Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

(Nem csak) karácsonyi gyümölcsös kalács

Vágólapra másolva!
Van, aki számára az ünnep, legyen az karácsony, szülinap, házassági évforduló vagy akármi, akkor kerek, ha reggelire vajjal vastagon megkent kalácsot haraphat a kávéjához. Ez a gyümölcsös kalács pedig ebből az ünnepre való fajtából egy luxusverzió.
Vágólapra másolva!
Hozzávalók:
negyed kiló liszt
1 egész tojás
125 ml langyos tej
5 dkg vaj + 5 dkg vaj a megkenéshez
1 evőkanál kristálycukor + 5 dkg porcukor a szóráshoz
1 csipet só
1 fél kocka friss élesztő
sok-sok (összesen akár 25-30 dkg) apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcs (ananász, sárgabarack, kétféle mazsola stb.), dió, mandula



Nem kell vacakolni, semmi titokzatos élesztőfelfuttatás, csak arra kell vigyázni, hogy a tej langyos legyen, és a többi hozzávaló is szobahőmérsékletű.

A lisztet, a tojást és a csipet sót nagy keverőtálba tesszük. A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat és a cukrot, mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Ez a keverék is mehet a keverőtálba, és összedolgozzuk, alaposan megdagasztjuk a tésztát (ki-ki ízlése szerint kézzel vagy robotgéppel). Mikor a tészta szépen összeáll, akkor megszórjuk kis liszttel, letakarjuk konyharuhával, és betesszük a paplan alá egy órára - és nem felejtjük el megtiltani a gyerekeknek, hogy az idő alatt az ágyon ugráljanak. Paplan helyett persze elég egy melegebb hely is a lakásban, akár a konyha egyik nyugodt sarka.

Amikor az egy óra letelt, és a tészta megkelt, még jó sok lisztre lesz szükség, hogy egyáltalán dolgozhassunk vele. Ettől nem kell megijedni, csak lisztezni a deszkát, a kezünket meg a tésztát bőven. Tehát a megkelt tésztát most már kézzel összegyúrjuk egy kezelhető tésztagombóccá, és beledolgozzuk a lehető legtöbb aszalt gyümölcsöt, diót, mandulát - közben figyelünk arra, hogy inkább a tészta belsejébe kerüljenek ezek, ne a külső részre, mert ott sütés közben általában kiszáradnak, megfeketednek.

A formázás mindenkinek kedve szerint lehetséges, lehet fonni vagy a németes módon stollenformára alakítani (ekkor az ellapított tésztát középre hajtva alakítjuk ki a cipóformát), majd mehet egy tepsibe, de még nem a sütőbe, hanem megint konyharuhával letakarva egy 10-15 percet félretesszük pihenni,

Addig pont elő lehet melegíteni a sütőt, és mehet is be a kalács a tepsivel 190-200 fokon sütjük 40-50 percig, ellenőrizzük ekkor, hogy megsült-e a tészta (tűpróbával), és ha szükséges, süssük még egy kicsit tovább

A kész kalácsot még melegen megkenjük alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral jó vastagon, mert egyszer élünk. Amúgy már elsőre is érdemes dupla adaggal dolgozni, mert a negyed kiló lisztből készült igen kis eséllyel bírja tovább két napnál, valahogy nagyon gyorsan fogy.

Forrás: http://anyahajoblog.blogspot.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről