurák. Mézi Évi és Béni a legkisebbeknek készült, finom, puha, szerethető két filcbaba, akik szívesen őrzik a kicsik álmát. A sablonok alapján, vékony filcből kivágott formákat barna és fehér hímzőfonallal összevarrva, madeirával és gombokkal díszítve, tömőanyaggal kissé ducira tömve készíthetjük el őket. A körülbelül 20 cm-es Mézi figurákhoz szükséges alapanyagok, sablonok és elkészítési útmutató mind megrendelhető egy egységcsomagban.

Fából és hungarocellből

A kis, duci mézeskalácsbabákat natúr, fafigurákra való festéssel is életre kelthetjük. A festéshez a figurákat és a hobbi festékeket is egy készletben áruljuk. A karácsonyi kifesthető Mézi figurákat is megrendelheted.

Forrás: Kreatív Hobby

A hungarocell mézeskalácsbabákat akár a karácsonyfára, vagy ablakokba, ajtókra is felakaszthatjuk. Receptjük nem más, mint a hobbi festékkel való kifestés és a tetszőleges díszítés. A hobbi festékbe száradás előtt csillámporokat is szórhatunk, de használhatunk csillámragasztót is a dekoráláshoz. A klasszikus, fehér cukormázdíszeket csőrös hobbi festékkel késztíhetjük el. A festett ruhákra hobbi ragasztóval igazi gombokat ragaszthatunk. A babák még egy szaténszalagból kötött masnit, vagy egy dekorcsillagot is kaphatnak.

Forrás: Kreatív Hobby

Dekorgumiból

Végül jöjjenek a havas mézeskalácsok, amiket a gyerekek is könnyen el tudnak készíteni. Ezeknek a figuráknak minden egyes része, a tésztája, a fehér hó és a színes cukor dekoráció is dekorgumi. A recept pedig roppant egyszerű: sablonok alapján mindent kivágni, egymásra ragasztani, majd a hátoldalukra a mágnest felragasztani.

Forrás: Kreatív Hobby

A dekorgumi mézeskalács figurákhoz minden alapanyag, sablon és leírás egy egységcsomagként megrendelhető.

Igazi mézeskalács

Azért a cikk végén, jöjjön egy ráadás recept, egy igazi mézeskalácshoz. Mézeskalács sütéshez számtalan recept letölthető az internetről, kinézhető szakácskönyvekből, esetleg mindenki kicsit alakítgat, formálgat a saját ízlése szerint az alaprecepten, íme egy verzió, ahogyan mi a családban sütjük.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
2-3 dkg mézeskalács fűszer (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, esetleg kész fűszerkeverék)
2 dkg sütőpor
1/2 citrom leve és reszelt héja
+tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt, bele a sütőpor és a fűszerek, majd a porcukor), ügyelve arra, hogy a fűszerszemcsék jól elkeveredjenek a liszttel, és mindenhova jussanak. Ezután jöhetnek a folyékony hozzávalók - a méz, a tojássárgája, a felvert tojásfehérje és a citrom. Miután jól összekevertük/gyúrtuk a tésztát, legjobb, ha 24 órát hűtőben állni hagyjuk, de akkor is finom lesz, ha erre nincs lehetőségünk, és azonnal tovább kell dolgoznunk a tésztával.

Lisztezett deszkán vékonyra (2 mm) nyújtjuk a tésztát, különböző formákkal kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgával megkenjük, hogy szép fényes legyen majd és tetszés szerint díszítjük. Ha mandulát, diót, színes csokidrazsékat használunk, azokat sütés előtt helyezzük el a formákon, de a készen kapható (vagy házilag készített) cukormázakkal már a megsütött, kész mézeskalácsokat díszítjük!

Sütni előmelegített sütőben, 175 fokon, rövid ideig, mindössze 5-7 percig kell. A tepsire legkényelmesebb, ha sütőpapírt teszünk, de természetesen vajazott, lisztezett tepsin is tökéletesen megsül!


Design és styling: Bokor Tímea, Meixler Anita,Nagy Adrienn
Fotó: Szász Enikő
Szöveg: Laukó Brigi

Forrás: kreativhobby.hu,