Mától játsszák az Operában A diótörőt

Vágólapra másolva!
E. T. A. Hoffmann hagymázas meséjét Csajkovszkij gyönyörű balettja emelte a legszebb karácsonyi művek közé. Azóta az adventi időszakhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik A diótörő, amit legalább egyszer minden kisgyereknek látnia kell színpadon. A Magyar Állami Operaház minden évben műsorra tűzi a balettet, ebben az évben december 2-án kezdik játszani.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Stahlbaum egészségügyi főtanácsos a karácsonyt ünnepli családja körében. A mulatságos Drosselmeier főtanácsos úr bábjátékkal szórakoztatja keresztgyermekeit, a mesebeli hercegről szól a történet, aki megmenti a hercegnőt az egérkirálytól. A bábozás után Marika találja meg a szép kis diótörőt az ajándékok között, de bátyja elirigyli, és meg akarja kaparintani bábut. Drosselmeyer bácsi tesz rendet, de Marika izgatott karácsony esti álmába magával viszi a diótörőt és a nemrég hallott mese hőseit is. Álmában Diótörő királyfi és az Egérkirály harcol regimentjük élén, a győztes Diótörő végül elnyeri Marika kezét is.

Valljuk be, Hoffmann meséje elég bizarr: agresszív harc kezdődik a karácsonyfa alatt, ami halállal végződik. És akkor még nem is beszéltünk a szobában futkosó egerekről! E. T. A. Hoffmann, a mese írója tetőtől talpig a romantika korszakának szerzője volt: meséi vagy meseszerű elbeszélései gyakran meglepőek és hátborzongatóak, ki-be ugrálnak a német polgári hétköznapokból a fantázia valóságába. A fennmaradt emlékek és karikatúrák szerint hasonló, mint különös történeteinek szereplői: púpos, alacsony, sovány, és mindig hosszú kabátot és magas kürtőkalapot viselt. Képzelete pedig - mint meséi tanúsítják - hihetetlenül merész és csapongó volt.

Hoffmann történetéhez Csajkovszkij álmodott zenét 75 évvel az eredeti mű megjelenése után, (pontosabban id. Alexandre Dumas adaptációját használta fel a komponáláshoz), A diótörő Csajkovszkij utolsó balettje volt. Bár a zeneszerző életének sötét időszakában írta ezt a darabot, a zene mégis ünnepi és játékos, nyoma sincs benne búskomorságnak. Gyönyörűen szálló dallamok oldják meghitté az eredetileg kissé bizarr karácsonyi mesét.

A Diótörő az évtizedek során a karácsony elmaradhatatlan tartozéka lett, a Magyar Állami Operaház hosszú évek óta minden decemberben műsorra tűzi a Vaszilij Vajnonen rendezte gyönyörű balettet. Idén december 2-tól játssza az Opera A diótörő-t. Jegyet szerezni már nem könnyű rá, apróhirdetésekben érdemes böngészni.

Más előadások:

A KFKI Kamarabalett Diótörő-előadása a Művészetek Palotájában december 11-13., 26-27.
Budapest Bábszínház előadása december 3-tól

Más gyermekelőadások karácsony előtt

Forrás: MTI