Mellékvízmérők cseréje a fővárosban

vízóra
Budapest, 2012. június 12. A Fővárosi Vízművek Zrt. munkatársa egy új vízórát tart a kezében, amikor vízóracserét végez egy társasház pincéjében, Budapest VIII. kerületében. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
2018. december 31-ig kell elvégeztetniük azon fogyasztóknak a mellékvízmérők cseréjét, akik esetében a vízmérők hitelessége a 2018-as évben lejár. Az év végi határidő vészesen közeleg, ezért a D.A.S. JogSzerviz szakértője hasznos tudnivalókat foglal össze mindazok részére, akik a főváros területén rendelkeznek ingatlannal és érintettek az idei mellékvízmérő-csere dömpingben.
Vágólapra másolva!

Dr. Vágány Tamás kifejtette: az egyes mérőórák esetén azok lecserélése kinek a költsége, így azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy a mellékvízmérő órák cseréjét minden esetben az ingatlan tulajdonosa kénytelen viselni.

Ezen túlmenően azonban magát a folyamatot is az ingatlan tulajdonosának kell megszerveznie, amelynek létezik egyszerűbb, s kevésbé egyszerűbb módja is.

Minősített vállalkozót, vagy vízművet bízzunk meg

Amennyiben az egyszerűbb utat kívánjuk választani, úgy a vízórák cseréjével érdemes úgynevezett minősített vállalkozót vagy akár magát a vízműveket megbíznunk, akik jogosultak a régi órákat leszerelni, illetve az új mérőórákat felszerelni, s azokat üzembe helyezni.

Hosszadalmasabb adminisztrációval jár, ha nem minősített vállalkozót bízunk meg a munka elvégzésével. Ezt a megoldást csak azokban az esetekben tudjuk javasolni, ha van olyan közeli vízszerelő hozzátartozónk vagy ismerősünk, aki ingyen vagy rendkívül kedvezményes áron elvégzi a mérőórák cseréjét.

Az első esetben nincs más dolgunk, mint kiválasztani a számunkra szimpatikus minősített vállalkozót, időpontot egyeztetni vele, majd pedig a mérőórák cseréjéről értesítenünk szükséges a közös képviselőnket is.

A közös képviselők ugyanis a mellékvízmérők cseréjénél jelen lehetnek, de akár le is mondhatnak erről a jogukról, melyet előzetesen jelezniük szükséges az erre szolgáló formanyomtatványon – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Közös képviselővel vagy önállóan

Tekintettel arra, hogy egy társasházon belül általában a mérőórák egy éven belül lettek felszerelve, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy azok cseréjére is azonos évben szükséges sort keríteniük a lakástulajdonosoknak.

Éppen ebből adódóan sok társasházban a közös képviselet vagy akár a szomszédok segítségünkre lehetnek abban is, hogy mely minősített vállalkozó végzi el a munkát a legjobb áron, illetve van-e olyan vállalkozó, aki kedvezményes áron vállalja társasházunkban a mellékvízmérők cseréjét.

Ebben az esetben tehát nincs más dolgunk, mint a közös képviselő értesítése, s a vállalkozóval való időpont egyeztetése. Az órák cseréje után az elvégzett munka díját közvetlenül a vállalkozónak, míg a cserével járó adminisztrációs költségeket a vízműveknek szükséges megfizetnünk. Ez utóbbi költséget később számlázza ki részünkre a szolgáltató.

Abban az esetben, hogyha magunk választunk kivitelezőt a munka elvégzéséhez, szintén szükséges értesítenünk a közös képviseletet, illetve szükséges beszereznünk az úgynevezett Mellékvízmérő csere dokumentumot is, mely akár internetről is letölthető.

Forrás: MTI/Marjai János

A mellékvízmérők cseréje előtt a biztonsági záró elemről – mely egy sárga színű műanyag gyűrű – fényképfelvételt kell készíteni, majd a le- és felszerelt mérőórák gyári számát, állását és a mérőcsere dátumát rögzíteni kell a korábban említett dokumentumban.

Ezek után időpontot szükséges egyeztetni a szolgáltató munkatársaival, hiszen a mérőórák üzembe-helyezését ebben az esetben csak ők jogosultak elvégezni – mondta dr. Vágány Tamás.

Az üzembe helyezés után szükséges átadnunk a kitöltött, mellékvízmérők cseréjéről szóló dokumentumot a szolgáltató munkatársainak, míg az üzembe helyezés díja későbbi vízszámlánkon fog megjelenni, tehát a költségeket ebben az esetben is részben a vállalkozónak, részben a szolgáltatónak fizetjük.