Süssön gyorsan aprósüteményt!

Karácsonyi sütik, aprósütemény
Vágólapra másolva!
Most kapott telefont, hogy anyósa két órán belül váratlanul meglátogatja? Vagy csak nincs ideje sütögetni a karácsonyi ajándékok hajkurászása és csomagolás közben? Segítségére lehet néhány igen gyorsan elkészíthető aprósütemény-recept. Két receptet teszteltünk az Aprósütemények könnyen és gyorsan című könyvből.
Vágólapra másolva!

A könyvhöz egy mosogatógépben is mosható tésztaszaggató formát is kaptunk, amellyel egy mozdulattal 34 sütemény szaggatható ki. Az elkészült formák között van szív, csillag, gyertya, harang és kétféle fenyőfa. A kötetben negyven könnyen elkészíthető recept található, melyek között karácsonyi alapsütemények: vaníliás kifli, mézeskalács, mézescsók elkészítési módjai is olvashatók. A könyv első felében olyan receptek vannak, amelyekhez felhasználható a mellékelt tésztaszaggató. A leírt mennyiségű alapanyagokból elkészített tészta pontosan akkorára lesz kinyújtva, amekkorából egy mozdulattal ki lehet szaggatni a formákat.

Tarka vajas keksz

Hozzávalók:
250 g liszt
125 g porcukor
fél citrom reszelt héja
1 tojás
150 g hideg vaj

A díszítéshez:
125 g porcukor
2-3 evőkanál citromlé
cukorgyöngyök

Forrás: [origo]

A lisztet a cukorral és a citromhéjjal öntsük a munkafelületre. Csináljunk kis mélyedést a közepébe, és üssük bele a tojást. Az apró kockákra vágott hideg vajat helyezzük a kupac szélére, késsel vágva dolgozzuk bele, majd kézzel gyúrjunk belőle kemény tésztát. Gyorsan dolgozzunk, mert a vaj nagyon hamar megolvad gyúrás közben. Formázzunk gömböt a tésztából, csomagoljuk műanyag fóliába, és tegyük be a hűtőbe egy órára. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A belisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát 3 mm-esre, nyomjuk ki a szaggatóval, a formákat pedig tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőben kb. 10 perc alatt süssük aranysárgára. A kekszeket rácson hűtsük ki.

Forrás: [origo]

Máz: keverjük simára a porcukrot a citromlével, majd kenjük meg vele a kihűlt kekszek tetejét vékonyan. Erre szórjunk cukorgyöngyöket/egyéb cukordíszeket.

A keksz állagával és ízével nem volt problémánk, de legközelebb kihagyjuk a díszítést, a gyerekeken kívül senki nem élvezte, hogy ropog a foga alatt a kemény cukorgyöngy.

Lekváros linzer

250 g liszt
1 csapott evőkanál sütőpor
70 g porcukor
csipetnyi só
1 tojás
125 g hideg vaj
150 g ribizlilekvár
porcukor

Forrás: [origo]

Az elkészítési mód ugyanaz, mint az előző keksz esetében. A hűtőszekrényben való egyórás pihentetés után a tésztát kétfelé vágjuk. Mindkét oldalt ki kell nyújtani és szaggatni, csak az egyik formáinak közepéből szúrjunk ki egy kört. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokon kb. 8-10 perc alatt süssük meg.
Ha kihűlt, a "teli" kekszeket kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rájuk a forma középen lyukas párját. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mi ribizlilekvár helyett málnalekvárral töltöttük a kekszeket, amelyeknek akkora sikere volt, hogy fél nap alatt elpusztította a család a teljes mennyiséget. Legközelebb a holland karácsonyi kekszet és a narancsos kekszet fogjuk elkészíteni.

Aprósütemények könnyen és gyorsan
Art Nouveau, 2011. 1999 Ft