D.A.S. JogSzerviz: hogyan tovább, ha megszűnik a munkáltató?

munkavállaló, dolgozó, munkáltató
Vágólapra másolva!
A munkáltató megszűnése és a munkahely potenciális elvesztése érthető módon több szempontból is kiszolgáltatottá teszi a munkavállalót. Érdemes tisztában lenni tehát jogainkkal és lehetőségeinkkel – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A munkáltató két módon szűnhet meg: jogutódlással vagy jogutód nélkül – mutatott rá dr. Heinrich Renáta.

Amennyiben ez utóbbi eset valósul meg, a munkaviszony a törvény erejénél fogva megszűnik, a munkavállalót pedig jogszabályban meghatározott szabályok szerint – a munkaviszonyban eltöltött évek alapján – végkielégítés illeti meg.

Megszűnés jogutódlással

Ennél valamivel összetettebb az eljárási rend, amikor a munkáltató személyében változás, jogutódlás következik be, így a meglévő munkaviszonyokból származó jogok és kötelezettségek az új, úgynevezett átvevő munkáltatóra szállnak át.

Ilyen esetekre a törvény részletes tájékoztatási kötelezettséget ír elő az új munkáltató számára a munkavállalók felé, mely kiterjed a változás elmagyarázására, valamint a munkafeltételek esetleges változásáról.

Utóbbi számos fontos tényezőt ölel fel a munkabértől a munkaköri feladatokon át a szabadság mértékére és kiadására vonatkozó szabályokig – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A törvényi rendelkezések

A munkavállalónak harminc nap áll rendelkezésére, hogy az új munkáltatónál fennálló körülmények ismeretében felmondást nyújtson be arra hivatkozással, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna.

A napos határidő jogvesztő, tehát ezen időtartam elteltével a fenti kedvező feltételekkel a felmondás joga nem gyakorolható.

Noha a törvény ezt a lehetőséget felmondásként (nem pedig azonnali hatályú felmondásként) nevesíti, fontos, hogy két tekintetben mégis különbözik a rendes felmondás szabályaitól.

Forrás: Shutterstock

Egyfelől a munkavállaló végkielégítésre való jogosultsága fennáll, annak ellenére, hogy maga szünteti meg a jogviszonyt.

Másfelől, míg alapesetben a munkavállaló nem köteles indokolni felmondását, amennyiben az itt említett jogával élni kíván, nyilatkozatában köteles indoklásként megjeleníteni azokat a körülményeket, melyek lényeges és hátrányos megváltozása számára lehetetlenné vagy aránytalanul sérelmessé teszik a jogviszony fennállását, és azt is, hogy ez a munkáltató személyében bekövetkezett változással okozati összefüggésben áll.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az indoklás valóságának, világosságának és okszerűségének bizonyítása a munkavállalót terheli – mondta végezetül dr. Heinrich Renáta.